Posts

Showing posts from October 28, 2012

Kenapa aku tak berani nak cerita..

Assalamualaikum semua tak lupa juga hye semua.... Kali ni nak cerita secara ringkas dan padat. Kita selalu dengar cerita yang kurang enak kan.. contohnya baru-baru ni aku ada baca pasal ada anak post status yang bukan-bukan pasal mak dia. Jadi kenapa aku tak berani nak cerita kat blog aku yang tercinta ni.. sebab aku memang tak berani nak cerita, tu yang utamanya. Khuatir kalau orang-orang terdekat aku yang buat ke...nauzubillah mintak dijauhkan..

Yea aku tahu cerita begitu elok dijadikan teladan pada semua. Tiap kali aku baca yang seakan cerita macam ni, aku hanya mampu cakap "jauhkan la perkara sebegitu kena pada orang-orang keliling aku.."

tapi bagi aku paling aku takut ialah cakap macam ni, "apa la teruk sangat budak tu...tak belajar agama ke.. tak pakai otak ke..." nak tahu kenapa? korang pun tahu punya.. takut kalau benda tu kena kat kita.. Allah tu Maha Besar, sekajap je boleh mencetuskan ssegala kemungkinan (dah macam ayat iklan Nescafe pulak)

sebab aku pernah…

School Life

Image
Hello everyone.. What you miss a lot about school life?
I do miss this..
and..I bet this one you will miss too..

soon I'm going to end my 'school' life. love it...but at the same time...sad when think about it..

I'm a Coffee-Lover

Image
Hello everyone. I am a coffee-lover. My favourite definitely Latte..never get bored with it..
when my dad said, "good we have 3 generations on coffee lover.. 1st generation is your grandpa, 2nd is your mum and last is YOU"
only 3 of us want coffee rather than others want tea. my dream is to learn how to do this..
I just want to learn this...can someone help me out? *giggle*

6 Creative Pictures

Image
Hello everyone.. For today, I just want to share a few pictures with you





more pictures you can check out at Creative Google+

potong line kat jalan

Image
Assalamualaikum semua.. pasal potong line kat trafik ni dah lama nak cakap sebenarnya.
hasil lukisan yang macam kanak-kanak sekolah

banyak kereta tengah tunggu lampu isyarat untuk tukar warna hijau, pastu ada kereta (warna biru) boleh potong queue kereta yang sepanjang alam tu.. mesti ramai akan merungut sebab kena tunggu lama.. tapi yang kereta biru tu main senang je cilok..
kereta yang hijau kena akur bagi kereta biru tu masuk..
kalau tak...tak pasal-pasal eksiden kat situ..
lain pulak kalau saya, saya sanggup untuk belok ke kiri (berdasarkan pada gambar atas) dan pusing balik atau apa aje.. selagi tak cilok gitu.. sebab saya paham kalau orang cilok saya pasti akan marah, dan saya tak kan buat pada orang lain..
p/s: hanya la pandangan semata-mata, tak ada niat di hati nak perli siapa-siapa.. jika ada yang terasa, 1000 kemaafan dari saya.. 

WINNER #PSYWetButt dance video

Image
Hello everyone.. Just now, I receive good news from Mnet (google +)

that's my google+ account well I do active google+ recently because of blogging so, I was just try do as what Mnet told..

I was so thrilled that I was listed as winner.
I won PSY's 6th album.. I just give a try, beside nothing else to do..hahaha.. what this PSY's Wet Butt Dance Video is all about..

what to do PSY.. obviously your butt wet but... no worries because you have hit song plus hit video already..

Putera Rayyan TV3

Image
Assalamualaikum semua...dan hye... post ni bukan nak citer pasal sinopsis tapi kalau nak jugak tahu citer ni pasal apa -----> SINI
drama baru yang menggantikan drama SAIFUL NITA. saje je nak tengok tapi yang buat lagi saya tertengok..sebab baru first time tengokkan semalam..

ada watak nama ANISA?? yang dilakonkan oleh Miera Liyana. why? nape nama saya.. *perasan sekejap*
tapi ni watak sombong sikit..aiseh memang dulu saya sombong, tu yang time kecik-kecik dapat nama "CIK SOM" sabar je la

motif post ni? nak cakap ada watak nama ANISA, itu aje...hehehehe...jangan marah ea..hari Jumaat ni..tak elok marah-marah...



SPM Datang Lagi

Image
Assalamualaikum semua... tengah blow-walking di pagi hari, ramai cerita pasal SPM Datang Lagi.. lagi beberapa hari pulak, keputusan UPSR nak dapat.Dari saya kecik, kedua-dua parents saya semak kertas SPM, cuma mummy berhenti dari marking bila saya nak amik UPSR dulu.. bapak still lagi mencari rezeki dengan menyemak paper ENGLISH.. 

