Monday, February 20, 2012

apa beza kawan baik,teman baik, sahabat baik?


salam kepada semua blogger dan silent reader sekalian... entry kali ni pernah dipersoalkan oleh kawan saya, "apa ea beza kawan baik,teman baik dan sahabat baik?" apa pendapat kalian?

bagi saya semuanya sama tapi ejaan je la lainnya (kawan,teman,sahabat) (^_^)
senang untuk English ----> BEST FRIENDS

golongan yang sangat kita sayangi selain keluarga ini, adalah..
  1. tahu perangai kita.. baik,buruk.. yang baik dijadikan ikutan.. yg buruk,diperbetulkan untuk menjadi orang yang lebih baik.
  2. sentiasa sensitif terhadap kita. contohnya kita dah makan ke, tengah ada masalah, kenal bila perangai dia berubah, tahu dia ke mana..
  3. bila kita tukar plan, dia okay je.
  4. akan sokong kita.. walaupun kadang-kadang dia salah. *betulkan apa yang dia salah dan cara penerimaan dengan penuh terbuka (thanks yana-feehily)
  5. yang agak penting, dia akan suruh dia buat sesuatu benda tu sendiri.. contoh assignment. sebab nak tengok dia berjaya dengan usaha sendiri.
  6. banyak bagi dia nasihat, tunjuk ajar.
  7. tak pernah mengharapkan apa-apa balasan dari dia.
agaknya ada lagi tak...? saya mungkin hanya senarai apa yang terlintas di fikiran dan berdasarkan pengalaman..
sekian dari saya.. (ANA,2012)
Post a Comment

Holiday Trip @ Residence Inn, Cherating

Hi semua. Akhirnya berkesempatan nak menulis kat blog.  Trip 3 Hari 2 Malam sememangnya seronok buat kami.  Plan nak ke Cherating, ja...