Sunday, May 31, 2020

Keputusan Birthday Giveaway Anisa Anuar official blog


Hi semua.. Alhamdulillah selesai sudah Birthday Giveaway yang Nisa buat baru-baru ni. Terima kasih kepada semua yang join simple Giveaway. Sebabkan itu kepada semua yang join Giveaway, Nisa akan letakkan permanent dalam bloglist Anisa Anuar official blog ni.

Sebelum umumkan pemenang Giveaway yang semua orang tunggu, Nisa ambil kesempatan ini menceritakan berkaitan produk NIQA. Kebiasaan Nisa akan perkenalkan NIQA ni, kami pakar penjagaan tudung secara menyeluruh. Ada 3 produk utama kami

  • NIQA Instant Stain Remover - menghilangkan kotoran dengan segera. Dengan mudah diceritakan senarionya, kita dah tak perlu pergi ke sinki untuk bersihkan kotoran sampai basah lenjun baju kita. Cuma gunakan NIQA Instant Stain Remover dan wet tissue (kain basah)
  • NIQA Hijab Wash - semudah rendam, bilas dan sidai. Kita digalakkan mencuci tudung kita dengan hand-wash untuk bagi tudung kita dalam keadaan yang baik untuk jangka masa yang lama. NIQA Hijab Wash juga mampu menghilangkan kesan peluh, kotoran foundation di keliling tudung.
  • NIQA Hijab Awning Starch - biasa Nisa akan cerita ni nak bagi tudung kita 'on-point' dan terletak cantik gitu. Kalau zaman dulu kita letak plastik keras kat tudung tu.
Kami pun ada buat trial pack ni buat mereka nak cuba buat kali pertama

Okay sudah explain pasal NIQA. Jadi Nisa mintak tolong Maira (puteri kesayangan Nisa) yang pilihkan siapa yang menang dalam Giveaway ini. Dengan menggunakan mainan cawan dia tu, kita kumpulkan semua yang join. Jangan risau muat semua dalam tu.

Nape rasa budak ni makin chubby
dan akhirnya dicabut siapa pemenangnya, dipersilakan

maafkan tulisan doktor ku ini..dulu teringin nak jadi doktor tapi takut darah, simpan je angan tu.

2 pemenang Produk NIQA - Instant Stain Remover plus with wet tissue NIQA

Adianiez AIDA

Umi Nazrah

3 pemenang wang tunai RM10 (duit raya alang-alang tu)

Aimi Syahirah

Ombak Bergigi

Silah Hassy


Alhamdulillah kita dah dapat pemenang. Nanti boleh email kepada Nisa (anisaanuar@gmail.com) untuk claim hadiah taw. Terima kasih kepada yang join Birthday Giveway dari Anisa Anuar official blog. InsyaAllah ada rezeki lagi, Nisa akan buat lagi. Mungkin hadiah yang lain pulak.

Lepas ni Nisa akan buat blog review pulak, doa-doa lah ada masa boleh buat tu nanti.

Terima kasih semua.




Wednesday, May 20, 2020

Update Birthday Giveaway Anisa Anuar Official Blog


Hi semua. Nisa nak bagi latest update tentang Giveaway yang masih lagi berlangsung. Jadi masih open ea buat semua. Boleh ke post ini taw Birthday Giveaway Anisa Anuar Official Blog kepada sesiapa nak join. Simple je Nisa buat sambil tu nak kenalkan produk yang Nisa jualkan. Alhamdulillah rezeki Ramadan dan boleh kata rezeki PKP, team Nisa makin berkembang dan sama-sama mengambil peluang yang ada untuk jana pendapatan.

Jadinya Nisa dah tengok mana post yang ada dan masih lagi ada tak baca lagi. Maafkan saya sebab ada kerja hakiki, bisnes, family lagi jadi nanti ada masa akan baca selebihnya. Last date untuk buat Giveaway ni 23 Mei 2020 (haah ini malam raya). Nak cukupkan sepuluh raya (hari la... apa raya pulak hahhaa) daripada 13 Mei 2020, gitulah kira-kiranya.

Nisa decide nak announce pemenang pada 29 Mei 2020 (kerja tak berapa banyak hari Jumaat kalau tak ada yang menghalang). Nisa perlukan 5 pemenang untuk Birthday Giveaway ni. Rezeki siapalah ea. Selamat mencuba semua. Penyertaan di kira dengan post dibuat.


Alang-alang Nisa nak share dalam masa Giveaway ni, Nisa dapat slot tempat dekat salah satu butik di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi. Semua berjalan dengan lancar untuk urusan di sana.