Bila tengok bapak tanda kertas, makin lama...tah kenapa dulu tak pakai spek mata sekarang kena pakai..

"uihhh apa la budak-budak ni tulis, berpinar mata ni ha.."

so dari kecik lagi, bapak training kan saya untuk tulis BESAR-BESAR.Katanya, jangan susahkan orang nak tanda kertas bila dah amik exam nanti.. 
ada jugak tengokkan apa yang bapak buat, tapi yang saya ingat bila bapak tengah bosan marking...dia panggil.. "meh..bapak nak tunjuk something.."

"apa pak...nak tunjuk apa?" excited diriku ini...

"dengan tengok kertas exam ni bapak boleh identify, dia ni bangsa apa, jantina apa, rajin ke malas orangnya....tanpa tengok pun apa i/…

Plagiarism

Image
Hello everyone.. It's me...again.. I'm now in Internship as to complete my final year project. As I already done submit draft report and now proceed with slide presentation.
All the way to finish my report, I read this journal..

It can obtain from UiTM Student Portal. The content basically is guideline to write proper report. Why I read this? I heard from previous cases of final year student been caught on plagiarism. Maybe some of us take this not really serious matter,  but you shouldn't take as it is unimportant. I just want to say, not only report but the blog content also usually been plagiarism.
Even you are sharing same information from a blog, but indeed you need to write with your own way.
SAY NO TO PLAGIARISM

New Thing I discover on Facebook TODAY!!

Image
Hello everyone.. Today, I'm write a lot of new posts.. because I already submit my full draft report to my supervisor.
So, I just wondering around into my facebook profile then...I discover this

new facebook message interface..


for me, it is more convenient...where I can simply see all the messages anyone that I know (on the left side of the bar)
then, I can have conversation with my friends in the middle.. and at the right side I can see the sponsor ads.. Maybe some of you think, why do you need to fit all of it at one place.. In my opinion, much easier rather than need to open lots of new tabs or windows..
what about you, love it or just like the original one?

Two new features on NuffnangX

Image
Hello everyone.. For those who use NuffnangX have you guys notice something new?
First feature is Recent Activity (use my profile for example)

This feature will show 5 recently thing we do at NuffnangX when we comment or favourite for post of the blog..
Second feature is Top Favourite Post which under the recent activity but I don't have (yet) It represent top 3 post that most favourite by the reader. It can help you to decide to follow the blog by read this top favourited post.
use other blog as example

soon this features will be in mobile apps.. source from HERE

Keluhan seorang penjual

Assalamualaikum semua...dan hye...cerita ni baru je berlaku tadi...tengah membeli Nasi Lemak Kukus..hehehe.. cerita bermulanya begini..

Tempat : Kafe

Saya : Saya nak Nasi Lemak satu yea..
Penjual : okay..
(sambil ganggu penjual tu membuat nasi lemak, saya interrupt)

Saya : duit pecah RM50 ada tak? kalau tak saya pergi pecah kan dulu
Penjual : jap yea...saya tengok dulu (belek-belek...gelagatnya diperhatikan oleh saya) haa...ada-ada..

Saya : bukan apa...sebab susah pulak saya kalau tak ada duit pecah nanti..
Penjual : teringat pulak bila ada 4 orang  ada RM50,tu haha tak dapat nak tolong..
Saya : owhh..susah-susah..errmm..boleh bagi ayam? tak nak besar sangat,takut tak habis..

Penjual : ok..tapi nak offer bagi 2 ayam tulang ni boleh? sebab nanti tak tahu nak habiskan macam mana.. (ayam berempah...tapi tak besar mana pun)
Saya : orait la tu..
Penjual : bukan apa...aritu saya offer 2 ayam depan ramai customer, ada yang merajuk la...bising-bising..
Saya : kes jeles la tu...mana aci orang lain dapat l…

Me and pimples

Image
Hello everyone.. It's me..again Pimples..urgghhh I feel so stress out if there is pimple at my face..
what I just do?? I love to squeeze them.. I feel so satisfied if I can get rid of it.. but one thing for sure, I will get scolded by my skin care specialist.. sorry..I just can't take it anymore..I just can't...
even I can use Nexcare product

but I just love to squeeze it..  I know if I squeeze it, I might get scar at my face.. I always have pimples at my nose, cheek and chin *sigh* "dear pimples, please go away from my face.."

My Follower #400

Image
hello everyone.. I already achieve my 400th follower today

special treat for this 400 follower eclipsesweet
so, she much younger than me...same age with my brother.. doctor wannabe.. actually I'm first time be in her blog... her follower way out of number than mine.. just simple and nice blog.. throughout of my observation, she like to write on giving advice.. I just be her follower, so I hope afterward this day I might know her better.
p/s : Glad to know you after this..

