Posts

Showing posts from September 4, 2016

Sesi sharing : Magiknya Solat Dhuha

Image
Apa korang nak buat bila nampak kawan korang up status  untuk perlukan sokongan moral? Diamkan diri? Bagi thumbs up atau love aje status tu? Direct komen? 
Entah kenapa, hari tu...bila nampak post dari kawan, kenalan dari sekolah terus PM dia.. sebab pernah rasa dalam situasi dia. Jadi bermula la episod untuk tahu cerita dari kawan Nisa ni..
direct kawan Nisa ni tanya... nampak betapa seriousnya matter ni.. jangan tanya sape Keeba, buat-buat tak nampak aje la ea.. Apa yang Nisa buat cuma bagi apa yang Nisa belajar masa start dunia bisnes dan dah pun jadi amalan harian... jadi resah gelisah kalau tak buat..
Uishhh amalan apa ni Nisa...  Amalan wajib - solat 5 waktu tak boleh dah nak dipisahkan..tapi yang Nisa bagi ni, extra Nisa buat..sebab Allah suka bila hamba-Nya ingatkan Nya. Nisa mintak kawan Nisa ni start buat solat dhuha.. kalau rasa susah buat banyak, cuba dengan sikit dulu. Buat 2 rakaat lepas tu, rasa sendiri magik solat dhuha.
Esokanya, kawan Nisa ni terus 'ping' ka…

Jadi cikgu tuisyen

Image
Cikgu Nisa nak lalu ni...dah hampir sebulan berkecimpung dalam arena home tuition ni. Dah lama nak jadi cikgu tapi bukan nak spend masa 8 pagi sampai 5 petang.. love the passion in teaching. I guess already in my blood.

Jadi pe cikgu Nisa ngajar ni.. cikgu ajar sekolah rendah & student PT3 untuk subjek matematik & sains. Gambar tu masa kelas ganti subjek sains untuk student darjah 3 sampai 5. Hyper sangat diaorang ni...tapi best ngajar diaorang..

Cikgu Nisa style mengajar macam mana?
Amboi style eh..haha style cikgu Nisa ngajar lebih pada macam mana nak jawab ikut skema dan terus go through topik tu kiranya ulangkaji bersama. Cikgu Nisa lebih suka buat latihan dari baca nota..

Alhamdulillah husband & family faham niat nak buat home tuition. Sebab cikgu Nisa kena drive pergi rumah student & kena tinggalkan Maira kejap dengan husband.. Terima kasih semua 😊😊😊


Hasil nukilan,
Cikgu newbie..cikgu Nisa