Thursday, February 28, 2013

3 Perkara yang mesti dihentikan segera


Assalamualaikum...dan hai semua.. Nak kongsi sesuatu dengan rakan-rakan blogger saya..
Terdapat 3 perkara Yang MESTI (dan harus) dihentikan dengan segera jika anda mahukan blog anda dipertonton dan dapat lebih ramai pengikut setia.. 

1. Berhenti dari menjadi (isi tempat kosong)

(isi tempat kosong) tu merujuk pada "professional" , "kesempurnaan" dan apa sahaja.. Apa yang penting adalah menjadi diri ANDA sendiri.. Itu permulaan idea untuk karya blog anda.. Jangan segan ekspresikan ketidak sempurnaan anda.. Ingat!! Tidak ada siapa yang sempurna.. Kongsi pengalaman dan cerita. Memang akan ada orang yang menilai tapi anda lebih kenal diri anda berbanding diluar sana..Betul kan??

2. Hentikan meng'spotlight' kan diri anda dan serlahkan potensi anda

alamak..meng'spotlight'kan tu bukan bahasa yang betul okay.. maksudnya blog bukan la sebabkan diri kita semata-mata tapi dalam sekaligus boleh memberi manfaat pada orang lain..itu sebaiknya.. Ubahkan cerita anda kepada kawan-kawan, blogger lain atau pengikut anda sebagai contohnya. Potensi pula lebih kepada bakat anda sama ada fotografi, doodle, editting dan apa sahaja.

3. Berhenti dari merisaukan "traffik" blog anda

Yea..ini memang betul.. Jangan risaukan stats dan jangan terlalu obses dengan nombor trafik. Memang betul kita akan lagi teruja bila ramai baca post kita tapi ingat pembaca kita bukan la nombor semata-mata. Pembaca kita tu la yang akan kita bantu dan boleh memberikan manfaat kepada mereka.

Selain ada ukur kejayaan anda dengan bilangan pembaca.. apa kata tukarkan arah kita kepada berapa ramai kenalan kita yang telah terjalin, ukhwah sesama kita dan saling bantu-membantu secara langsung atau pun tidak langsung. Saya percaya dengan memberi pengetahuan yang bermanfaat dan berguna pada orang lain secara konsistennya, pembaca setia anda akan makin bertambah.

Saya pernah berada dalam 3 perkara ini jugak.. Cukup perkongsiaan saya untuk 3 perkara dan mungkin ada diantara anda ingin menambahkannya. Jadi, mulakan semangat baru untuk hari yang akan datang.


Wednesday, February 27, 2013

27 Febuari pada lima tahun yang lalu


Assalamualaikum dan hai semua.. apa yang berlaku 
masa 27 Febuari pada lima tahun yang lalu? kalau ikut perkiraan la kan..
guna jari je nak kira..kalau takut konfius..

Let's the picture give you a clue..


masa tu tengah tunggu nak dapat result SPM.
Dengar je kat radio yang BSB nak datang Malaysia, terus suruh abang sedare belikan tiket..
tapi yang paling kelakar, dah beli tiket..baru terpikir saya nak pergi dengan siapa..
dan memang time tu tak pikir.. tahu nak pergi jumpa je..

Boleh dikatakan ni adalah first concert yang saya pergi..
dan...nak terima kasih kepada abang sedare ku..menjadi body guard la konon..
kesian selama setahun dia jadi bahan sebab muka rock tapi
pergi concert boy band.. hehe.. katanya, teringat lagu zaman sekolah
time ayat-ayat budak perempuan dulu..

memang sesak sangat hari tu.. sampai sekarang la ingat..
disebabkan free sitting kan..kat Sunway Lagoon Theme Park tu..
jadi kami decide untuk jauhkan diri dari speaker..bingit woo..
sepanjang concert memang nyanyi sama..bila BSB kat pentas
rasa macam...tak sangka dapat jumpa..minat diaorang ni sejak umur 5 tahun..
membesar dengan lagu BSB la katakan..

