Wednesday, November 28, 2012

Salah Anggap bila SMS


Assalamualikum semua...topik kali ni saya pilih random je..
yang semestinya ramai pernah mengalaminya kan?


Bila lain kita taip,lain interpretasi orang yang baca tu
boleh buat orang salah anggap...

niat hanya bertanya boleh buat macam nak cari gaduh..
niat untuk menceriakan tapi jadi makin hambar..
niat untuk beri semangat, katanya kita memerli dia..
niat hanya bergurau, katanya boleh buat hilang kawan..

apa-apa pun jika ni berlaku, adalah lebih baik telefon terus..
bila salah anggap ni berterusan...bahaya untuk kita terutama 
hubungan kita dengan orang yang kita hubungi..

masalah lain timbul bila semua ditulis huruf BESAR dan banyaknya tanda seru!!!!
bagi sesetengah huruf BESAR nada tegas dan tanda seru tu tandanya marah..

p/s: ada jugak sms dengan kawan in English...tapi once dah keluar English
tu maknanya saya marah dalam control..

jadi apa kata anda??


9 comments:

dEdEQ dE wIshEs said...

HOKHOK .. DEQ SUKE KAI TULISAN BESOR

Jiwa Lara said...

lain org lain pendapatnya...lebih senang call je la..if yg dh biasa tu myb dh faham kot dgn isi kandungan msj yg kta sampaikan..:)

shu said...

sy kalo tgh mrah mmg sms english..spya bahang mrah xsmpai byk sgt..

Cikgu Ma said...

sama la saya, kalo marah dlm control kuar english word...

Remy hazza said...

betul.... kekadang sms yg kita hantar akan disalah anggap... terutama yg selalu guna short word tu......
kena baca dua tiga kali baru faham....

Nasir Bravo said...

xpernah plak terima sms dri nisa..erkkk

Shasha Yacob said...

selalu dapat sms ayat pendek gile. kalau nak baca mesti kena ulang ulang. xka geram gitu.

Hatimi Tahirruddin said...

setiap kali dapat sms dari org yg kita kenal, kena baca dengan membayangkan gaya kawan kita tu bercakap...tatabahasanya, loghatnya...baru boleh dapat tangkap...

kalau nak sms kat org yg tak kenal, lebih elok guna tatabahasa standard je...

PS: komen sy kat atas ni kalau salah baca pon lain mcm bunyinya kan...haha

miz ruha said...

pernah ke marah dalam sms..? cam tak pernah aje... tak suka tulis huruf besar... sebab nampak tak cun... hehehe...

#68 WORDLESS WEDNESDAY