Monday, November 12, 2012

Jangan Berhenti Untuk Mulakannya


Assalamualaikum kepada semua.. post kali ni hasil sharing knowledge seorang kakak di tempat saya tengah internship ni...minta kebenarannya untuk share jugak apa yang dikatakan..

suka dengan jawapan kakak tu,

"Tak pa diizinkan dan boleh je kongsi benda2 tu...kan antara 3 perkara yang ditinggalkan bila kita tak ada lagi nanti adalh ilmu yang dimanfaatkan...."

tanpa blog,kak S namanya memberi knowledge sharing kepada rakan-rakannya diselit dengan lagu yang kena dengan apa dibincangkannya...Song of the Week slotnya... #admire
"kenapa asyik kita??" itu mungkin akan bermain difikiran kita.. contohnya: kalau kita nak orang lain ubah sesuatu untuk kita, adalah lebih baik kalau kita mulakan dulu. Tabiat saya akan ringankan mulut untuk ucap terima kasih, saya pasti mungkin ada jugak akan berubah untuk berbuat demikian.

jangan pula kita berburuk sangka kalau seseorang itu memulakan dulu.. 
"alaaa....dia tu nak pujian agaknya..."

dan pesanan kak S juga, jangan takut untuk sentiasa memberi..kan memberi lebih mulia daripada yang menerima.. maka dengan ini...sempena Maal Hijrah yang bakal menyusul tiba, tanamkan semangat untuk memulakan sesuatu (yang baik) terlebih dahulu..


klik gambar untuk tahu saya ambil dimana..

"Jangan Berhenti Untuk Memulakannya"

12 comments:

  1. jue mulakan dengan tersenyum ..hahaha
    senyum xperlu kata apa2

    ReplyDelete
  2. bagusnya....teruskan usaha murni ini...

    ReplyDelete
  3. Betul saya sokong..nice sharing. ^__^

    ReplyDelete
  4. DEQ MULAKAN DGN BISMILLAH HIRRAHMAN NIRRAHIM .. HEHE

    ReplyDelete
  5. my hubby pun selalu pesan jgn buruk sangka. utk elak kita buruk sangka. selalulah jawab sendiri persoalan dalam diri yang begini" Mungkin dia ada alasan yg tersendiri utk berbuat demikian". Dia tidaklah sejahat itu.

    Good tips.

    mari la join GA saya.

    ReplyDelete
  6. Yup jangan kedekut bila ada yang meminta. Tak kiralah apa yang diminta. Jika mampu kita berilah apa yang dipinta, jika tidak mampu berterus-terang sahaja.

    ReplyDelete
  7. betul tu.... betulkan niat dan mulakan dgn bismillah....

    ReplyDelete
  8. betul tu... kena ikhlas sentiasa...

    p/s: belum terima emel lagi... http://www.mialiana.com/2012/11/senarai-blogger-yang-terpilih-segmen.html

    ReplyDelete
  9. tepat sekali... sy mmg respek dgn org2 mcm ni...

    ReplyDelete
  10. ye betul tu...
    nice sharing... ^_^

    ReplyDelete

thanks for the comment(s) and enjoy to read more

Masak - Masak PKP by Anisa

Hi semua. Hari ni Nisa nak share gambar yang Nisa masak waktu PKP ni. Boleh katakan mostly masak tapi ada jugak request nak tutup dapur seh...

Popular Post