Monday, November 12, 2012

Jangan Berhenti Untuk Mulakannya


Assalamualaikum kepada semua.. post kali ni hasil sharing knowledge seorang kakak di tempat saya tengah internship ni...minta kebenarannya untuk share jugak apa yang dikatakan..

suka dengan jawapan kakak tu,

"Tak pa diizinkan dan boleh je kongsi benda2 tu...kan antara 3 perkara yang ditinggalkan bila kita tak ada lagi nanti adalh ilmu yang dimanfaatkan...."

tanpa blog,kak S namanya memberi knowledge sharing kepada rakan-rakannya diselit dengan lagu yang kena dengan apa dibincangkannya...Song of the Week slotnya... #admire
"kenapa asyik kita??" itu mungkin akan bermain difikiran kita.. contohnya: kalau kita nak orang lain ubah sesuatu untuk kita, adalah lebih baik kalau kita mulakan dulu. Tabiat saya akan ringankan mulut untuk ucap terima kasih, saya pasti mungkin ada jugak akan berubah untuk berbuat demikian.

jangan pula kita berburuk sangka kalau seseorang itu memulakan dulu.. 
"alaaa....dia tu nak pujian agaknya..."

dan pesanan kak S juga, jangan takut untuk sentiasa memberi..kan memberi lebih mulia daripada yang menerima.. maka dengan ini...sempena Maal Hijrah yang bakal menyusul tiba, tanamkan semangat untuk memulakan sesuatu (yang baik) terlebih dahulu..


klik gambar untuk tahu saya ambil dimana..

"Jangan Berhenti Untuk Memulakannya"

12 comments:

Jue Jaynee said...

jue mulakan dengan tersenyum ..hahaha
senyum xperlu kata apa2

Fendy said...

bagusnya....teruskan usaha murni ini...

Nurul Aini said...

Betul saya sokong..nice sharing. ^__^

dEdEQ dE wIshEs said...

DEQ MULAKAN DGN BISMILLAH HIRRAHMAN NIRRAHIM .. HEHE

wantie said...

my hubby pun selalu pesan jgn buruk sangka. utk elak kita buruk sangka. selalulah jawab sendiri persoalan dalam diri yang begini" Mungkin dia ada alasan yg tersendiri utk berbuat demikian". Dia tidaklah sejahat itu.

Good tips.

mari la join GA saya.

MRie RNie said...

Yup jangan kedekut bila ada yang meminta. Tak kiralah apa yang diminta. Jika mampu kita berilah apa yang dipinta, jika tidak mampu berterus-terang sahaja.

Anisa Anuar said...

betul2...hehehe... =)

Remy hazza said...

betul tu.... betulkan niat dan mulakan dgn bismillah....

Mia Liana said...

betul tu... kena ikhlas sentiasa...

p/s: belum terima emel lagi... http://www.mialiana.com/2012/11/senarai-blogger-yang-terpilih-segmen.html

@YUNID@TI said...

ye betul saya sokong....

Hatimi Tahirruddin said...

tepat sekali... sy mmg respek dgn org2 mcm ni...

miz ruha said...

ye betul tu...
nice sharing... ^_^

Mood Republik 2019

Hi semua. Nak share lepas join Mood Republik dekat MITEC haritu. Nak dijadikan cerita, Nisa join hari Jumaat. Apply Birthday leave dan maca...