Tarikh dan hari yang sama.. 
Ada jugak niat dihati nak pergi je dapat kan tanda tangan 
buat kerja gila..pergi back stage..tapi masa tu kebudak-budakkan...
Mana tak nya..first album yang saya ada dari BSB la..
Boleh katakan semua lagu la hafal.. Fanatik? Boleh la..

*tiket ada lagi simpan dalam album BSB Unbreakable* 

ohh hey...sekarang pun minat lagi..walaupun mereka dah..hehehe tua sikit..



#48 WW


Assalamualaikum semua..hai jugak..


for more picture about what I do and see, follow my instagram @nysa14

Monday, February 25, 2013

Hasrat Saya...


Assalamualaikum semua... Beberapa post yang lepas saya banyak cerita pasal
buku kan...boleh katakan..tu hobi saya sekarang ni..
walaupun ada masalah sikit..bila baca mesti ngantuk hehe..
bed time story kan.. nak buat mcm mne..

Hasrat Saya....nak ada library sendiri..

kredit gambar New Tech

nak letak semua buku yang saya ada...
pastu biar semua orang boleh guna..tak perlu ada kad library
or pustakawan ke... hehehe
besar kan hasrat saya...harap iye nya menjadi kenyataan...

Sunday, February 24, 2013

"2nd year Ohsem Anniversary Aku cuma seorang kulikutif !!! Give away"


Assalamualaikum semua..
Wahh...dah 2nd year dah...ingat lagi tahun lepas saya join 1st give away anniversary..
tahniah yea remy... Jadi...nak tunjuk sokongan padu nak join la..


fuhhh...nasib baik sempat lagi nak join.. tengok ramai yang join..
lagi la rasa nak join...cepat kalau yang tak join tu tarikh last 28 Feb pada pukul 2359

kesempatan join give away nak ucapkan terima kasih pada remy,
sebab tak putus-putus singgah sini...walaupun blog ni
agak sepi sejak kebelakangan ni...
good luck pada remy...dan pada yang dah join atau bakal join..
rugi tak join give away yang ohsemm ni...hehehe..
*tiada unsur-unsur bodek di sini...*

My Reading > The Statistical Probability of Love at First Sight


Hello everyone.. I would like to make quick review on my latest reading novel.

 The Statistical Probability of Love at First Sight

It is story of two strangers meet at the airport and in one day
it became the worst and turn out to be the best way in the end..
Hadley is an American girl and Oliver is an Britain guy would not guess their 
long night on plane could change everything..
 All along I read this, I was "awhhh...that's sweet.."

I am recommend this book for you guys out there to read.
There's a climax but not so complicated twist..
which easy to everyone can relate in real life..
 It seems I read more romantic love story huh? *blushing*
Happy Reading everyone!!!

"It is when fate and love are correlate with probability" 

so...what book should I read next..

Friday, February 15, 2013

Apa saya cari bila beli buku novel?


Assalamualaikum semua...ohh hai jugak.. Sejak dua menjak ni, layan novel-novel yang ada kat rumah ni.. Walaupun sekarang dah tak pandang buku novel gara-gara ada e-book ni...tapi..bagi saya lebih suka baca buku tu sendiri walaupun ada e-book.. Jadi apa yang saya cari bila baca buku...???

1. Saya tak ada spesifik pengarang yang saya minati.. Malangnya.. Tapi kalau dah minat, walaupun bersiri...saya beli la.. Tipu la kalau saya tak layan buku J.K Rowling..Walaupun lambat dari peminat yang tegar..tetap layan..

2. Kalau cerita tu guna watak nama saya.. alahai... hehehe bak kata orang, lebih menjiwai la konon.. Walaupun watak sampingan...tapi lagi best kalau watak utama..

