Wednesday, February 22, 2012

sombong vs segan


salam kepada semua bloggers dan juga silent reader.. kali ni entry pasal sombong versus segan.. saya dah dapat green light daripada enpunya post dan ramai giler orang like... kagum betul dengan penangan post status dia.. kalau kalah artis..


mungkin kita pernah dengar
"sombong la ko sekarang tak nak tegur aku" atau
"mana dia nak tegur kita sekarang, sekarang dia dah......."

tapi hakikatnya mereka tak tahu,apa yang kita fikir..
"nak tegur ke tak..tah-tah dia tak ingat aku kot" atau
"segan la..aku ni bukan siapa-siapa pun nak tegur" atau
"dia macam busy dengan kawan-kawan dia je, nak tegur ke tak..nak tegur ke tak" atau
"segan la nak tegur,kalau dia tak ingat atau menganggu..alahaii buat malu je nanti"

ayat-ayat di atas berdasarkan pengalaman saya sendiri.. terutama tahun lepas aktif dan berjawatan..boleh dikatakan ke mana-mana pergi mesti tegur orang...tapi tgk keadaan jugak,kalau orang nak tegur tu macam rushing je, tak ada la.. mungkin perkara ni pun pernah berlaku pada kalian,cuma dalam keadaan sedar atau tak je.. jadi.. memang la sombong dan segan adalah 2 perkara yang sangat ketara bezanya..

entry yang ditujukan khas kepada orang-orang yang pernah mengalami perkara yang sama..
<bacaan ringan semata-mata>
Post a Comment

Platemat pinggan untuk kanak-kanak

  Hi semua. Pernah tak korang mengalami,  susah nak bagi si kecik kita makan sebabkan dia nak campak pinggan dia ke bawah? Boleh jadi...