Monday, October 29, 2012

Sepanjang saya berblog-walking...


Assalamualaikum semua dan hye... banyak yang saya belajar sepanjang saya berblog-walking sama ada blog yang saya follow atau saje je nak jejak di sana..antaranya..

1. post yang terlalu panjang
semua mesti dah lali dengan point ni kan...boleh panjang tapi ada perenggan..tip dari saya, bila part dialog.. korang letak pada baris yang seterusnya pastu highlight kan.. tu lagi menarik orang nak baca...pada pandangan saya la..

2. masalah pada nak komen
bagi saya...pasal word verification dulu pun saya banyak mengomel pasal benda ni...tapi bila dipikirkan...memang patut letak, sebagai langkah berjaga-jaga kepada spammer...jadi teruskan aje kepada yang letak...sebab saya masih teruskan jejak pada blog tu...tapi masalah bagi saya...alamak...tak tahu nak komen mana...ada blog bila saya nak komen, saya terpaksa letak pada cbox dia..mungkin saya kot yang tak berapa nampak...
lagi satu...bila komen open window pada masa yang sama open new tab...aiseh...layan je laa...janji leh komen yea tak...

3.terlalu banyak widget
bukan tak boleh banyak widget, cuma tu boleh jadi faktor orang tak nak jenguk blog kita tu..
"lesser is better" percaya la...widget yang penting macam : Most popular Post, Follower, Recently Post... terpulang masing-masing...ohh selalu isu letak lagu pada blog...tu terpulang jugak...saya paham niat mereka nak bagi orang kenal dirinya melalui lagu pilihan pada blog..

4.kurang post tentang dirinya..
maksud saya disini ialah hasil buah pemikiran dia sendiri, pengalaman dia sendiri...kerana mostly post dia segmen dan contest.. memang tak salah nak sokong segmen, GA blogger lain tapi jadi tak tahu macam mana nak kenal blog tu dengan lebih dekat lagi...bagi saya bila hasil karyanya sendiri lagi mudah untuk saya lebih kenal blogger itu..


andai kata apa yang saya tuliskan di atas mungkin mengguris hati sesetengah pihak, saya minta maaf kerana tiada niat dihati untuk mengenakan sesiapa... apa pandangan korang?

18 comments:

farah said...

i'm the first~~~hehe:)

Jue Jaynee said...

kadang-kadang pening baca entry panjang,,pening baca entry copy paste...

dEdEQ dE wIshEs said...

BLOG DEDEQ ACANE DEAR .. HEHE

Yana Aina said...

kdng2 tak jupa kotak komen ... pening cari. klu xda cbox .. lg ssh. last2 close jerk lh....

Anisa Anuar said...

farah ni...tembak kang...

jue, adus tu...tak dpt nk tlg la...

dedeq, dh komen kat blog..

yana, sabar je la ek

miz ruha said...

auch! tembakan tepat menikam dada...
hehe

alamak!post entri sy panjang... -_-'

Delimasari said...

bla ada word verification tu berkali222 kena ikut tulisan tu, jd lambat - last2222 terabai

Haruno Hana 하나 said...

suka entri pendek yg ada point ^^ part word verification tu, cam tak suka sangat sbb word dia makin susah.. kalo lagu tu its okay as long ada pause ^^ kalo blog Hana camne lak? hee :)

Anisa Anuar said...

miz ruha, mne ada pnjg...kdg2 boleh je nk pnjg..

delimasari, aisehhh mslh typo tak leh nk elak ea

timm_bill said...

ha3!! like3..

Mk Syahir said...

pair of thumbs up (y) (y) hehehe

terbaik lah :)

Si Matatajam said...

Kak M paling suka kalau Pop up windows withou V.word..mmg Seronok nak komen kan...

Anisa Anuar said...

owh...good to know.. ok2...lebih kurang la kita...

Lulu Caldina said...

itulah, teguran dari pembaca itu penting untuk kita memperbaiki blog sendiri.. kan.... lulu singgah sini yer ;)

~didiey~ said...

sy follow anisa :) baca review kat blog miz ruha tadi..hehe

ce anisa bagi komen ckit psl blog sy..kdg2 kesilapan blog sendiri kita xkan sedar..mana yg ada silap,tegur2lah ye :)

Anisa Anuar said...

tahu tak pe lulu...=)

ye ke...owh sila2 la didiey...nnt2 saya tgk

najihahfara said...

paling x best bila ada word verification..menyusahkan

Fendy said...

setuju...100%

Mood Republik 2019

Hi semua. Nak share lepas join Mood Republik dekat MITEC haritu. Nak dijadikan cerita, Nisa join hari Jumaat. Apply Birthday leave dan maca...