Thursday, July 06, 2017

Cara Track Perbelanjaan

 
Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Hari ni tergerak hati nak berkongsi cara Nisa track perbelanjaan yang Nisa sendiri buat sejak first month bekerja. Suka Nisa nak ingatkan cara Nisa ini manual dan kemungkinan akan lost track juga tinggi tapi Nisa lebih suka cara ni walaupun ramai yang sugesst boleh guna apps. Kenapa? Call me old-fashion tapi rasa kepuasan dengan cara ni.
 
#1      Financial audit track - bulanan
 
 
 
Jadi kat sini Nisa akan check komitmen yang perlu diuruskan. Ada mention amount yang dibayar, tarikh bayar, bayar menggunakan CDM / online banking/ auto-deduct.
Adanya ni akan nampak dengan lebih jelas.
 
#2     Financial audit receipt
 
slip bank, receipt belian

lebih pada online banking receipt
 
 
Simpan semua receipt yang ada. Hardcopy dan juga softcopy. Adanya ni, boleh tengok habit perbelanjaan macam mana.. ohh ada jugak transaction untuk business.
Not easy to manage, but I able to do it..lepas ni insyaAllah konsisten teruskan.
Apa saja cara kita nak guna, pucuk pangkal semuanya melibatkan disiplin dan diri kita sendiri.
Pada yang ada pasangan pula, perlu banyak ada meeting kewangan, at least a month.
Tu la Nisa dengan husband selalu buat hehe...Alhamdulillah outcome discussion ada hasil yang baik.
 
Okaylah cukup sharing ringkas dari Nisa. 
Boleh share post ni, jika rasa ada manfaatnya.
 
Terima kasih.
 
ANISA ANUAR 
 
Post a Comment

Platemat pinggan untuk kanak-kanak

  Hi semua. Pernah tak korang mengalami,  susah nak bagi si kecik kita makan sebabkan dia nak campak pinggan dia ke bawah? Boleh jadi...