Posts

Showing posts from November 15, 2015

Riang ria di Kelantan

Image
Hai semua. Ni post throwback cerita minggu lepas balik Kelantan (rumah mertua). Lama dah tak balik sana, tu yang ambil masa nak balik sana jugak dan Alhamdulillah tercapai jugak hasrat. 
Sampai sana agak lewat malam hampir pukul 2 pagi. Lalu jalan dari Grik sebab kes tanah runtuh di Karak highway waktu tu. Gagah jugak encik suami drive. Sorry sangat tak teman (hahaha co-pilot asyik tidur). Tak berapa risau time tu sebab bukan berdua, adik ipar ikut sama.. 
First day kami disana aktiviti terus mencari makanan. Dari KL lagi mengidam nak nasi kerabu. Tapi tak dapat time breakfast hehe,, time lunch encik suami gigih jugak mencari. Terima kasih taw.. Kalau cerita pasal nasi kerabu ni sebenarnya bukan dapat tengah hari tu je, esoknya dan esoknya pun dapat lagi.. Submission doa nak tu, sampai la hehehe terlebih-lebih dapat. Malam first day, kami buat BBQ di depan halaman rumah,, wahhhh seronok taw.. Makan-makan, selfie, gelak tak ingat orang. Ohh lepas tu, kami sempat jumpa business partner…

Hadiah buat Mummy

Image
Hi semua.. Cerita ni true story. Bila dah 2 tahun bekerja di tengah kota KL pernah terlintas dihati nak beri hadiah kat mummy. Selalu tak tahu nak bagi apa... Sebab duit cukup-cukup makan untuk diri sendiri, insurance & komitmen lain.
Niat dihati bila sudah bekerja nak belikan sesuatu untuk mummy. Pernah belanja tapi bila dapat bonus setahun sekali. 
Ingat rupa mummy waktu tu, saya bagi duit untuk pertama kali. Mukanya berseri-seri rasa diri kita happy bila sudah mula memberi duit kepada nya. Rasa bangga & waktu tu rasa "aku sudah membalas jasa mummy ". Tak banyak pun nilai yang diberi berbanding apa yang mummy berikan dari saya kecil hingga besar galah ni.
Setelah giat melibatkan diri dalam business, hadiah yang saya berikan antara hadiah yang saya idamkan nak beri. Perfume jenama Ed.Pinaud (sudah dalam pasaran di Paris sejak 1833).  Pada pertama kali beri, mummy siap cakap "ni bukan taste mummy" tapi sebabkan anaknya yang beri mummy pun pakai. Dalam diam,…

Personal Coaching & Mentoring

Image
Hi semua.. Mood nak update sudah kembali. Izinkan tuan hamba update ea hehe~~
Selalu hari Sabtu kita mesti ada agenda kan... Sama ada dengan kawan, sedara-mara atau diri sendiri. Seperti Sabtu yang lain, saya dan beberapa kawan yang lain ambil peluang booking masa untuk belajar dengan mentor business yang kami kenal.
Serba sedikit latar belakang mentor Fairus Salleh. Beliau dahulunya seorang bekas tenaga pengajar di kolej swasta di Bangi dalam jurusan engineering. Sekarang sudah involve dalam dunia business hampir 5 tahun dan memiliki 3 business konventional. Dalam dunia business juga, beliau sendiri ada mentor seperti Dato' Azizan Osman, Fellina Dan sebagainya. Saya suka pegangannya iaitu untuk berjaya kita kena ikut macam mana orang berjaya buat. InsyaAllah saya pun menyusul.
Jadi hari Sabtu itu, kami gather dengan harapan akan membantu kami dari segi teknik, pemikiran dan perhubungan sesama manusia & Allah. Masing-masing bertukar pendapat dan idea untuk perbaiki cara busin…