Posts

Showing posts from June 28, 2015

Diari Ramadan, Cerita Semalam : Gather di Putrajaya

Image
Seronok punya semalam, terus rasa nak Update.. Pada mulanya hanya plan dalam whatsapp seminggu yang lepas. Saya uruskan Update event je and technically menguruskan main hantam sajalah... Tangkap muat orang panggil tapi janji jalan.. Beli makanan berbuka puasa kat bazaar Putrajaya, Presint 2. Saya ni pulak jenis tak kisah makan apa dan makanan yang pertama yang berjaya menarik hati ni : Nasi Tomato. Encik suami kena pusing hampir satu bazaar nak cari apa dia nak.. For long story short, group terpecah dua : gather dalam masjid dan kat tasik. Selesai maghrib, kami semua jumpa kat dataran padang depan bangunan kehakiman. Berbuka puasa di sana, ada sesi open table sikit, event wajib : SELFIEEEE
Dalam post ni nak cakap terima kasih yang wish announcement satu Putrajaya boleh dengar "Untuk Anisa Nadhira Binti Anuar dan Zulfadli Hilmi, kami ingin mengucapkan Selamat Pengantin Baru....." Sweet taw korang.. Ingatkan masa sebut nama tu, ada barang hilang.. Hahahaha.. Kan dah cakap, tak …

Cukup ke dengan hanya menabung?

Hi semua. Hari ini post lebih nak bagi semua berfikir.. Tumpu kepada yang tahu duit dia ada sekarang sekadar cukup-cukup makan, orang yang inginkan sesuatu dalam hidup dia dan yang tersayang.

Persoalannya : 

"Cukup dengan menabung?"
"Berapa lama kena tunggu?" 

Jawapan saya (ini hanyalah sekadar pendapat)

Menabung ini kebiasaannya saya jadikan emergency fund yang tidak mengapa memakan masa berapa lama pun. Boleh juga jadi sub-segment untuk retirement plan. Korang dah mula plan kn ke? Kalau belum, saya nasihatkan mulakan sekarang. Biar lambat dari tak mulakan langsung. At least start from somewhere.

Kesedaran saya timbul sejak saya lihat tabiat arwah nenek saya yang suka menabung. Alhamdulillah tak ada pengalaman yang buat hidup dalam kesempitan duit. Uihhh mintak la dijauhkan. Sekarang sikit-sikit, saya belajar personal financial audit. Terus-terang saya cakap nak menabung memang kena bagi komitmen, berdisiplin (antara yang utama) dan rajin.

Contoh proven success dah ada. …

#58 WordlessWednesday

Image
Hi semua.. Dah lama tak buat segmen Wordless Wednesday ni. Biar gambar berbicara ea kawan-kawan

Klu untuk gambar ni : tempat berehat

Review My Wedding Photographer from Twentyfourseven Studio

Image
Hi guys...  It's been awhile kn.. Dah lama tak post review, so jom check it out Okay.. Tajuk entry pun dah tulis my wedding photographer and yes saya baru je melangsungkan perkahwinan. Tapi kali ni bukan nak cerita pengalaman Wedding tapi nak highly recommend kepada yang nak mencari photographer untuk Wedding korang.
Asalnya si dia (Ehem3 dah jadi suami saya) yang sendiri nak diaorang jadi photographer sebabkan kenalan dia pun gunakan khidmat diaorang ni. Personally tengok hasil diaorang, "this guy is good..." dalam fikiran saya. The price reasonable dengan apa ditawarkan. Request cover both side, video, photo book dalam amount RM 4 ribu. Okay sangat.. Plus, diaorang ni sangat friendly. Pengantin perempuan sorang ni (hehehe saya la) siap nak buat meeting, and apa yang dibincangkan semua ada.. And even better... Nanti tengok kat Instagram &  Facebook page : Twentyfourseven Studio Keep it up guys!! Love your work and can't wait to get my wedding album.