Thursday, December 28, 2017

Hebatnya Kuasa Sedekah (Mood Republik 2017)


Bila tengok posting ni yang ramai share, rasa inspirasi sangat. Kadang-kadang kita terlupa sebahagian rezeki kita, bukan milik kita sepenuhnya. InsyaAllah untuk pemenang tu - saham akhirat untuknya nanti. Buat diri ini terfikir, berapa banyak yang aku sudah memberi.. Memberi yang bermanfaat semestinya. Kalau tidak mampu beri berupa wang ringgit, beri seperti Al-Quran, sejadah, stokin (pakaian), mahupun buku.

 

Setiap kali ada yang dapat manfaat dari hasil pemberian kita, setiap itulah pahala untuk kita. InsyaAllah. Dengan izinNya.

Kadang-kadang, kita lari dari tujuan dan fokus..waktu itulah kita mula mengeluh, lalai dan leka. Minta dijauhkan. Bilamana kita tidak bersyukur, ada makhluk Allah suka akannya. Buat kita lupa pada Allah. Ingat, lagi kita makin tinggi di puncak, lagi banyak dan banyak kita perlu ucap terima kasih. Sedekah adalah salah satu cara untuk kita ucap syukur. Dengan sedekah juga, hati kita akan terpelihara dari perkara negatif.

Ada yang kata "Betul ke Sedekah boleh jadi macam ni?"

Itulah rahsia Allah nak beri pada kita. Bak hadiah yang penuh dengan kejutan dan semestinya terbaik untuk kita. Nisa doakan, setiap orang yang membaca post entry ini akan terdetik untuk sedekah dan sedekah. Aminnn..

Nota kaki : Nisa bagi free posting untuk review apa-apa bisnes korang nak tak?

Wednesday, December 27, 2017

Labuh Tirai 2017 : Complete 2017 Money Challenge for Kids

 
Alhamdulillah lagi beberapa hari nak habis 2017.
Seronok sangat dapat complete kan Money Challenge for Kids 2017 untuk Maira Arissa.
Quarter 1 & 2 - masuk dalam Tabung Haji
lain pulak untuk Quarter 3 & 4 - kita kasi convert pada emas.
 
 
harga untuk korang usha.
 
 
Jadinya terpulang masing-masing dengan caranya.
Yang penting, ada 'keuntungan' kita disitu.
InsyaAllah 2018, kita consistent kan...atau up kan lagi..
Jangan lupa perbanyakkan sedekah kita ea.
 
Dah boleh countdown selamat tinggal 2017 ni.
Buat terbaik untuk tahun 2018. Banyakkan memberi, tak kisah dalam segi wang, buah fikiran mahupun doa yang baik-baik.


Tuesday, December 26, 2017

Posting tak boleh sebarangan




Hi semua. Assalamualaikum. Jadinya cuti baru-baru ni pun, sibuk jugak Nisa nak jawab orang tanya pasal next year tuisyen class, ada message untuk foundation Jannah Cosmetic. Fuhh tak menang tangan kita dibuatnya. But I like this way.

Dalam nak reply, ada jugak yang tanya..contohnya "Foundation ni boleh rawatkan jeragat ke?"

Pikir lama la jugak. Jujur tu penting. "Bukan boleh rawat tapi insyaAllah foundation ni boleh kasi jeragat tu tak kelihatan.."

"Ohhh ingatkan boleh rawat..."

Memang semua orang nak satu benda tu, boleh buat macam-macam...tapi ternyata mesti ada limit. Kalau Nisa sendiri cakap "Haah boleh aje..." semata-mata untuk lariskan, haishh tak rasa tanggungjawab ke atas setiap perkataan yang kita sendiri tak tahu.

Teringat kata-kata bos, "There is NO assumption in Operation.." Well...technically ni pun boleh la diguna pakai. Kena justify dulu, memang ada hasil boleh kita cakap macam tu. Tak mudahkan?

Sama jugak dalam blog. Jangan ditokok-tambah semata-mata untuk kejar pageview. Jangan ditulis apa yang tak berlaku pun tapi kita tulis macam kitalah tahu segalanya, jangan lupa apa yang kita tulis ni pun semuanya Allah tahu. Tak apa tak ada yang nak baca posting ni pun, janji kita jaga semua tu.

Nisa pun dulu hampir jadi fitnah, syukur Alhamdulillah Allah masih lagi jaga aib Nisa. Banyak kali jugak, hati syaitan berbisik - "Kau viral kan aje cerita ni kat blog. Biar satu dunia tahu..."
Alhamdulillah tak terikutkan sangat. Time tu terpikir satu je, kalau salah cerita ni...macam mana aku nak reverse kan jadi sediakala. You are not attention seeker, Anisa. Please behave. Jaga aib orang, nanti Allah akan jaga aib kau Anisa. (baca dengan cara monolog).

Okay lah dah banyak sangat bebelan ni. Assalamulaikum.

gambar semalam 25/12 - jerawat tengah banyak


Thursday, December 21, 2017

Teringin Nak Makan


Entah kenapa, ada satu hari ni terasa nak makan maggi ni ha...untuk lunch pulak tu. Mungkin ada beranggapan - "Dia tengah tak ada duit kot..." ataupun "Tak berkhasiatnya ni..." paling-paling bersangka baik "Kenyang ke tak tu?"

