Tuesday, April 29, 2014

My Daily Savings

Hey you guys... I will tell you my financial planning. I live at Kuala Lumpur which place with high living cost. Trust me with my current salary, I can't simply spend it for no reason.

Here goes my plan. You can follow if you want. This is just my suggestion how I have done it. 

First what you need is full discipline to do this routine. At least one day save RM 1. You will amaze when your mind told you to save more than that. At first I kept RM 1 and day by day I can keep it up to RM 5.

Second thing that you need is target on what amount you want AND when you want it to be achieve. This one to be honest quite hard because once we have target to commit to it, that's complicated.

Third and I must say most important is to keep it your savings somewhere save like bank or maybe your personal investment.

I am with this mission and I would love to make all of you out there to do this mission as well. Good luck everyone.

With love,
Anisa Anuar

P/s: my mum do this more serious than I am. Now I know where I have this enthusiasm.

Saturday, April 26, 2014

Cara untuk halang orang untuk tidak anti-sosial


Hey semua. Kalau ada yang baca post saya pasal anti-sosial...boleh la katakan ini post berkaitan.
Jadi kita sebagai kawan kita yang tak sedar yang dia dah menghadap dengan gadget..apa plan kita nak dapatkan kawan kita untuk involve dengan conversation??
Maafkan saya guna bahasa rojak. Yela kan, tak best bila tengah gathering tapi ada yang hadap phone..so,this is what I do (refer to picture)
I know mungkin tak berjaya but hey...at least I should try kn..kalau korang macam mana nak halang kegiatan anti sosial ni tak berlaku bila berjumpa?

Luahan rasa pendapat,
Anisa Anuar

My Simple Weekend | End of the week April 2014


Hello everyone.. Glad to write something here..
It's weekend...still my favorite days for me.
Who doesn't like weekend right?

What I've been doing?? Let see...
Clean up the house, do the laundry, watching TV until late night,
Eat snacks without thinking of the calories..
I don't go out..is that what you guys want to say it..

I am not in the mood to go out..Maybe tomorrow (Sunday)
I will go out..just maybe..

So, what do you guys up to for this weekend?
Plan it well,okay?



Love,
ANISA ANUAR
xoxo

Friday, April 25, 2014

My Instagram Web View


Hey guys.. Just want to update on my Instagram profile at my blog.
Basically, if I want to tell story through pictures, Instagram will be the my social network choice.


You can follow me if you want..
But still you will need my approval to follow my instagram.
I put it to privacy...just lately..
to have more secure..from what? I am definitely not sure..hehehe~~

Love you guys =)
xoxo


Sunday, April 20, 2014

This Is How I React When I See This


Hey guys...Let me just get to my point.
How you will react if you see when that person update their status...
and they also like their own status.

So, this is how I react



Am I over reacting?
Sorry, if you guys feel for what I write.
I just feel amused with it..and yeah I giggle like a lot..

Don't take it personal,okay?
It's your status not mine anyway.



Saturday, April 19, 2014

Lemony Snicket Series

Hey guys... My weekend plan would be finish these series.
Actually done with the first book.


What genre is this?? ohh... MYSTERY
Let just say Lemony Snicket is one of my favorite author.
I like the way he write..very detail and genuine.

When I've found out that his series already sold at the bookstore,
I bought it right away.
But what's funny was I bought the second book (When Did You See Her Last?)
before the first book (Who Could That Be at This Hour?)

If you know A Series Unfortunate Event,
you will know Lemony Snicket.



I try to finish the second book by this week
because I am about to plan to buy more book..
so...you guys understand how I feel right?
*mixed feeling*

I'm a book lover,

ANISA ANUAR
xoxo

My Dear Fuel Shack


Hey guys.. This post for my favorite thing.
It would be Cheese Fries from Fuel Shack.

When I come to eat at Fuel Shack,
I always pick this menu...instead of burger.
I haven't try yet..but I will in the future.

My Fuel Shack place always be at Signature, KLCC.
I will eat it during my dinner time.

This time around I haven't finish my Cheese Fries..
yeahh too bad huh?
So, I have decided to take away instead of just put it away.


Yeahhh I know the paper bag look awesome.
I was barely to fold it up because I like it soo much.

So, any of you out there Fuel Shack and especially on this Cheese Fries lovers?
We are definitely in common.
For those out there haven't try it yet. Go ahead.
You might judge me that I am just exaggerate but if you try..
maybe you will agree with me.

