Thursday, December 21, 2017

Teringin Nak Makan


Entah kenapa, ada satu hari ni terasa nak makan maggi ni ha...untuk lunch pulak tu. Mungkin ada beranggapan - "Dia tengah tak ada duit kot..." ataupun "Tak berkhasiatnya ni..." paling-paling bersangka baik "Kenyang ke tak tu?"

Tak kisah apa pandangan orang, yang penting kita sendiri tahu kita dimana, keadaan macam mana. Untuk kisah Nisa ni, biar aje lah Nisa je tahu. Kalau ada yang teruskan beranggapan, silakan. Harap yang baik-baik aje. Kalau tak free-free je korang bagi pahala kat Nisa ni. Baik hatinya.. Terima kasih in advance untuk itu.

Dah penat sebenarnya nak baca pasal keluhan ekonomi sekarang ni. Tapi tipulah kalau kita tak terjejas. Mungkin ada yang terjejas sikit, mungkin tak ada effect langsung padanya. Apa-apa pun dalam kita mencari rezeki atau apa-apa pekerjaan sekalipun - Nisa suka nak ingatkan pada diri sendiri, untuk jaga keberkatan. Keberkatan itu perlu dijaga. Bermula dengan adab. Adab terhadap sesama pekerja, Adab terhadap majikan, Adab terhadap company yang hire kita atau tempat kita bekerja. Jaga solat, istiqamah untuk solat diawal waktu. Nisa percaya semuanya bermula dengan adab. Antara crucial thing yang ramai orang terlepas pandang. Adab bukannya perkara yang belajar seminggu terus kira beradab. Ada golongan ulama dahulu-kala belajar adab selama 18 tahun. Adab sahaja taw. Bukan ilmu dari orang itu.

Senang untuk katakana tapi semua ni perlu buat secara berterusan. Hari demi hari ada perubahan ke arah kebaikan. Tak perlu terlalu drastic perubahannya, tidak perlu perubahan sekali banyak..yang perting, berterusan.. terus dan terus..

Nisa tak rasa Nisa layak untuk nasihat, iyelah sendiri pun banyak nak kena baiki ada hati nak nasihat orang lain. Nisa cuma nak orang lain pun sama-sama dalam jihat yang Nisa buat ni. InsyaAllah ada perubahan yang lebih baik. Daripada kita dulunya suka marah orang, salah-menyalahkan orang lain..dengan izin Allah sikit demi sikit berubah ke arah yang lebih baik. InsyaAllah.

Anisa

Post a Comment

PENCARIAN BLOGLIST DECEMBER 2018 OLEH AIRAH SYAHIRAH

Hi semua. Hari ni ada kesempatan nak join bloglist. InsyaAllah ada kesempatan lagi Nisa akan blog-walking la ea. Nisa dapat tahu pun dari b...

Cerita Panas Blog Minggu Ini