Wednesday, May 13, 2020

BIRTHDAY GIVEAWAY ANISA ANUAR OFFICIAL BLOG

 
Hi semua, Nisa nak launching Birthday Giveaway untuk blog Nisa ni.
Birthday Nisa sebenarnya 14 Mei (yeeeaaaaa)
 
Jadi Nisa rasa ini adalah sebab yang terbaik untuk buatkan Giveaway untuk blog Nisa.
 
Dengan bismillah, giveaway ini akan dimulakan
 
 

 
Syarat - syarat untuk join GIVEAWAY ini adalah
 
  1. Tulis posting dengan tajuk "BIRTHDAY GIVEAWAY ANISA ANUAR OFFICIAL BLOG"

  2. Letakkan banner Birthday Giveaway dan backlink ke post ini.

  3. Follow blog Anisa Anuar official blog dan instagram shop Nisa NIQANYSA (kalau takde instagram, tidak mengapa)

  4. BONUS : Tag 3 rakan blogger yang lain untuk memeriahkan lagi Giveaway ini.
dan "nyatakan jika pernah dengar NIQA. Dimana anda kenal produk NIQA?"



Tarikh untuk join GIVEAWAY dari 13 sehingga 23 Mei 2020.
 
Hadiah yang akan diberi kepada mereka yang bertuah
 
  • 2 pemenang Produk NIQA - Instant Stain Remover plus with wet tissue NIQA

  • 3 pemenang wang tunai RM10

  • Kelima-lima pemenang akan blog review daripada Nisa.

 

Nota : hadiah layak diterima oleh seorang pemenang untuk setiap satu. Contoh, orang yang sama tidak boleh terima hadiah produk NIQA dan wang tunai.

Jika sambutan sangat menggalakkan, Nisa akan tambah lagi hadiah giveaway.
 
 
All the best semua untuk Giveaway ni. Terima kasih untuk support Birthday Giveaway Anisa Anuar official blog.

Eight - IU & Suga

 
Hi semua. Nisa hari ni nak share pasal ada lagu baru dari IU.
Kalau siapa K-pop fan mesti kenal la ni.Jadinya, Nisa tak ada la aware pasal lagu ni tapi bila bukak twitter lain macam trending dia. Ramai yang tweet cakap bestnya lagu ni dan spekulasi tentang lagu ni ditujukan kepada sahabat dalam muzik industry - Kim Jonghyun (Shinee) & Sulli.
Yang kita tahu kedua-dua nya bunuh diri akibat depresi.
 
Ni official music video lagu Eight.
 
 
Personally, Nisa rasa lagu ni sendiri ada mesej dia tersendiri. Ada makna lagu ni bukan sekadar good beat and sedap di dengar. Into pun dah dengan
 

"So are you happy now
Finally happy now are you"

 
depresi yang ke arah bunuh diri secara amnya kita tahu mereka tidak gembira dengan kehidupan mereka. Mungkin itu caranya IU tanyakan kepada kawannya yang tiada lagi didunia.
 
Nisa pernah ada mild depresi (sebab masih dalam keadaan sedar) yang Nisa struggle nak berdiri balik di kaki sendiri. Yea betul kita ada Allah dan berdoa untuk terus kuat, tapi untuk Nisa berada di tempat toksik yang buatkan Nisa punya tenaga hampir tidak ada tiap kali ada dalam environment tu. Nisa kerap fikirkan macam mana nak buat semua orang suka pada Nisa. Ternyata bukan semua orang suka atau sayang kita.
 
Hampir sebulan lebih dan Nisa bertekad untuk fokus pada orang yang betul-betul hargai Nisa dan buang mereka yang sekadar 'Friend with Benefit'. Nisa bersyukur dengan apa yang berlaku sebab Nisa lebih menghargai orang yang susah senang dengan Nisa. Tanpa kejadian yang berlaku tu, Nisa mungkin lagi terus menjadi budak polos (walaupun umur sudah 30 tahun) dan naif yang orang boleh twist plotkan apa yang Nisa buat (dan tidak buat). Nisa maafkan tetapi tidak dapat melupakannya.
 
Bila Nisa dengar ada kawan yang ada tanda depresi, Nisa jadi tak boleh duduk diam. Teringat pada diri sendiri yang negatif dan macam tidak nampak masa depan. Apa boleh kita buat? Jadi pendengar yang setia. Put yourself in their shoes. Bukan mudah itu yang pasti sebab lain orang, lain ujian untuknya. Doa itu pun turut membantu untuk mereka.
 