Happy try it out my friends.

With love,
Anisa Anuar
xoxo

Thursday, April 17, 2014

Baru paham sekarang

Hye semua. Apa yang saya paham?
Lately, just terngiang-ngiang ayat my mummy. What does she said?
"Jangan tunjuk kat orang apa kita ada...keep it as low as you can...kalau boleh jangan tunjuk langsung..."
Masa kecik-kecik beli mainan doll of course nak show off kat kawan-kawan kn..tapi end up mummy tak bagi langsung mainan keluar. I don't get it masa tu. Hahaha of course la muncung sampai boleh letak 10 hanger *ayat hiperbola*

Sekarang saya paham hikmahnya :
1. Ada orang akan rasa tak senang dengan apa kita miliki. Atau gelarannya ialah orang dengki.
2. Akan timbul pelbagai perasaan sebenarnya - yang di luar jangkaan kita. Paling sedih bagi saya, kita boleh buat orang tu rasa down sebab dengan apa kita miliki.
Macam sedih ke baca post ni? Ehhh jangan la.. Lebihkan dengan nada baca untuk diri sendiri. Kalau ada yang senang untuk buat sebaliknya terpulang tapi untuk saya.. Lebih kurang macam perjanjian dengan diri sendiri untuk jadi lebih baik dari semalam.


Nukilan ikhlas dari pemilik blog,
Anisa Anuar
xoxo

Sunday, April 13, 2014

Kisah Air Catu

Ohh hey semua.. Yup my house pun air kena catu. Jangan risau, post ni tak ada la nak mengadu pun.
So far, my daily life routine has change in terms of water basis. Selalunya guna air tanpa kisah langsung tapi sekarang dengar air melimpah pembaziran terus hati ni rasa nak marah je..sensitif secara tiba-tiba.
Mungkin ada hikmah semuanya..walaupun frust bila bukak paip, air takde..which is not good thing to do.. Hikmahnya bersyukur dengan apa yang ada..bila nikmat tu ditarik baru kita mula mencari Maha Pencipta.
Start from now, jangan merungut okay Anisa.. Instead of complain about it better for me feel blessed. For you guys out there..don't blame others for what happen.. Reflect to ourselves before you think about it.
With love,
Anisa Anuar

Saturday, April 12, 2014

Misi mencari magnum gold gagal

Hey korang..tajuk post tu dah menggambarkan segalanya..
 Asyik tengok iklan magnum gold tu kat TV...
nak jugak merasa magnum tu..
Pergi AEON Setiawangsa asalnya nak cari magnum gold tu..
sebelum teruskan misi pergi dinner dulu..
Lepas makan,terus pergi ke section ice-cream...
nampak je board magnum gold besar gedabak,berlari excited....
tapi kecewa tak ada pun.. Yang ada pun magnum mini..
walaupun nampak sedap, tapi hati ni nak jugak magnum gold.
Dengan rasa kecewa, Yan bagi cadangan cari magnum gold kat 7eleven.
 And yes...tak ada jugak magnum gold...waaaaaaaaaa~~~
Nape magnum gold tak ada...okay over sangat reaction.. 
Ngidam ke hape ni.. Last2 beli jajan dan coklat untuk layan 
The Band dan midnight movie nnt..
Jangan risau, tak patah semangat nak cari magnum gold...
siap la kalau dah jumps nanti akan ku kerjakan magnum gold tu..


Orang yang ngidam magnum gold,
Anisa Anuar
xoxo

Ada lagi baju tu?

Ni cerita whatsapp group. Mula la cerita tentang masa lampau yang sibuk dengan aktiviti kelab dan persatuan. Kami semua ada baju ni (rujuk gambar 1)
Nak dijadikan cerita semalam memang saya pakai baju tu ke office. Hari jumaat boleh pakai casual. Group whatsapp semua tak percaya yang saya pakai baju tu..apa lagi bagi gambar selfie satu (rujuk gambar 2)
Kalau korang,simpan lagi baju-baju event?
BTW, baju tu jadi uniform hari jumaat saya pergi office pun..kalau nampak tu,boleh he tegur hehehe~~
Nukilan ting tong dan selambe dari empunye blog,
Anisa Anuar

Cerita Minggu Lepas : Jalan-jalan @ Zoo Negara


Hai semua... Selamat berhujung minggu. Post kali ni cerita weekend yang lepas tanpa plan..main tangkap muat je. Sebelum pergi, kami buat survey pasal Zoo Negara. Print screen la kerjanya nak tahu info, macam tak biasa pulak korang..





