Posts

Showing posts from January 1, 2017

3 Idea Menulis Diari

Image
Alhamdulillah 2016 dah berlabuh tirai dengan begitu baik dan insyaAllah untuk tahun 2017 pun macam tu jugak. Kesempatan kali ni Nisa nak share idea macam mana nak start tulis diari pada yang tak pernah nak buat tapi nk buat...so it's a good year to start. As for myself, dah berbuku-buku Nisa buat... Antara idea yang boleh diisi dalam diari ialah:

1. Perkara yang tak boleh lupakan
Contohnya : hari ni first time tengok wayang sorang-sorang. Ceritakan dari macam mana ter-decide nak buat benda yang tak pernah nak dibuat dan apa yang kita rasa - excited? Highly recomended? Apa yang korang perasan waktu tu.. ada budak kecik meraung ke, ada kakak stranger tegur ke..cerita je...dalam diari takde limit.. tu kan diari kita..

2. List tentang diri kita
Contohnya : Perkara yang kita akan cakap "YEA" dan perkara yang kita akan cakap "TIDAK"
Untuk apa? Supaya kita kenal diri kita ni siapa. Kadang-kadang ada time kita lupa, apa yang kita nak sebenarnya dalam hidup..okay dan kita…