Monday, February 20, 2012

apa beza kawan baik,teman baik, sahabat baik?


salam kepada semua blogger dan silent reader sekalian... entry kali ni pernah dipersoalkan oleh kawan saya, "apa ea beza kawan baik,teman baik dan sahabat baik?" apa pendapat kalian?

bagi saya semuanya sama tapi ejaan je la lainnya (kawan,teman,sahabat) (^_^)
senang untuk English ----> BEST FRIENDS

golongan yang sangat kita sayangi selain keluarga ini, adalah..
  1. tahu perangai kita.. baik,buruk.. yang baik dijadikan ikutan.. yg buruk,diperbetulkan untuk menjadi orang yang lebih baik.
  2. sentiasa sensitif terhadap kita. contohnya kita dah makan ke, tengah ada masalah, kenal bila perangai dia berubah, tahu dia ke mana..
  3. bila kita tukar plan, dia okay je.
  4. akan sokong kita.. walaupun kadang-kadang dia salah. *betulkan apa yang dia salah dan cara penerimaan dengan penuh terbuka (thanks yana-feehily)
  5. yang agak penting, dia akan suruh dia buat sesuatu benda tu sendiri.. contoh assignment. sebab nak tengok dia berjaya dengan usaha sendiri.
  6. banyak bagi dia nasihat, tunjuk ajar.
  7. tak pernah mengharapkan apa-apa balasan dari dia.
agaknya ada lagi tak...? saya mungkin hanya senarai apa yang terlintas di fikiran dan berdasarkan pengalaman..
sekian dari saya.. (ANA,2012)

5 comments:

yana-feehily said...

hmm..yg no 4 tu macam pelik sikit..
sentiasa akan sokong kita, tapi klu salah, dia akan tegur kesalahan kita. bagi saya sifat tu perlu :)

kawan mmg senang nak cari, tapi sahabat umpama mencari permata disebalik timbunan kaca..

ANISA said...

eh aah la...thanks...
nak gi betulkan ea..

yana-feehily said...

dear..akak tak maksudkan nak tegur awak la :) tu pendapat akak je tu...alahai comelnya awak, siap letak link lg..tqvm anisa ^__^

ANISA said...

hehe...sebenarnya dah perasan salah...tp go on jgk...

Nor Faaizah_ezzah said...

Kawan = boleh didapati di mana-mana, tidak teguh hubungannya, hanya bersifat luaran, paling ramai.

Teman = hubungan rapat, lebih teguh berbanding kawan, dipercayai dan boleh dijadikan tempat berkongsi suka, duka, masalah, pendapat sehingga dalam satu keadaan boleh jadi sahabat

Sahabat = hubungan terlalu rapat dan akrab berbanding teman, sangat teguh sehingga semua masalah boleh dikongsi bersama, paling sukar untuk ditemui, setia, perihatin dan sanggup berkorban kerana persahabatan


kita akan mendapat ramai kawan, sama ada baru kenali atau sudah kenali....kawan ini kadang2 boleh jadi teman, n kadang2 tidak boleh jadi teman...

teman ni pula kadang2 ade, kadang2 akan tinggalkan kitaa...blh jadi hnaya menjadi teman semntara atau selama2nyer....

sahabat pula, adalah merupakan sahabat yang akan setia bersama2 ngan kita bila susah dan senang..itu baru dikenali sebagai sahabat

sabahat yang baik,amanah,jujur adalah sahabat yang tidak menveritakan keburukan sahabat kita kepada orang lain...bersangka baik..

kata RASULULLAH

kita perlu menjaga hubungan sesama kita, bila berjumpa memberi salam, redha, bila kawan bersin kita bertasmit kepada dia, bila dia panggil untuk menjemput kenduri atau ape2 perkenankan jemputannya, bila kawan sakit kita ziarahnye, bila sahabat kiat meninggal dunia kita ziarahnya, dan cintailah saudara kamu...

letakkan dalan diri ini KASIH SAYANG NO 1... BUKAN DENGKI MENDENGKI NO 1...

OELH ITU PERKARA YANG PERLU KITA BUANG ADALAH

1. BUANG PERASAAN SUKA BERGADUH
2. JANGAN SUKA BERGADUH
3. JANGAN PULAU MEMULAU..

INSYA-ALLAH KITA MENJADI KAWAN, TEMAN DAN SAHABAT YANG BAIK...

dan orang yang di kira baik adaalah orang yang apabila kita bermesra, menolong oranya yg tidak dikenali dan berbuat baik pada orang yang xsuka berbuat baik..bersedekah kepada orang yang xpernah bersedekah

Misi bermula sekarang

Lately Nisa ada masak untuk family. Tak adalah terer mana pun tapi improve trial after trial. Menu selalu masak Sup brokoli, Sup ayam...