Wednesday, November 28, 2012

Salah Anggap bila SMS


Assalamualikum semua...topik kali ni saya pilih random je..
yang semestinya ramai pernah mengalaminya kan?


Bila lain kita taip,lain interpretasi orang yang baca tu
boleh buat orang salah anggap...

niat hanya bertanya boleh buat macam nak cari gaduh..
niat untuk menceriakan tapi jadi makin hambar..
niat untuk beri semangat, katanya kita memerli dia..
niat hanya bergurau, katanya boleh buat hilang kawan..

apa-apa pun jika ni berlaku, adalah lebih baik telefon terus..
bila salah anggap ni berterusan...bahaya untuk kita terutama 
hubungan kita dengan orang yang kita hubungi..

masalah lain timbul bila semua ditulis huruf BESAR dan banyaknya tanda seru!!!!
bagi sesetengah huruf BESAR nada tegas dan tanda seru tu tandanya marah..

p/s: ada jugak sms dengan kawan in English...tapi once dah keluar English
tu maknanya saya marah dalam control..

jadi apa kata anda??


9 comments:

  1. HOKHOK .. DEQ SUKE KAI TULISAN BESOR

    ReplyDelete
  2. lain org lain pendapatnya...lebih senang call je la..if yg dh biasa tu myb dh faham kot dgn isi kandungan msj yg kta sampaikan..:)

    ReplyDelete
  3. sy kalo tgh mrah mmg sms english..spya bahang mrah xsmpai byk sgt..

    ReplyDelete
  4. sama la saya, kalo marah dlm control kuar english word...

    ReplyDelete
  5. betul.... kekadang sms yg kita hantar akan disalah anggap... terutama yg selalu guna short word tu......
    kena baca dua tiga kali baru faham....

    ReplyDelete
  6. xpernah plak terima sms dri nisa..erkkk

    ReplyDelete
  7. selalu dapat sms ayat pendek gile. kalau nak baca mesti kena ulang ulang. xka geram gitu.

    ReplyDelete
  8. setiap kali dapat sms dari org yg kita kenal, kena baca dengan membayangkan gaya kawan kita tu bercakap...tatabahasanya, loghatnya...baru boleh dapat tangkap...

    kalau nak sms kat org yg tak kenal, lebih elok guna tatabahasa standard je...

    PS: komen sy kat atas ni kalau salah baca pon lain mcm bunyinya kan...haha

    ReplyDelete
  9. pernah ke marah dalam sms..? cam tak pernah aje... tak suka tulis huruf besar... sebab nampak tak cun... hehehe...

    ReplyDelete

thanks for the comment(s) and enjoy to read more

Masak - Masak PKP by Anisa

Hi semua. Hari ni Nisa nak share gambar yang Nisa masak waktu PKP ni. Boleh katakan mostly masak tapi ada jugak request nak tutup dapur seh...

Popular Post