Tak kisah apa pandangan orang, yang penting kita sendiri tahu kita dimana, keadaan macam mana. Untuk kisah Nisa ni, biar aje lah Nisa je tahu. Kalau ada yang teruskan beranggapan, silakan. Harap yang baik-baik aje. Kalau tak free-free je korang bagi pahala kat Nisa ni. Baik hatinya.. Terima kasih in advance untuk itu.

Dah penat sebenarnya nak baca pasal keluhan ekonomi sekarang ni. Tapi tipulah kalau kita tak terjejas. Mungkin ada yang terjejas sikit, mungkin tak ada effect langsung padanya. Apa-apa pun dalam kita mencari rezeki atau apa-apa pekerjaan sekalipun - Nisa suka nak ingatkan pada diri sendiri, untuk jaga keberkatan. Keberkatan itu perlu dijaga. Bermula dengan adab. Adab terhadap sesama pekerja, Adab terhadap majikan, Adab terhadap company yang hire kita atau tempat kita bekerja. Jaga solat, istiqamah untuk solat diawal waktu. Nisa percaya semuanya bermula dengan adab. Antara crucial thing yang ramai orang terlepas pandang. Adab bukannya perkara yang belajar seminggu terus kira beradab. Ada golongan ulama dahulu-kala belajar adab selama 18 tahun. Adab sahaja taw. Bukan ilmu dari orang itu.

Senang untuk katakana tapi semua ni perlu buat secara berterusan. Hari demi hari ada perubahan ke arah kebaikan. Tak perlu terlalu drastic perubahannya, tidak perlu perubahan sekali banyak..yang perting, berterusan.. terus dan terus..

Nisa tak rasa Nisa layak untuk nasihat, iyelah sendiri pun banyak nak kena baiki ada hati nak nasihat orang lain. Nisa cuma nak orang lain pun sama-sama dalam jihat yang Nisa buat ni. InsyaAllah ada perubahan yang lebih baik. Daripada kita dulunya suka marah orang, salah-menyalahkan orang lain..dengan izin Allah sikit demi sikit berubah ke arah yang lebih baik. InsyaAllah.

Anisa

Wednesday, December 20, 2017

Kemaskan folder yang ada


Hi semua. Ini adalah antara masalah yang Nisa nak kena hadap, bila phone storage dah nak mula penuh. Banyak video, banyak image download. Nak buang sayang. Ada yang family, business dan sale,sale,sale.. Okay over pulak nak sale banyak-banyak. Biasalah kan.. Bila ada kawan nak share sale ke, Nisa antara yang jadi mata-mata. Kadang-kadang tak terbeli pun. Haishh, merepek sudah ni.

Sebenarnya kan, gambar Maira paling banyak hahaha... dengan video dia lagi. Nanti kita letak kat Photobook la ea. Next project...or should I say - NEXY YEAR PROJECT. Dah tak sempat nak siapkan tahun ni. Tinggal lagi beberapa hari je ni.

Siapa lagi ada problem nak kemaskan folder ni, tak kisah la laptop atau pun phone. Takpe, sama-sama kita track habit ni ea. Boleh lagi nak betulkan.. Mana yang boleh buang, buang aje. Tutup mata pastu buang. Pastu mana yang boleh simpan tempat lain, pun lagi okay. Nisa pun ada gambar sync dengan Google Photo. Entah berapa duplicate dah ni. Memori semua tu kan...

Selamat mengemas folder yang berselerak tu ea. Fightingggg!!!

Gambar Hiasan semata-mata


Daripada,
ANISA
warga prihatin yang tengah hadapi masalah yang sama.

Monday, December 18, 2017

Review Movie : Pokemon I Choose You!


Hi semua. Entry kali ni nak share movie Pokémon I Choose You! Well, ini unplanned request dari adik-adik. Kita layankan aje. Maira follow her grandparents, that can make her enjoy herself.

Back to the movie plan, jadinya MBO je ada tayangkan cerita ni. Kami pilih MBO Viva Home, Cheras dalam 35minit dari rumah. Dalam hall tu, mostly yang lahir 90-an. Surprisingly ramai la jugak pergi tengok. Mengimbau bila layan cerita ni.

Rating? 4.5 out of 5. Kenapa? Ada sikit-sikit lari dari yang seriesnya. But it's okay. Apa yang lari? Aipp, tengok sendiri. Pastu cakap...ohhh ni kot. Pada yang tak pernah tengok seriesnya..tak akan effect pape, for sure. Boleh layan sehabisnya.

Akhirnya hasrat nak layan movie, tercapai...at least untuk tahun ni. Rezeki adik-adik kita tumpang. Ada yang dah tengok ke? Haritu check minggu ni last tayangannya. Not sure lepas ni, akan continuous tayang kan..