3. Baca sinopsis buku tu...dan ada kena-mengena dengan diri sendiri.. lagi cepat rasa nak baca..

4. Menang banyak award...ada pengiktirafan.. tu pun boleh tarik minat nak baca..

5. Bila novel tu di-adaptasi..jadi filem atau drama...tapi pelik, nape saya tak terlayan cerita Setia Hujung Nyawa.. ohh, jangan salah paham..bukan tak suka cerita tu..cuma waktu penyiaran la kot yang tak berapa nak mengizinkan..

6. Lebih pada novel English dari Melayu.. ada jugak novel Melayu, tapi banyak lagi English...mungkin sebab pengaruh mummy saya la ni.. 

Saya belum pernah cuba baca buku non-fiksyen.. Nanti ada masa nak baca la.. Harap saya boleh bacanya sampai habis..kalau tak...buku tu yang baca saya nanti...


Thursday, February 14, 2013

My Reading> My Invisible Boyfriend


Hey guys.. Today, I would like to share about book that I read 
and I was trying so hard to finish it. Well, you see...
when I'm just into that story then suddenly 
someone interrupt my reading and that's what happen..
I have to read all over again..


This book really like my story when I want a boyfriend when I was in high school
but..the different is.. I never thought on to make my invisible boyfriend look so real..
It was a fun story for a girl like me..

I do create imaginary boyfriend like those heroes drama that I watched on TV,
or...character that I read on books..
When I read this book, I just like "Heidi is just like me"..
At first, I'm feel embarrassed to make this whole confession that
I do have this imaginary boyfriend thing too..well..
it is..imaginary...nothing harmful to that..

ohh, yeah I do remember when I bought this book..
I feel like come on miss cashier, hurry up
everyone going to see what I bought here..
So, for my next reading will be something fun...and I haven't started yet..

Happy reading everyone...

 

Wednesday, February 13, 2013

BIG GIVEAWAY BY CIKGU FIZI, FIZGRAPHIC, EMASPUTIH, DUNIASHIDA & AIMANCOOL


Assalamualaikum semua.. Wahhh..giveaway baik punya laa..
terima kasih encik e'raz sebab tag...segan pulak rasanya sebab jarang online dan update blog..
 

nak join?? klik pada banner atas ni... 
hadiah pun menarik taw... senang je caranya, ikut je apa syaratnya..
Memandangkan keadaan internet tidak la berapa tenat, syukur dapat join giveaway ni..
Mana la tahu rezeki kawan-kawan di luar sana..
Best kan... Jom semua... 
Saya nak tag :  miZ ruHa dan Razil To The Block

Nak ucapkan terima kasih kepada pihak penganjur dan sponsor..
Moga dapat sambutan dari sahabat blogger..

 

Tuesday, February 12, 2013

Do great things with my siblings : GLASS STONE ART


Hey everyone... It's been awhile for me to write something here.. Let just say, I am 'quite' busy..well technically.. So, what are the great things that I want write about..



It is Glass Stone Art that we bought just RM 6.90 at POPULAR Bookstore. Just want to help my brother and sister that they can be creative. Design what ever they want and I am really impress with them. It does provide all the material that need to be use. Brush, Paint colour, 12 Glass Stone and also handy book for tips and examples of design. Toothpick is one of the tools also can be used.
But there is trick part do all this thing...which is the flat part is where all the design can be done . You have to paint the foreground (latar depan) first before the background. 

Yeah, tell me about it... It is tricky...but sure fun.. suitable for kids and adult too.. If you like to give it as a gift, I highly suggest to you this. Your friend sure appreciate it a lot.. Trust me.. Want to take a look what my siblings and I had done it..


One thing for sure, the three of us do have time..especially my little sister.. You guys should try it too.. Just one problem...where do we want to put this glass stones.. At first, I want to put in our aquarium...but no way it can be done.. Well.. I am going to figure it out and you guys should try it too...

ANISA xoxo 

Rahsia Kekal Remaja

Alhamdulillah diberi kesempatan untuk terus dan terus beri manfaat dengan pelbagai cara kepada ramai orang. Ternyata bukan mudah tetapi Ni...

Cerita Panas Blog Minggu Ini