MatLutfi90 : 'Drama-drama sebelum kahwin'

Image
Assalamualaikum semua... tadi tengah blog-walking kat blog E'raz Fadli
cerita pasal video baru Mat Lutfi.. entah kenapa, saya gelak gila tapi still cover sebab stay office.. make sense isi video tu.. haa...bagi yang belum tengok lagi, jom la..
layan lagi sekali!!

thanks encik E'raz...dapat gak layan video Mat Luthfi ni.. makin berangan nak kahwin la ni...hahaha...mungkin..

The One Thing I Do Everyday

Image
Hello everyone.. The One Thing I Do Everyday,huh??
It would be definitely
BLOG-WALKING!! That's what I love do best.. Let say if I don't know where else to BW..
1. by 'kidnapping' other blogger bloglists I should make one on my own..
2. from Facebook group but I do have problem if I'm BW at the office.. you know why, block FB website.. *sigh* I just can sign in during lunch hour..
3.look the older post from blog that I always visit
4. search on google for certain topic.. prefer on tips, life-style, inspiring  gosip?? just pass by it.. most of blog I visit are from Australia, Philippine
5. Use NuffnangX as for me to stalk more other blog

#43 Wordless Wednesday

Image
Hye guys... It's WW moment
adorable isn't it...

review album : Kaer Menjelma

Image
Assalamualaikum semua dan hye..
kali ni nak review Album kegemaran saya

saya meminati Kaer sejak dari AF2 lagi.. tapi last sekali saya dengar pasal dia ada di Indonesia untuk sambung belajar sekarang...tak tahu apa perkembangan dia
semua sekali ada 11 lagu.. Izinkan ku pergi dulu pernah jadi fenomena...lagu yang power..ada jiwang gitu.. lagu dia bersahaja... sesuai untuk semua orang.. sekarang ni jadi hiburan saya bila driving.. sambil menempuh traffic, dengar lagu ni..dan mesti la nyanyi sekali.. semalam, alamak...ada orang pandang pulak time nyanyi.. mana taknye...dengan mencapub kereta kuning...pastu ada awek nyanyi siap joget-joget...mana orang tak pandang ek..
favourite lagu saya? Kembali Bersama...lagu dari Omar K.. mungkin sebab Kaer...saya minat la jugak genre Jazz..
p/s: saya susah sikit nak minat lagu Melayu.. tapi album Kaer ni buat saya suka lagu Melayu...owh saya bukan bersikap racist cuma tak banyak lagu Melayu yang melekat di hati...

My 5 favourite Justin Bieber Quotes and Sayings

Image
Hello everyone... As I go through website,suddenly I found this awesome  Justin Bieber Zone.. but what's make me want to read more is all his best quotes..
so, I share my 5 favourite quotes from him

It's your dream..make it into reality..

I guess Justin do learn something about relationship..

Positive words from him..






Source : Justin Bieber Quotes

Contest : Saya Sayang Kamoo Sahabat

Image
Assalamualaikum kepada semua...hari ni nak join contest Didiey ni.. dia baru singgah blog saya semalam...bila terjah blog dia, mula-mula perasan sticky post ni..memang ada niat dihati saya nak share gambar kawan-kawan saya...rasa melonjak-lonjak keriangan sekarang ni..sebagai salam perkenalan saya kepada didiey, saya join contest yang simple tapi bermakna ni..

saya dah follow blog didiey dan like page yang disarankan tu... (hope lepas ni boleh kenal lebih rapat)
okay...nak letak header ni...yes!! tambah lagi koleksi header la cengini..Hobi Baru Bila Blogging


okay saya nak upload gambar kawan-kawan saya ea..


gambar ni diambil masa lepas melantak kat Seoul Garden, One Utama...siap buat photoshoot tu..Saya (yang pegang perkataan LOVE) dengan Naz, K.odah, Azan dan Faizah memang dah lama plan nak keluar... It's girls out...sebab kami semua dah sibuk Latihan Industri...yang tinggal kat UiTM hanya Faizah tu (pegang perkataan OTHERS).. sepanjang jalan sebab tak tahu buat apa...kami main super…

review place to shop : Payless

Image
Hello everyone... I would like to make a short review about Payless store.. Have you been there?



It's best place to shop shoes, boots and sandals. Average price around rm60-rm70, quite reasonable because the quality are superb. I always bought sandals here, already bought 2 pairs of sandals.
I like they organise the items according to size to make much easier on finding and at the same time convenient to do the payment and everything.

The best thing is the items always change according to season. Summer, Spring, Autumn and even winter..I mean even here in Malaysia, we are not having this season phenomena but we can experience it with our footwear..

