Tuesday, February 20, 2018

Kalau la boleh..

Sejak kebelakangan ni aktifkan diri dalam Google+ page kat office ni. Sebab office tak ada FB jadinya kita ber-networking dalam tu.

Berkenalan dan balas komen member around the globe. Seronok dengar update progress projek masing-masing.

Tak lupa juga share knowledge. Serious tak lokek ilmu. Nisa pun tak time nak sedut ilmu yang ada. Maklumlah otak memori CPU ku dah lama tak upgrade hehe..faktor usia mungkin.
Apa-apa pun bak kata bapak "Slowly but surely.."

Nisa pun ditugaskan untuk manage Google+ page. Kiranya tukang approve orang nak join group, any announcement or memeriahkan page tu kiranya my part of the job. Suka buat, sebab dekat sangat dengan diri ni.

Jadi kalau la boleh

Masukkan semua task-task ni update KPI nanti, aci tak? Korang rasa?

Friday, February 16, 2018

Kisah Aku & Stokin


Teringat pada kisah-kisah aku dan stokin. Ada yang menarik dan ada bagi pengajaran buat aku. Entah kenapa, aku mahu coretkan kisah ini.

Ketika aku darjah 6, mahu mengikut kawan untuk ke camping. Sedang aku siapkan beg untuk ke sana, dalam list cikgu ada sebut 'stokin tebal'. Dalam hati aku, "untuk apa stokin tebal..kan kita camping...tak apalah ikut saje la..." 
Tibanya hari camping, malamnya jadi sejuk yang amat. "ohh stokin tebal ada dalam beg.." inilah fungsinya stokin tebalnya.. syukur sangat pada waktu itu.

Kisah yang lain dengan stokin ketika aku aktif berkawad Kadet Polis. Nasihat dari senior, "Kalau boleh stokin tebal atau pun berlapis-lapis bila kita berkawad ni nanti. Nak elak melecet.."
Sekali lagi stokin adalah penyelamat aku. Kali ni untuk berikan aku keselesaan ketika berkawad.

Satu persatu aku cuba ingat kisah aku dan stokin. Ada masanya stokin aku di paras buku lali. Entah kenapa aku ada stokin ini. Aku percaya kebarangkalian waktu itu tengah trend dan murah untuk dibeli. Akhirnya stokin yang aku pakai itu menjadi lusuh dan menjadi besar. Aku pernah struggle untuk membetulkan stokin aku yang melorot ke bawah dan bagi aku itu 'Bad Socks Day'. Sekali lagi entah kenapa aku tidak membuangkan atau letaknya ke tepi supaya tidak dipakainya lagi. Ohh yea aku jenis yang attach to things too much. Jenis yang tak boleh nak lepaskan barang yang aku ada. 

Sedang aku scroll newsfeed facebook aku, ternampak iklan Stokin Soka ini. Dalam hati aku terdetik, "cantiknya stokin ni...tapi stokin ni sama ke dengan yang 'Bad Socks Day' yang aku pakai tempuh hari. Aku beli stokin yang harganya RM1 tetapi akhirnya aku akan ada 'Bad Socks Day' dan tak lupa juga stokin yang aku pakai yang buat kaki aku berbau dek terperap dalam kasut dan seharian aku tidak membukanya.

Terus aku membelinya dan cuba sendiri Stokin Soka. Kini, sememangnya jatuh cinta habis pakai stokin ni. Entah berapa pasang dah aku ada. Suka yang plain, kanik mahupun yang ada corak-corak.

Ini kaki sendiri taw. 

Sekarang aku pakainya di tempat kerja. Sebabkan office air-cond yang jenis centralize. Terima kasih stokin Soka buat aku selesa memakainya. Selesa ketika buat kerja, nak pergi keluar makan dan tak perlu risau bab bau, 'Bad Socks Day' sebab semua tu dah tak berlaku. Materialnya diperbuat dari nylon spandex - buat rasa selesa dan tidak berpeluh.

Ada jugak bila weekend pergi kenduri atau jalan-jalan, husband tanya "Tak pakai ke Stokin.. better pakai ea.." Risau bab aurat juga. Terima kasih tolong ingatkan. 

Ada satu pesanan yang aku dapat...

Aurat kaki dan tangan kita perlu jaga. Aku masih kearah perbaiki hari demi hari. Semoga aku dan orang yang ada misi yang sama, kami akan terus istiqamah.

Wednesday, February 14, 2018

#65 Wordless Wednesday

 
 
Cerita semalam - Bangunan KWSP, PJ terbakar.
Doa semuanya baik-baik sahaja.

DIY : Drawing tool kit


Hi semua. Jadinya Nisa nak share DIY yang Nisa sendiri buat dan rasa nak berkongsi dengan semua.

Barang-barang yang diperlukan (kos yang diperlukan):
1. Bekas seperti M&M ni. Tak kisah bentuk dan saiz. (tiada kos diperlukan. free gift masa beli M&M)

2. Pensel warna atau krayon atau pensel. (tiada kos diperlukan. free gift masa beli buku warna Maira)

3. Kertas warna atau sticky notes. (anggaran RM5, bergantung kepada saiz)



Drawing tool kit ni sesuai untuk Maira. Nisa bawak ni bila pergi keluar makan atau mana-mana yang boleh buat Maira distract dengan drawing kit tool. Kiranya berguna jugak bekas M&M ni. Nisa pulak pantang Nampak bekas comel-comel macam ni. Pantang nampak. Cuma sekarang dah kena kawal. Iyelah tak boleh main beli je, pastu tak ada function akhirnya.

Senang kan.. nanti boleh share.

Selamat mencuba semua.

Tuesday, February 06, 2018

Habit Tracker


Lately I write a lot in my diary. One of it, my habit tracker. I started do it - January 2018. There are a few things that I track down, like...

1. Solat Dhuha
2. Drink coffee
3. Read Quran
4. Drop Change $$$ - can refer as donation or put in safety box, usually I refer to my safety box.
5. Fasting (puasa) - one of 2018 resolution

Even at work, I do my own job log tracker. So that, I know what are my priority and how well, I spend my time at work place.

Since, you have read all the way.. I would like to give suggestion other tracker.

Suggestion :
1. Spending tracker
2. Read book tracker

picture from google
Some people prefer use apps to do this track thing, but I prefer traditional way - write in diary. So, I will appreciate every single habit to do it. I will make sure to make it consistently. Not too perfect but I do fine with almost perfect.

All the best to try do this - habit tracker.

Monday, February 05, 2018

Small change


Indeed everyone do have dream to make change for better world. At least within ourselves and family, right? I do want to do great things for others but then, I believe I must have good trust within me. Sometimes, I can be brutal to myself. Keep comparing my capabilities with others. It's not fair for me to do that...

Next, I take my journal and make milestone for me to achieve. I will make sure every day I will accomplish something.. and there is no such thing so small to achieve.

"I just do that...if compare with you..."

Again compare.. That's why you won't feel satisfy with yourself. You see what you have accomplish small thing. Same goes to when we make donation. It doesn't matter the amount of it but how willing are you to help..

That small change when we do it continuously and consistently, it will become something GREAT. Trust your intention and keep your head up... DON'T COMPARE okay dear Anisa.. Please don't be mean to yourself.

That's all from me.

Let's make changes,
ANISA

Ter-pelajar kah mereka?

Hi semua. Biarkan Nisa buat bebelan untuk hari ni. Setelah sekian lama, Nisa rasa perlu ada tindakan.Perkara ini berlaku di kawasan diman...

Cerita Panas Blog Minggu Ini