Wednesday, April 29, 2020

Sunday, April 26, 2020

Segmen Apakah PERKARA pertama yang anda ingin lakukan selepas PKP by zzzyy.blogspot.com


Assalamualaikum semua. Hari ni macam rajin sikit lepas solat subuh tulis entry and apa kata kita blog-walking la kejap. Lepas tu nampak la post dari blog Farhana Jafri ni. Aaaaajommm la kita bersegmen.
 
Klik untuk join segmen
 
Ohh Nisa dah ikut dah taw requirement yang diminta tu kekeke~~
 
Jujurnya masa PKP Fasa pertama takde lah terfikir walaupun ramai dah citer apa diaorang nak buat once PKP dah habis.
Entah just memang tak terfikir.
Mula fikir baru-baru ni jugak. InsyaAllah dengan izinNya nak balik kampung jumpa family.
Tapi tu la tak sure itu akan jadi first thing dapat buat ke tak..sebab tak boleh jangkakan..
 
Semoga urusan kita semua dipermudahkan.
 
 
 
 

Good Rizqi parenting program yang best

Assalamualaikum semua. Selamat berpuasa juga buat semua yang singgah Anisa Anuar official blog. Kali ni Nisa nak share tentang Good Rizqi yang Nisa baru gunakan untuk anak Nisa, Maira Arissa. Dia ni basically sebuah parenting program yang bagi Nisa sesuai dengan zaman sekarang yang penuh dengan teknologi.  

Nisa dah perasan lama ada beberapa kawan up kan kat whatsapp story, ig story pasal Good Rizqi tapi tah dalam hati kata "tak apalah tak yah la amik tahu...".
Makin kita nak ignore, makin kerap iklan lalu kat feed Facebook. Entah kenapa hahaha dan dengan itu jugaklah dengan gerak hati kurniaan nikmat Allah ni kata "cuba ajelah, mana tahu ada hasil.."

Proses nak book, bayar dan dapat link semua ambil masa 1 hari. Nisa perlu bayar RM110 untuk dapatkannya, kira macam bayar seumur hidup macam tu. Mula tu memang macam berat sikit iyelah macam mahal tapi dalam hati kata "okay ini untuk long term investment..semoga Allah permudahkan.." Dapat sms kata in process lepas bayar tu dan kata perlu 24jam untuk proses dan keesokkannya lebih kurang timing kita beli, kita akan dapat sms link untuk access.

Sesuai untuk anak yang berumur 4 tahun ke atas. Sudah pandai berkata-kata dan boleh dengar arahan.

Lepas tu follow je, ikut link yang diberi tu dan ikut langkah yang ada dalam tu. Flow dan steps yang diberi memang senang untuk diikut. Buat je terus dalam phone kita, easy access dan senang digunakan.

Sempat jugak baca review dalam tu, rupanya dah ramai yang guna. Alhamdulillah feedback semua okay dan ada rasa sikit keyakinan.

Nisa baru gunakan dan boleh katakan sangat berpuas hati. Susah nak dapat dalam seharian tu dia good behaviour. Bila nak apa-apa Nisa akan offer, "Ibu bagi smile 1 kalau Maira kemas mainan.." dan memang tak sangka dia terus buat. Paling seronok bila tengok dapat smile dan bintang.

"Sebab Maira kemas mainan, ibu bagi 1 smile..." (sambil tunjukkan kat Maira)
"Yeaayyy, sayang ibu..thank you ibu..."

Ada jugak buat permintaan yang banyak dalam serentak contohnya "Maira kena mandi, pakai baju elok-elok dengar cakap ibu...nanti ibu bagi 2 smile..banyak kan smile ibu nak bagi..."

"2 smile? Banyak..okaayyy!!"

Biasanya time nak mandi dengan nak pakai baju akan ada banyak drama sinetron yang Maira buat. Ada saje yang tak kena, lain hari lain drama dia bergantung pada mood dia. Alhamdulillah dengan Good Rizqi memang membantu dan tak banyak ragam lepas tu.

Bila dia start buat perangai, "Maira dah dapat banyak smile dah ni, nanti ibu bagi yang marah ni.."
"Ibu.. Maira taknak yang marah tu..tak best.."

 Nisa dah explain kat dia kalau bagi sign marah tu, lambat dapat dia dapat reward tu. Nisa tunjuk jugak kalau dapat star dia boleh dapat daily reward tapi Nisa percaya dia lagi excited yang Ultimate Goal dia tu. Maira perlu kumpul 50 star dan berpeluang dapat baju princess dalam cerita "Frozen". Dah lama dah mintak, jadi inilah masa yang sesuai nak gunakan.

InsyaAllah dengan niat yang baik, hasil pun baik. Nanti akan update progress lagi.






