Posts

Showing posts from June 23, 2013

Perkara yang boleh terjadi Sebelum Exam (waktu study week)

Image
Post ini lebih kepada pengalaman hidup sebagai mahasiswa dan kejadian sebegini tak pernah lari dalam menjadi sebahagian hidup mahasiswa.. Post ini juga bukan untuk menakutkan bakal mahasiswa tetapi sebagai persediaan mental yang perkara ini adalah perkara biasa akan berlaku dan harus diingatkan untuk mencari jalan penyelesaian yang lebih bijak.

Perkara ni boleh berlaku dalam tempoh sebelum dan semasa exam yea..
1. Assignment mengejutatau Projek menimbun2 boleh jadi apabila lecturer bagi assignment tambahan yang due date boleh jadi sebelum atau selepas exam. Ini akan menyebabkan study tergendala dan kurang tidur gara-gara untuk siapkan assignment. Waktu ini kita akan mula mempersoalkan "aku datang universiti ni untuk buat projek ni je ke...bila nak habis..?" percaya la..projek itu sebenarnya membantu proses pembelajaran dalam kelas. Hanya orang yang memandang remeh, mungkin menyatakan projek dan assignment yang menimbun tu tidak mendatangkan faedah.

2. Pergaduhan atau bertik…

Pengetua SAMURA masuk TV | Jerebu

Image
Mesti sejak kebelakangan ni ramai update pasal jerebu kan.. tempat saya kat Kuala Pilah ni...boleh la tahan jerebunya..tapi tak seteruk macam yang lain.. Banyakkan bersabar yea kawan-kawan..
Jadi saya mula memerhati di laman sosial (facebook, twitter) banyak respond dan luahan hati dan rasa pasal jerebu ni.. Isu salah-menyalah sudah menjadi perkara yang pasti..

Haaa, berbalik kepada tajuk post..pengetua sekolah lama saya masuk TV..


yea saya...dulu saya sekolah disini.. bila dengar je IPU Muar teruk tempoh hari, memang benda pertama saya pikirkan sekolah lama saya, Sains Muar (SAMURA). Timeline twitter dikalangan school mate tu memang lagi mengingatkan saya pada Muar.

Jadi kepada semua... Jangan jadikan peristiwa jerebu ni sebagai satu bala tapi harap lebih memandangnya sebagai hikmah daripada-Nya untuk lebih menyayangi alam sekitar. Mungkin dulu kita pernah memandang temeh pada perkara yang kecil..tapi percaya la ini untuk kebaikan bersama. Setiap apa yang berlaku ada hikmahnya... Si…