 
Okay Nisa dah share pasal ni, harapnya tak lari dengan lagu Eight ni.
 
Nisa share kan jugak video lirik lagu ni jugak untuk penghayatan yang 'extra'.
 
 

Monday, May 11, 2020

Puasa di kala PKP


Hi semua. Hari ni Nisa nak menulis untuk sebagai kenangan tahun-tahun akan datang, pengalaman berpuasa semasa PKP ni. Beza sikit dari tahun sebelumnya - tiada bazar, tiada terawikh berjemaah di masjid dan feel mencari baju raya tahun ni pun macam ke laut sedikit.

Puasa pada tahun sebelumnya ada di office tapi tahun ni kita 'work from home' sambil 'home school' Maira Arissa. Tak boleh pun kena buat kasi boleh. Selepas PM umum PKPB extend lagi sebulan, nampaknya dah kena biasakan normal baru ni. Ternyata tahun ni beraya di perantauan. Tidak mengapa, bila lagi nak merasa raya di perantauan. Walaupun kampung sebelah negeri sahaja.

Puasa kali ni juga Nisa ada aktif dengan team Nisa bersama NIQA. Bila HQ offer harga ejen jadi RM10 sahaja sepanjang PKP, ada yang rebut peluang. Jadi tahun ni tidak ada Mood Republik tapi kita ada banyak Limited Edition seperti Healthy Box, Mariami Box, Ajwa Box dan Bingkisan Aidilfitri. Boleh follow shop instgram NIQANYSA. Yang tak pasti lagi tahun depan, masih akan ada Limited Edition seperti ini.

Walaupun rasa seperti hanya melihat dinding bilik dan ceiling diatas tapi percayalah ini yang terbaik untuk kita hapuskan rantaian COVID-19. Maira pun tak berani nak keluar, walaupun ada jugak ajak untuk keluar sebentar,

"Ibu...kat luar ada germsss (gaya Laila watak Kampung People). Cannot go outside..."



Nanti baca balik untuk sekian kalinya akan datang menjadikan PKP sebahagian memori kehidupan.

lukisan Maira menggunakan Paint


Penulis blog,
Anisa Anuar

Thursday, May 07, 2020

First time online class


Hi semua. Assalamualaikum. Hari ni Nisa ambil kesempatan untuk bercerita pengalaman Maira masuk online class.


Honestly yang excited, ibu dia la bila taw dia nak online class. Maira macam blur je bila cakap kena masuk online class. "Ibu mana boleh school, kat luar ada germs.."
Dia punya nervous nak masuk kelas tu entah lah. Lama sangat tak pergi sekolah kot jadi blur gitu.

Baru taw macam mana dia dalam kelas. Tersipu aje tiap kali teacher dia tanya. Alahaiii anak ku..
Kita pulak yang macam bisik "kuat sikit, teacher tak dengar apa Maira cakap..."
 
Walaupun tak sampai sejam utnuk permulaan ni, boleh la dia buat online class. Risau jugak macam mana dia nak terima arahan dalam online. Agak tough untuk terima arahan bukan online ni pun, inikan online. Tak apa kita pantau mana yang boleh.
 
Lain macam sesi pembelajaran anak kita sekarang ni, tak macam masa zaman ibu dia membesar dahulu.

Monday, May 04, 2020

Pengalaman jadi moderator | online version

 
Hi semua. Hari ni Nisa nak share pengalaman Nisa jadi moderator dalam salah satu initiatif event office. Nisa merupakan salah seorang ahli jawatankuasa di office untuk buat aktiviti yang boleh buat officemate buat luar daripada kerja. Sepanjang PKP, kita buat simple survey macam mana bekerja semasa PKP. Kebanyakkan officemate yang newly in parenthood , mereka struggle untuk seimbangkan kerja dan keluarga. Jadi Nisa dijadikan orang yang menggerakkan sesi untuk sharing dibawah Women In Nielsen (WIN). Nisa menggerakkan dan pada masa yang sama ditugaskan jadi moderator. Sebabkan Nisa juga seorang ibu dan nak cari yang lain dalam online mungkin makan masa.
 
Semua berjalan dengan lancar dalam masa 30 minit dan bersama Nisa ada dalam 4 orang moderator. Mereka boleh dikatakan ada peranan masing-masing bagi department mereka. Nisa rasa terharu sebab mereka sanggup meluangkan masa bersama untuk berkongsi.
 
Sebagai moderator, Nisa sediakan beberapa soalan dan ada yang tolong review soalan untuk jadikan lagi bermakna.
 

