Tuesday, February 19, 2019

Melawat Baby Faqih



Alhamdulillah diberi kesempatan berjumpa dengan kawan-kawan. Tak boleh last minute plan sangat sebab we olls nak buat potluck together. Dengan tukang execute, Cik manis Ekin - cadangkan untuk jumpa dengan kawan kitaorang yang baru ada baby. Hari tu Nisa nak pergi tapi waktu Dyrah bersalin, demam plus batuk teruk. Tak nak la amik risiko untuk melawat.


Bila cerita kat husband plan nak jumpa Dyrah, "laa..dari susah kita makan kat luar..apa kata buat potluck je..kita masak.."
"Haah ea...nape la tak terfikir.." senyum malu.






Seronok bila dapat jumpa kawan-kawan. Plus dengan suami dan anak-anak. So, dua-dua kita ada sekali. Dalam tak sedar tu, 2 jam jugak kitaorang gather around. Melayan baby Faqih dan kerenah anak-anak. Terima kasih tuan rumah, suami-suami we olls yang sporting untuk short meeting plus potluck.


potluck time

alahai anakku tutup mata pulak


Bila sesi bergambar Faqih dah tidur, so tak ada la bergambar dengan dia. Kawan-kawan semua baby boy, bila Maira nak ada kawan perempuan ni hehe~~

Monday, February 11, 2019

Maira adventure #3 Petik Buah Di Kebun



Dah lama tak cerita Maira adventure, kali ni nak cerita pasal Maira first experience petik buah kat kebun rumah atok. Maira sendiri memang penggemar buah. Setakat ni durian je Maira macam kureng sikit sebab bau dia..tapi the best thing is masa dekat kebun rumah Atok, dia makan durian tapi 2 ke 3 suap je. Comel je bila cakap, "sedapnyaa.."


Ohh, berbalik cerita Maira nak petik buah ni - Al-kisahnya kena nyakat dengan Atok sedare dia ni "Kalau nak, poie potik sendiri.. amik kat baldi tu 50 sen sebiji.."
Maira pun onzzz je okay. Dia lagi suka makan yang dia petik kat pokok. Pastu sempat brag bila bawak balik buah-buah ni kat rumah, "Ni maigha (cannot say R properly - like her mother) yang amik..."


Dia boleh makan rambutan dengan manggis lebih 15 biji rasanya time tu. Pastu berapa kali round tah petik.. Tiba-tiba rasa nak lagi, "Nak amik lagi..untuk Cik Izy, Cik Lyn" 
Ingat kat makcik dia yang kat KL tu ambilkan untuk diaorang. Of course kita layankan, sebab nak kena dukung dia punya pasal, sado dah tangan ibu ni.


Seronok tengok dia petik and makan..bila nak je, "Bukak kan ni..please.."
Macam biasa bila ibu dia nak extra kasih sayang, ibu dia request nak peluk la, cakap I love you, buat bentuk heart guna jari or tangan.. Ngada sikit ibu dia ni..



January 2019 Wishlish checked


Alhamdulillah awal bulan Febuari ni wishlist barang yang Nisa nak semua dah ada.
Barang yang simple je tapi tu lah tulis siap-siap bila taw nak beli apa.

1. Micellar GARNIER

Beli dekat Watson, IOI Putrajaya. Tengah mencuci mata tiba-tiba teringat nak beli Micellar. So, kiranya ni first time cuba. Sebab sekarang almost hari-hari make up. Sebelum letak Micellar dalam wishlist pun asyik baca perlu ada. Ada jugak baca kat instagram Jannah Kissmi bila orang bagi opinion which one is best. Still Nisa tak boleh decide, sebab kena try la kan.

My comment this Micellar
- sekali sapu dah banyak ada kat cotton pad.
- tak pedih macam kena toreh especially bila kena kat jerawat.
- bau pun just nice, takde la macam bau too chemically.

Dari google Image aje


2. Shoe yang ikut bajet ditetapkan.


Bukan 1 kasut je tapi dapat 2 kasut dengan harga less RM100.
Cuba teka beli kat mana?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
COTTON ON (BUY 2 FOR RM70)
Just what I need. So, Nisa dapat la kasut casual and work which I use both shoes untuk both occasion. Syukur yang amat. Lepas pergi weeding kawan kat area Batang Kali, kita pun guna kesempatan pergi Genting Premium Outlet.
Buat Nisa yang tak berapa kaki shopping ni, sekali beli haaa kau jauh terus.
Dengan Maira dok pegang kaki, "Ibu...takyah pergi situ..."
Drama tak terhenti disitu, "Jap la sayang, bukan senang ibu nak shopping ni..Duduk dengan ayah jap please..."
Then dia cakap, "Ibu..takyah beli kasut.."


Haa...kau ghase macam mana ni..sorry anak manjaku..ibu nak membeli jugak..
Lama dah ibu tunggu saat ni..bagi ibu chance ea..hehe~~


Okay lah bulan Febuari ni sibuk kumpul duit pulak. Rasanya tak ada apa lagi dah wishlist nak.
 


Monday, February 04, 2019

Bising dalam group dapat lucky gift #SuperbUltimateteam



Tengok heading pun macam biar betul ni..kan kan...
Nisa ni jenis agak susah sikit nak bising dalam whatsapp group lebih-lebih lagi dalam tu kita tak kenal orang sangat dan ada a few yang kenal melalui facebook.

Setiap task dalam group try jugak buat. Nak commit tu memang kena struggle sikit.
Nak jaga anak lagi, ada nak uruskan hal rumah sikit.
Bila bagi reponse dalam group, Nisa a bit extra bisingnye. Dengan fikir bila lagi nak orang kenal.
Fikir untuk belajar. Tambah lagi ilmu didada ni. Iyelah masih berakit-rakit dalam bisnes ni.

Bila kelas dah habis, rasa puas hati sebab belajar benda baru.
Dalam fikiran, "Aku kena konsisten share produk best ni.. Kau pun tahu produk ni terbaik..Be proud to be part of it.."

Dihujung waktu kelas online tu ada kata nak bagi hadiah untuk next task. Dalam hati, "InsyaAllah kalau ada rezeki ni tak kemana la..dapat hadiah ni..." 
Iyelah siapa yang tak suka hadiahkan. Lepas dah umumkan yang bertuah menang untuk special task nama tak sebut. Sebab special task tu buat sedikit lewat. Ada tanggungjawab di tempat kerja.
Ucap tahniah yang menang.. Doakan kepada yang bertuah tu.

Selang beberapa ketika tu ada announcement kata ada special gift untuk yang paling kecoh dalam group. Nama Nisa disebut. I was like, "siyes la ni...betul dah tag nombor kita..Syukur yang amat.."


Disebalik kita bukan buat untuk harapkan balasan dan bersungguh buat untuk upgrade kan diri. InsyaAllah pasti ada rezeki buat kita.
Tak rezeki dari segi customer berdunyun-dunyun, mungkin ilmu, adab (hormat orang yang memberi pendapat mahupun tunjuk ajar kepada kita) & kawan baru kita dapat tu boleh jadi rezeki buat kita juga. Semoga Allah sentiasa limpahi kita rezeki yang tak disangka-sangka buat kita.
Kita sebagai hambanya perlu sentiasa mengingati Allah biar waktu susah mahupun senang.
InsyaAllah.

Semoga Nisa terus maju dalam team yang sangat awesome ni.

Daripada, Anisa



Kisah Aku dan Stokin

Dijemput baca dan boleh komen diruangan post ini. Terima kasih.