Minimalism Challenge - Cara Kami


Tengah scroll Facebook baru-baru ni, kawan ada share pasal Minimalism. Mula lah rasa nak tahu lebih pasal ni. So long story short : hidup dengan barang kurang dari 100 item secara keseluruhan. boleh jugak kita panggil "Buangkan item yang tak diperlukan".

Boleh jugak refer pada website ni theminimalists.com
Korang pun akan cakap "Ohhh baru tahu pasal ni..."
Baru search, terus je aplikasikan. Sebab kalau tak nanti bertangguh aje.

Jadinya, untuk buat Minimalism Challenge ni lebih bermakna dan memandangkan beginner bab ni, pergi search lagi dan jumpa link ni 30-day-challenge

Jadinya, semalam dapat buat banyak. Antaranya:

1. place one item a day into donate box for next 30 days
dapat banyak sangat, bukan one item la technically.

2. Donate one bag of clothing to those in need
Alhamdulillah dapat jumpa satu bag macam tak tahu dah berapa lama tersorok je. Jadinya instead of throwing it, baik bagi je

3. Donate items you're holding on "just in case" (haven't use last 3 months)
Dah lama dah nak buat something tapi tah asyik tunggu je la, nanti ada tu sampai la rasa macam dah lama sangat. Dah offer kat family, tapi yang ada pun banyak so tu yang kes letak tepi. And for the record, baju ni still dalam plastik, since day 1 beli sampai sekarang for about almost 2 years (trip before kahwin) and this is where I said, "This is it. Must do something about it or else it might end up until 6 years from now that I won't do anything..."

terima kasih pada seorang hamba Allah ni tapau semua sekali

So my next plan is to declutter my shoe collection. Nisa ni jenis yang akan pakai satu kasut favorite shoe ni je dan kesian kat kasut yang lain, pakai sekali dua then masuk box. Ni kasut yang pakai sekali dua je. InsyaAllah akan dijual kat Facebook atau mudah.my.

Yang ni, all the progress dah tulis dalam diari. Seriously this is sooooo much fun. I choose to live less and ready to loving my life. Ada ke yang ada journey macam ni? Plese share story korang kat Nisa. I want to be inspire by your story. Mana lah tahu, ada kawan kita yang lain tengah baca pun sama nak minimalist kn..

I found my new hobby...

Anisa Anuar

Comments

Noor Maizan said…
minimalist ni mmg gaya hidup org jepun kan..hihi

Popular Posts