Thursday, June 18, 2020

Masak - Masak PKP by Anisa


Hi semua. Hari ni Nisa nak share gambar yang Nisa masak waktu PKP ni. Boleh katakan mostly masak tapi ada jugak request nak tutup dapur sehari. Kita macam support lokal bisnes gitu. Soalan yang common bila kita dah masak ni

"Apa nak masak ea hari ni?"

Walaupun kadang-kadang terpaksa tanya anak nak masak apa, last sekali kita jugak la decide nak masak apa. Ingatkan menulis kat blog je ada "block" moment, memasak pun boleh jadi juga ea. Ada jugak try menu baru, maira pun "taknak makan tu ibu..."

"Try dulu.. Rugi tak try..."


Haaaa dah makan tu tak berhenti pulak dah. Menambah pulak tu. "Sedap kan? Kalau tak makan tadi, habis semua ibu dengan ayah makan..."

Nak share gambar lauk yang Nisa buat hari tu. Kebanyakkan menu Nisa banyak tengok YouTube CikNom. Cara dia explain dengan bahan-bahan semua jelas. Termasuk apa nak buat kalau jadi macam ni atau macam tu. Biasanya Nisa akan tengok video, faham kan persiapan dia dan cara nak masak. Setakat ni semua menjadi.

Ni lauk kangkung belacan

Ni Udang masak lemak. Menu dari ayah Nisa sendiri.

Bihun goreng
Perasaan bila tengok orang rumah makan dan menambah macam tak cukup tu memang satu perasaan yang sangat best. Bila kata "Nanti masak ni lagi boleh?" lagi la buat rasa for sure akan masak lagi. Banyak kali practice, lagi mahir dan lagi yakin lepas tu.

7 comments:

  1. HEHE.. kekadang ada grup fb yang masak pun banyak kita pun teringin nak masak

    ReplyDelete
  2. Ada jugak tengok video masak Ciknom..resepi char keuy teow hehe..cara dia explain memang jelas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 paling suka cara cik nom siap cakap apa nak buat kalau jadi mcm ni..

      Delete
  3. assalamualaikum... hi everything! ;-) sihat ke tu? maaflah... baru laa ni dapat memunculkan diri. bukan sebab kuarantin tapi... err malaslah nak cakap hahaha... tak tau nak cakap apa. just harap lepas ni kita dapat bertegur sapa lagi macam dulu2... jgn lupa jenguk2 blog sy tu. sy dah bersihkan segala habuk dan sawang2 hahaha...see ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. will do.. nanti kita blog walking ea

      Delete

thanks for the comment(s) and enjoy to read more

Masak - Masak PKP by Anisa

Hi semua. Hari ni Nisa nak share gambar yang Nisa masak waktu PKP ni. Boleh katakan mostly masak tapi ada jugak request nak tutup dapur seh...

Popular Post