Kami berempat pergi ke Zoo Negara dalam waktu tengah hari. Walaupun hujan, tu tak mematahkan kami semua nak berjalan disana. Tiket harga RM30 untuk seorang bagi dewasa. Bila pergi ke kaunter, dah diberitahu ada beberapa haiwan dalam proses pemindahan. Gara-gara Zoo Negara dalam proses pemulihan dan naik taraf. Kami tidak berkesempatan untuk bertemu dengan Beruang, Kuda Belang...

Boleh dikatakan kami pergi ke setiap pelosok kawasan di Zoo Negara.
Paling suka dengar singa mengaum...bunyinya macam kat hutan rimba betul dah..sounds childish huh?? but...it's true.. Let just say I learn a lot from this trip and I was enjoyed with my lovely buddies.

I want to share some of my pictures with my buddies.


Bukti yang kami masuk sana..nak tangkap gambar main enterance tak boleh sebab dalam construction. ada lagi la gambar..kejap yea..

Comel kan monyet tu...sempat tangkap gambar sebelum monyet tu teruskan aktiviti gayut

sekeluarga monyet..

nampak tak yang tonggang terbalik...kawan Keluang Man..

dapat tengok Zoo Keeper bagi makan kat burung ni..

nguap besar harimau putih ni..

tak berapa aktif sangat harimau hari tu..duduk aje kejenye

posing Puma ni..ha..ni la kasut korang pakai tu..Puma ni..

tah apa la penguin ni pandangkan..ada gaya bergosip pun dah ada dah

kalau boleh tahan nafas sama macam penguin ni...best jugak

Masa tu tah kenapa nak sangat cari Buaya..susah jugak nak cari..asyik salah jalan, pusing jalan yang sama. Mungkin kitaorang tak pandai baca peta..gitu la rupanya..last-last tanya Zoo Keeper untuk direction. Sampai Zoo Keeper tu cakap, "ehh bukan korang dari pukul 2 petang tadi ke.."

gelak aje la...sampai Zoo Keeper pun perasan kehadiran kitaorang..lama jugak kami disana sebenarnya..sampai la 5 jam..

Dengar khabar, nanti ada Panda...tunggu la Panda tu datang..mesti lagi best time tu.

Best jugak beriadah dengan kawan-kawan..ohh when you are plan for it...just go for it...and enjoy every second of it.. Actually, this is one of my bucket list.. I want to go to the zoo with my friends. Consider this as done.. I can't wait for other of my bucket list to complete. That's all from me.. Weekend kali ni lebih pada rehat aje..hehehe~~

With love,
Anisa Anuar

Borak Guna Hashtag #harapsedardiri


Hey semua.. ohhh how I miss my blog.. what do I miss huh?? Let see...just write what I want...that's what I miss of...silly you guys..berbalik pada topik...asalnya tengah borak dengan Syatirah,tiba-tiba tah macam mana keluar #harapsedardiri

Saya mulakan ayat-ayat yang bagi saya make sense untuk #harapsedardiri *klik gambar untuk lihat lebih jelas*


Mungkin ada akan nampak hashtag macam ni, a bit emotional dan sentap...tapi let just see in positive side.
Nasihat diri sendiri..Kadang-kadang nasihat yang bermadah,orang tak pandang dan tak dengar...yang sentap dan menusuk kalbu lebih menjadi pilihan ecehhh...hahaha..

Mula la kawan-kawan join hashtag yang random kami berdua buat..


Hashtag ni tak ada kena-mengena dengan mana-mana insan diluar sana...dan jika mungkin ada yang terkena dengan batang hidung sendiri, mulakan dengan review apa yang anda buat..

Ohh yang tweet Arsenal tak power tu bukan kenalan saya...walaupun minat Arsenal, tak sentap pun dengan tweet tu..sebab taw Arsenal kalau riak sikit...keputusan memang tak menyebelahi diaorng...anyway,memang bangga dengan Arsenal..okay dah lari tajuk ni..

Nak trendingkan hashtag ni? hahaha...in my dream..memang tak pun..
Nak guna hashtag ni? Boleh aje...tak nak letakkan copyright pun..happy twittering you guys..and remember think before you post any tweet regarding this hashtag...takut ada yang terasa hati..