Korang tak expect entry ni nak bagi spoiler? Hahaha sorry to disappoint. But that is not me. Kena tengok sendiri dan nilai sendiri. Rate ini hanyalah pendapat individu saya sendiri.

Friday, December 15, 2017

Ibu Maira's Dairy : Mainannya dimana-mana


Hi semua. Cerita kali ni Nisa nak cerita pasal mainan Maira yang ada dimana-mana je. Depan TV, bilik tidur, bilik mandi pun kadang-kadang ada. Dalam kereta? Takyah cerita la, nah tengok sendiri.


Perkara ni adalah normal dan semestinya boleh dikawal. Bagi Nisa seawal usia setahun (sebelum umur 3 tahun) bagi mereka 'kebebasan'. Bila mereka dah mula ada mainan yang banyak, waktu itu kita boleh ajar mereka untuk kemas mainan mereka sesudah mereka main. Well, sekarang pun ada je ajak Maira simpan mainan dia.

Take quick guess. Berapa lama area tu boleh bersih? Semestinya sekejap. Tak sampai sehari - itu yang pasti.

Jangan stress sangat taw ni. Kalau perlu, sediakan play area untuk anak-anak kecil kita. Yang pasti mereka happy dan semestinya kita happy jugak. Memang boleh jadi sakit dan geram bila dah terpijak mainan diaorang ni. Bertabahlah ea semua.

So, kalau yang tak ada ruang untuk buat play area? Toleransi dengan anak kecil kita. Ingat mereka akan ikut setiap gerak-geri kita. Baik kita di depan mereka, insyaAllah mereka baik adabnya.
Ajar mereka adab yang boleh dipupuk seawal usia 1 tahun. Perlu sabar. Peringatan untuk Nisa juga ni. InsyaAllah sama kita menjaga amanah daripada Allah ni.

Semoga kita sama-sama saling mengingati dan tambah ilmu keibu-bapaan ea. Feel free to share idea too, okay? Nisa ni pun banyak lagi nak belajar. Terima kasih semua.

Monday, December 11, 2017

Jannah Cosmetic Meet & Greet


Sabtu yang lepas, 9 Disember 2017 diberi kesempatan dan rezeki untuk join Jannah Cosmetic meet and greet. Dapat belajar banyak perkara dan paling best sesi sharing untuk kami bertukar idea. Nisa dapat up kan knowledge make-up, facebook ads dan ilmu bisnes yang Nisa perlukan. Berbeza kalau buat sendiri sebab idea macam tak berapa nak berkembang. 

Jadi kenapa Nisa pilih Jannah Kosmetik?

Nisa suka nak make-up tetapi mostly yang ada tak tepati citarasa Nisa yang lebih prefer - natural, nude colour and less is more concept. Bila dah cuba tu, terus la jatuh cinta. Siapa kata mustahil untuk cinta pandang pertama. Ni dah berlaku kat depan mata.

Ada apa dengan Jannah Kosmetik?

Jannah Kosmetik buat masa ni ada foundation yang berasaskan Magnolia Stemcell - 60% foundation dan 40% serum. Foundation ada 3 jenis - Light, Medium dan Dark Medium. Ada juga lipsmatte and yes semua colour nude. Ada 3 colour code - Jasmine, Justica & Jane.

Meet and greet ni pun Nisa bawa sama Maira. Alhamdulillah Maira supportive sangat. Tak sangka dia pun enjoy herself. Maira pun macam nak belajar sama je. Kalau besar nanti, dia ikut jejak langkah ni - of course ibu akan support. Apa-apa pun let her choose her own path.

Terima kasih founder - Jannah Kissmi, Tuan Amir, awesome team untuk meet and greet ni.




Wednesday, December 06, 2017

Rahsia Kekal Remaja


Alhamdulillah diberi kesempatan untuk terus dan terus beri manfaat dengan pelbagai cara kepada ramai orang. Ternyata bukan mudah tetapi Nisa sangat enjoy every single moment of it.
 
 
Rahsia Kekal Remaja - FB page yang Nisa sendiri handle.
Dari sudut posting, komen semua lahhh..
Kalau sekarang budak-budak UiTM ada projek ENT kan..
boleh dikatakan ni Nisa yang handle.
 
Page like alhamdulillah syukur sangat. Terima kasih pada likers semua.
Kali ni page RKR lebih tekankan bab penjagaan muka dan rambut.
Benda yang hari-hari kita hadap dan Nisa sendiri struggle.
Jadinya dengan ada RKR, Nisa sendiri adalah pengguna dan
boleh korang namakan bahan experiment.
Tak kan, Nisa nak rekomen kat orang yang bukan-bukan. Cari penyakit ke hahaha..
Overall, memang semua membantu sangat. Bila dah jadi mak ni, selalu terlepas pandang
 
Nisa share gambar foundation Jannah Cosmetic & MYFA Hair Serum.
Tengok-tengok aje pun tak apa.
 



 


Soalan yang buat ku berfikir sejenak

Hi semua.. Semua baik-baik aje? Alhamdulillah buat Nisa. Siapa dah try IG Story untuk 'bagi ruang' untuk bertanya dan kita ak...

Cerita Panas Blog Minggu Ini