Friday, April 17, 2020

Maira adventure #6

 
Hi semua. Bila kita PKP nak melayan apa si anak nak ni kadang-kadang boleh buat diri sendiri pun kagum. Dah nak pukul 5 petang, Maira datang menyelit
 
 
"Ibu..cakap dengan siapa tu?"
 
"Ibu ada meeting lah sayang. Kenapa?"
 
"Tengok ni.. Maira lukis." "Wow...hmmm macam sama la dengan karakter ni la..jap ibu tunjuk.."
 
**Sesi Google apa yang ibu bayangkan dengan lukisan dia**
 
Image result for tata bt21
TATA BT21

"Tadaaaaaaa...sama tak? dengan drawing Maira tu?"
 
"Haah la ibu sama la...comeeyyynyaaa dia..."
 
"Okay memandangkan kerja ibu dah abis, jom kita tengok cerita dia. Nak tak?"
 
**Bukak Youtube, ibu layan sekali okay..mana boleh tinggalkan**
 
"Ni Tata, kawan dia yang lain ada Cooky, Koya, Shookey, RJ, Chimmy, Mang" sesi perkenalan karakter BT21.
 
"Ibu nak lagi...bestlaaa..."
 
"Kita lukis pulak la lepas ni. Tak elok lah tengok Youtube lama-lama."
 
"Ibu lukis kan ke??"
 
**Ibu angguk**
 
Korang taw apa hasil dia?? Jap Nisa nak share ni.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
 
 
 
 
Tak sangka ibu ada bakat hahaha...
Well bakat terpedam I would say, korang pulak macam mana?
 
 
 


SEGMENT PERTUKARAN BLOGLIST OLEH ABAM KIE


 
Hi semua!!! Alhamdulillah hari Jumaat yang indah ni Nisa nak join segmen salah satu bloglist Nisa.
Tengah blog-walking, keluar post ni..
Alang-alang tu okay la why not kita support segment blogger yang lain.
 
 

"Macam dah lama je tak join Nisa..."

Hamboiii hati kecil ku ni kalau nak berkata straight-forward taw.



http://www.zukidin.com/2020/04/segmen-pertukaran-bloglist-oleh-abam-kie.html
Tekan gambar untuk join okay?
 
For me, blog Abam Kie ni best dari segi content ikut dengan isu gitu.
Penceritaan ikut selera Abam Kie agaknya.
Ada kala tu macam kena je dengan diri.
 
Semoga time PKP ni rajin la nak blog-walking.
 
 
 


Which gummy bear will you choose




As usual from LinkedIn JonathanYabut which always make me think of my career projection in good way I would say. Sometimes me as myself still looking and searching what I want to achieve .



I choose gummy number 2, 7 and 9.

For number 2 - I feel blessed that I have boss that trust my work and trust me to handle situation on my own. I believe that's how we can better employee.
 
Number 7 - I have teammates that back up one another. We learn and understand each other personal matter like myself who is a mother to a lovely daughter.
When I want to go back early or emergency matter, they will like

"Don't worry, settle your matter first. We take it from here..."

Sweet right?
 
Number 9 - Learning is the best ever. Everyday so much too learn.
New thing. How to relate other people's work with your output?
How your work will impact client?
One of my favourite I would say.
 
My work also have Flexible Work Time (number 6)
but I choose to follow the 9am till 5pm. Nothing more than that unless if it's required which is I would say very rarely.
 
Next, I do wish for number 1 and 3.
I know I might sound greeding to have best both world but yeah at least I know what I want in my career. Wish me the best, okay?

 

So...which gummy bear will you choose??

 

Sunday, April 05, 2020

Kuat merajuk

Hi semua. Bila PKP ni ada satu perangai Maira Arissa yang tak boleh nak predict. Kita pun jadi buntu macam mana nak handle ni.

“Ibu, maira nak merajuk..”

“Nape nak merajuk...?”

“Nak merajuk..” (pastu cari port merajuk dengan berharap ada yang datang pujuk)



“Nape Maira asyik merajuk je ni... Apa yang tak kena..?”

(Senyap, muka muncung sambung merajuk)

“Maira nak perhatian ke..”

“ Nak perhatian je..” which I believe walaupun perkataan tu agak besar untuk dia tapi dia taw apa maksudnya.

Sesi pujuk si kecik ni kena buat dengan teliti dan penuh perhatian. Memang stage dia yang sekarang kuat merajuk. Baru 4 tahun dia ni dan cerdik yang amat.

Masak - Masak PKP by Anisa

Hi semua. Hari ni Nisa nak share gambar yang Nisa masak waktu PKP ni. Boleh katakan mostly masak tapi ada jugak request nak tutup dapur seh...

Popular Post