Saturday, November 03, 2012

Kenapa aku tak berani nak cerita..


Assalamualaikum semua tak lupa juga hye semua.... Kali ni nak cerita secara ringkas dan padat. Kita selalu dengar cerita yang kurang enak kan.. contohnya baru-baru ni aku ada baca pasal ada anak post status yang bukan-bukan pasal mak dia. Jadi kenapa aku tak berani nak cerita kat blog aku yang tercinta ni.. sebab aku memang tak berani nak cerita, tu yang utamanya. Khuatir kalau orang-orang terdekat aku yang buat ke...nauzubillah mintak dijauhkan..

Yea aku tahu cerita begitu elok dijadikan teladan pada semua. Tiap kali aku baca yang seakan cerita macam ni, aku hanya mampu cakap "jauhkan la perkara sebegitu kena pada orang-orang keliling aku.."

tapi bagi aku paling aku takut ialah cakap macam ni, "apa la teruk sangat budak tu...tak belajar agama ke.. tak pakai otak ke..." nak tahu kenapa? korang pun tahu punya.. takut kalau benda tu kena kat kita.. Allah tu Maha Besar, sekajap je boleh mencetuskan ssegala kemungkinan (dah macam ayat iklan Nescafe pulak)

sebab aku pernah merasa...uihhh bukan la macam kes kat paper...tapi dulu aku pernah kutuk bagai orang lebih besar. Kutuk sape tak payah tahu la ek...tapi once aku dah jadi presiden kelab dulu, aku memang memahami...dan pernah menangis sebab dengan perbuatan aku yang teruk tu dulu.. Sekarang aku dah sedar, aku tak leh nak perlekeh dengan ayat-ayat aku ni.. Ni cerita betul. Tulus dari hati aku ni.. Korang pun kena ubah jugak.

Aku tahu bukan tugas aku nak ubah orang tapi aku tak nak orang terima senasib aku.. Ni baru kutuk benda macam ni, jadi korang yang ada presepsi macam tu harap berubah yea.. lebih baik korang doakan semoga orang berkenaan terima hidayah ke nasihat ke seumpama tu.. itu adalah lebih mulia..

Sekian.

p/s: maaf menggunakan 'aku' dalam post ni... masih dalam keadaan mengigil menaip ni sebab tah la...tak leh nak describe ayat ni...tiba-tiba nak cerita..tapi tu la tengah buat Literature Review kawan nye report ni...hahhaa sambil-sambil je..

11 comments:

Remy hazza said...

bersederhana dlm segala segi....... kita doakan agar dia berubah dan sedar akan kesilapannya..... tak kemana pun.....

Hatimi Tahirruddin said...

takpe la kalau nak cerita tu anggap mcm nasihat diri kita sekali la...

boni kacak said...

takpe awak.. itu adalah perkara biasa tu.. kalau tak mampu nak menulis, kita doakan sahaja dalam hati agar orang tu kembali ke jalan yang benar..

-meeSUPERGIRL- said...

biasa lah.. Manusia selagi tak kena mmg tak sdar. Kan? Pngajarn buat smua. .

MarliaMarble said...

1st time singgah blog ni..=) Bak kata orang..setiap kata2 tu doa..1 jari kita tunjuk dekat orang..4 jari akan balik dekat kita..=)

Zul Fattah said...

Allah.. manusia skrang ni mcam2 r.. Tak pikir panjang.. smua benda nk post kat fb..

dEdEQ dE wIshEs said...

ALHAMDULILLAH .. BERUBAH UNTUK KEBAIKAN

miz ruha said...

berubah ke arah kebaikan...

tia sayangdia said...

hanya yang melalui dapat merasai ...

Dunia Wilma said...

Tidak semua benda kita kena share dengan orang lain kan ^_^

hazwan hairy said...

doakan yg terbaik saja...

Misi bermula sekarang

Lately Nisa ada masak untuk family. Tak adalah terer mana pun tapi improve trial after trial. Menu selalu masak Sup brokoli, Sup ayam...