Perlukah Supplement


Assalamualaikum semua.. Semasa saya tengah blog-walking, saya tertarik tajuk post Perlukah Supplement dari blog Bable Bable Bla Bla Blub Blub (comel blog ni...nama pun kena check takut typo). Post tu lebih pada share pasal betapa pentingnya supplement. Saya secara jujur pernah ambil supplement...dan setelah tamat pengajian, saya mula mengambil ringan pasal pengambilan supplement ni.

Sudah tentu saya ada cerita disebalik ini... Semasa umur saya 16 tahun, saya pernah ke klinik gara-gara kekurangan zat besi, mineral dan potassium. Saya dikehendaki mengambil pil yang direkomen oleh doktor klinik. Selama seminggu saya harus memastikan menghabiskan pil tu semua untuk memiliki zat tu semua. Bukan sekali tu je, ada jugak 2-3 kali. Terutama kepada kaum wanita harus lebih perihatin mengenai ini..

Jadi...perlukah supplement ini? Yea...tapi jangan mengambil secara berlebihan kerana ada side effect nya. Ikut prescription dari doktor atau yang disarankan. 

sumber gambar dari Google

Mula pengambilan supplement untuk memiliki badan yang cergas. Elak kurang zat dalam badan..

p/s : Pemilihan supplement ikut kesesuaian adalah berbeza pada individu itu sendiri.

Comments

Eraz Fadli said…
supplement blh ambil, tp yg perlu je la kot.. :-)
Rozuan Ismail said…
perlu tapi bukan selalu diambil
bnyk jenis supplement..elok jumpa doctor dlu dapatkan prescription ngn suggestion :)
ELeEa said…
bagi saya perlu amik supplement...
Kesuma Angsana said…
boleh ambil tp kena ikut saranan doktorlah !
Remy hazza said…
betul...selagi tak diperlukan..... jgn ambil sebarangan...let's the body melakukan treatment dia sendiri.....

Popular Posts