Question
1. What are your tips to work from home with kids?
2. How to balance between your office and home task?
3. Share with us a funny incident that had happened during your call/meeting throughout this MCO/lockdown.
4. What can we do to make sure that we stay focused and committed at work while still being and happy and satisfied working from home?
5. What do you enjoy most about working from home with the kids?
6. Any advice for all the parents during this pandemic situation?
 
 
 Benda paling Nisa risau waktu ni sama ada tersasul takpun sesi akan jadi terlebih masa sebab tak boleh kawal presenter dengan audience. Ternyata sekali apa yang Nisa fikir tu tak berlaku pun, alhamdulillah semua seperti berlaku dengan baik.


 
Nisa belajar banyak benda dalam sesi tu. Idea baru macam mana nak balance kan kerja dan rumah. Mana keutamaan dan bila nak set kan limit kerja dan hal rumah. Tak lupa juga rasa bersyukur bila boleh work from home semasa PKP berlaku. Semoga kita semua boleh biasakan norma baru ini.
 

Sunday, May 03, 2020

Segmen Bloglist PKP 2020



Hi semua. Hari ni kita join segmen blog sampai lebam. Tengah ada kelapangan sikit, kita buat mana yang boleh. Ada dinyatakan syarat nak buat segmen ni - semua dah dibuat dari Nisa.

Tapi ada extra syarat untuk segmen kali ni, iyelah nama pun blog - kita menaip banyak sikit kali ni.

3. Dalam entri tersebut, nyatakan pengalaman anda semasa PKP. Anda boleh menceritakan peristiwa menarik/tidak dijangka yang terjadi kepada diri anda.

Jadinya sepanjang PKP, Nisa boleh katakan lebih banyak bershopping online ya. Baru je hari Khamis yang lepas (30 April), bertubi-tubi parcel sampai ke rumah. Disebabkan rumah di tingkat 7 ni, tiap kali dapat panggilan perlu ambil parcel dibawah jadi kalut. Syukur ada suami boleh tolong ambilkan, waktu posmen datang, waktu itu jugalah ada meeting call.

Nisa juga memang 'Work From Home' (WFH) sepanjang waktu PKP ni. Memang sebelum bermula PKP, kami dah siap buat percubaan jika akan ada masa kita perlu WFH. Boleh dikatakan tidak mudah, sebab ada anak berumur 4 tahun. Ada masa dia mahukan aktiviti mewarna, melukis dan membaca. Memang struggle tapi komunikasi dengan team pun membantu, lagi-lagi ada meeting tak dapat join bila anak nak sesuatu.
Peristiwa menarik semasa WFH, ada perbualan sebegini dengan anak saya, Maira.

Maira : "Ibu, can you not join call?"

Ibu (saya lah ni) : "Cannot la sayang. Bos ibu ada dalam call tu. Nanti bos ibu cari macam mana?"

Maira : "Ask boss , ibu not join the call.."

Ibu : "Errkkk...cannot la my dear...Jap ea, sekejap je lagi nak habis call..."

Ni salah satu senario yang ada. Tak masuk lagi, bila kena video call - Maira panjat belakang, pegang mukalah...Nasib la anak seorang kalau ramai, semoga ada kudrat la waktu itu.

 

Korang pulak macam mana? Cerita lah sambil join segmen ni.




Segment Bloglist PKP 2020





 


Segmen Bloglist SitiYangMenaip 1/2020


Hi semua. Hari ni berkesempatan berblog-walking dan ternampak post kat blog Myarosli.
Apa lagi kita bagi moral support sikit segmen sempena PKP ni.


 
 
Segmen tamat pada 09 Mei 2020 (Sabtu)
11:59PM waktu Malaysia
 
Sempat sangat nak join ni.
Boleh tambah kenalan baru.

Friday, May 01, 2020

Pemenang segmen blog

 
 
Hi semua. Sempena hari Jumaat yang berkat ni, Nisa nak share yang Nisa diantara pemenang untuk Segmen Apakah Perkara Pertama anda ingin lakukan selepas PKP
 
 
Alhamdulillah syukur yang amat. Rezeki bulan Ramadan ni.
Semoga bertambah murah rezeki ShirVen
 
Apa lagi pergi terjah blog tu.
Ada kesempatan nak support segmen blogger lain.
Ada rezeki nak jugak buat segmen kat blog ni.
Dah lama rasanya tak buat segmen.

Masak - Masak PKP by Anisa

Hi semua. Hari ni Nisa nak share gambar yang Nisa masak waktu PKP ni. Boleh katakan mostly masak tapi ada jugak request nak tutup dapur seh...

Popular Post