Thursday, March 07, 2019

Maira adventure #4 : Tak yakin bila mewarna



Hai semua. Nak share kisah bila mana Nisa ada belikan buku colour untuk Maira. Beli untuk bagi dia mula bermain dengan pensel warna. Ada la dalam sebulan beli 2 buah buku macam tu. Tapi setiap kali ajak dia main mewarna, perasan sangat bila dia cakap


"Ibu...Ya (nama Maira tapi bahasakan Ya) tak pandai nak kaler. Ibu tolong kaler kan..Please.."


Alahai sayu je hati dengar. Nisa balas, "Tak pe colour slow-slow, okay. Ya boleh.."
Nak bagi dia yakin balik, Nisa pun buat warna ala-ala style dia. Then lepas dah berkali-kali macam ni terdetik dalam hati "I need to do something. Kalau tak, dia tak confident nak mewarna or even pegang pensel."


Nisa decide nak belikan ni


Magic Water Drawing Book
Lepas ambil Maira dari rumah pengasuh, Nisa pun cakap "Maira, Ibu ada present.. Nak tengok tak?"
"Nak, nak...mana ibu?" angguk langsung lepas tanya.


Sampai je rumah terus nak present dia. Seronok je tengok reaksi excited dia.
Dah ada Magic Water ni, terus tak boleh langsung ibu dia usik. Aduhhh, lain pulak kes ni.. Tapi tak apalah janji dia suka nak main.




Biarkan anak-anak kita tunjuk kreatif mereka. Mungkin kita dapat belajar sesuatu dari mereka..


4 comments:

  1. Maira pasti boleh. Kekadang ada medium yang boleh tarik minat dorang. Comel je maira... Rasa nak gigit. Hehe...

    ReplyDelete
  2. memang kena byk bersabar dlm mendidik anak2.

    ReplyDelete
  3. proses pembelajaran kan mmg mcm tu x pe slow2 nnt pandai laa kan...

    ReplyDelete
  4. Budak-budak ni kadang dia minat, tapi takut nak mencuba.

    ReplyDelete

thanks for the comment(s) and enjoy to read more

Masak - Masak PKP by Anisa

Hi semua. Hari ni Nisa nak share gambar yang Nisa masak waktu PKP ni. Boleh katakan mostly masak tapi ada jugak request nak tutup dapur seh...

Popular Post