Tu saje dari saya.. Maaf la yea just nak tulis as natural as I can..peace~~

With love from the writer,
Anisa Anuar

Saturday, April 05, 2014

Post Bergambar: Anti-sosial?


Hey semua. Update lagi post..nampak tak rindu nak menulis kat blog sebenarnya..
Mula-mula, tengok gambar ni dulu..


Aah ni gambar dari instagram.. Thanks to my Geng Budak-budak Foodcourt and myself
jadi model untuk budak-budak anti-sosial..

selalu terjadi kepada kami dalam geng tu sebenarnya.
lepas makan sama-sama, automatik semua akan tengok phone masing-masing,
just say nothing and look at that phone.
Pernah saya out of sudden cakap, "kita datang nak gather ni...untuk ber-anti sosial ehh..?"
oppss..am I too out-spoken..

Sejak tu, kami semua bila jumpa..boleh katakan seminggu sekali jumpa
not to think about work and just hang out..mesti perkataan anti-sosial akan ada.

jadi, kawan-kawan semua...bila tengah bersama dengan keluarga ke, kawan-kawan ke..
atau dengan orang tersayang jangan la ngadap gadget tu..
guna time sebaiknya yang ada untuk bersama dengan mereka.
Nanti anda akan menyesal sebab tak luangkan masa bersama mereka.

Nasihat ni untuk diri sendiri.
With Love,
Anisa Anuar
xoxo

Shared Video : A Piece Of Chalk


Before I write about it, let me share the video first.
 Or you can just write at YouTube, "A Piece Of Chalk"



Very deep and emotional video I must say... I don't know that one piece of chalk can give someone strength. True in deed, it just a chalk..but we shouldn't see just a chalk, right?

"Do things that you love best.
and just be you..and not someone else..
Don't hold back"
 this is what I can see through this video.
or you do have other opinion about this video.
I presume this video should get standing ovation and big applause.
This is just my personal side opinion and how about you guys?
Don't you agree with me?
 
On top of that, I must say this boy in that video was amazing.
His dance look flawless to me. You should see it..and you might agree as well..

 Sincerely from the writer of this blog,
Anisa Anuar
xoxo

Friday, April 04, 2014

Birthday Atok Yang Ke-86


Hey semua.. Post kali ni saya dedikasikan untuk Atok saya yang baru sahaja berumur 86 tahun. 
Baru-baru ni kami satu keluarga buat gathering untuk Atok.. Solat berjemaah beramai-ramai, bacaan Yassin dan of course makan. Terima kasih kepada pakcik, makcik dan cousin tercinta yang menjayakan majlis ni dengan waktu singkat.
Kelaurga saya datang agak lewat sikit. Gara-gara saya sebenarnya yang sibuk memindahkan barang ke tempat baru.

Aktiviti yang tak plan ialah tengok bola.. Yela hadiah Atok pun TV. Gantikan TV Atok yang lama. Nak dijadikan cerita,malam tu ada game Manchester United...and mostly my cousin yang lelaki fan of Manchester United. Bila gol tu tak yah cakap la, gegar satu rumah..saya? tak join la..sebab Manchester Uniter hehehe~~

Lepas tu, nampak Along ber-selfie dengan Atok.

"Nisa pun nak SELFIEE jugak..."

Sebabkan statement tu, dapat gelaran "Princess Selfieee" okay-okay..much better dari gelaran Cik Som masa kecik dulu...Ooopppsss hehehe~~

hahaha...ditemani dengan cousin-cousin... Atok layankan aje kerenah cucu-cucu dia..awesomeee~~
Aktiviti selfie tidak berhenti disini okay? Ada lagi.. Tapi kali ni tangan ku dijadikan monopod..so,my hand a bit shaky at that time..

Practice selfie aje lately ni..aisshhh hahaha..elehhh korang pun sama kan..tapi tak ada gaya retis lagi la..tak mo pun.. okay, dengan ni saya Anisa cucu Haji Tahar yang ke-17 ingin mengucapkan Selamat Hari lahir untuk Atok yang ke-86.. Semoga cepat sembuh and stay healthy.

Nukilan ringkas dari cucu Haji Tahar,

Anisa Anuar
xoxo


Top 5 : Kenapa best online shopping?

Sekarang ini sudah tidak asing lagi untuk online shopping. Tak kira umur, jantina mahupun kawasan kita, semua orang boleh online shopping...