Not to forget, Payless also sell sunglasses, scarf and even hat. So, why don't you go to this store by yourself and check their cool and awesome items.  

guna kad KaDS1M

Assalamualaikum...dan hye semua...kali ni nak citer pasal Kad Diskaun Siswa 1M tu... klik INI untuk tahu dengan lebih lanjut..
dengan menggunakan kad kepunyaan adik saya yang kini belajar di UTP.. pergi ke MYDIN membeli barang keperluan dia.. sebelum menggunakan kad ni harga asal yang perlu dibayar RM 69.00 (memang banyak shopping time ni) setelah guna kad harganya menjadi RM 60
begitu juga bila kami lunch di Marrybrown okay fine memang sedap, tempat saya suka singgah untuk makan pada mulanya RM 18++ dan setelah guna kad harganya menjadi RM16
berapa je diskaunnya? 10% diskaun okay la tu...lepas je guna jadi ketagih...habis singgah mana-mana kedai je tanya "boleh tak guna kad diskaun pelajar ni..." yang paling memalukan guna di kedai buku Popular.. "tak salah kita nak tanya..." kata saya. "kan Ameer dah koba...tak punye...buek malu je kat sini" kata adik saya.. cover-cover malu la lepas tu..
cara nak gunanya?
bila tunjuk kad diskaun ni,mesti tunjuk kad pelajar ataupun i/c na…

Solution for spam...

Image
Hello everyone... Do you remember this post ----> Spam is it??

do you want to know how do I solve it?
By deleting the post that spam always interupt.. It is true...so I delete my post on "Promote Blog Kawan" I have to delete it...so now I don't have this kind of problem anymore.. So you won't feel irritate by this kind of spam ever again.

Sepanjang saya berblog-walking...

Assalamualaikum semua dan hye... banyak yang saya belajar sepanjang saya berblog-walking sama ada blog yang saya follow atau saje je nak jejak di sana..antaranya..

1. post yang terlalu panjang
semua mesti dah lali dengan point ni kan...boleh panjang tapi ada perenggan..tip dari saya, bila part dialog.. korang letak pada baris yang seterusnya pastu highlight kan.. tu lagi menarik orang nak baca...pada pandangan saya la..

2. masalah pada nak komen
bagi saya...pasal word verification dulu pun saya banyak mengomel pasal benda ni...tapi bila dipikirkan...memang patut letak, sebagai langkah berjaga-jaga kepada spammer...jadi teruskan aje kepada yang letak...sebab saya masih teruskan jejak pada blog tu...tapi masalah bagi saya...alamak...tak tahu nak komen mana...ada blog bila saya nak komen, saya terpaksa letak pada cbox dia..mungkin saya kot yang tak berapa nampak...
lagi satu...bila komen open window pada masa yang sama open new tab...aiseh...layan je laa...janji leh komen yea tak...

3.ter…

Bila adikku dikatakan anak ku

Image
Assalamualaikum kepada semua...dan hye... macam ni ceritanya...saya ada adik umur 5 tahun..


situasi 1 : tengah berjalan-jalan di JJ Seremban 2..

lelaki : phewiittt... anak ke tu... nampak muda je ada anak..
lepas tu saya suruh adik saya jalan laju sikit sebab raya annoying bila dia cakap macam tu...

situasi 2 : bila adik saya 'ketuk' (pau suruh beli barang)

owner kedai : haa...adik..beli banyak-banyak...mak dah dapat gaji tu kan...
saya : owh...tak la...saya kakak dia...
owner kedai : owhh patut la banyak beli...kalau mak susah sikit...pe lagi adik...
saya : eheheee... *blushing*

memang beza kami 17 tahun...tapi dia adik saya...satu-satu adik perempuan...saya sebagai sulung dan dia 'penutup' adik-beradik kami...tengah semua lelaki...selama 17 tahun adik-adik saya semua lelaki...yang si kecik ni menyerikan lagi keluarga kami..

I'm back..

Assalamualaikum semua...hye jugak...yea awak tu.. sihat? Alhamdulillah saya okay aje.. Mana saya menghilang sejak dua menjak ni? Maklum la raya ni kan...blog harus direhatkan...rindu dah? Aiseh maaf la ek...
terima kasih kepada yang singgah blog ni...datang la jenguk-jenguk post yang suka ok...bak pepatah, tak kenal maka tak cinta...

gambar raya? tak ada la pulak... balik Perak.. masak rendang bergotong-royong dengan bapak..
bangga dengan diri sendiri...sebab saya ni...takut sikit nak memasak...takut nak mencuba sebenarnya...macam-macam pulak alasan saya ek... dah makin meningkat dewasa, kena la ke dapur kan...

So, I'm back for more blog-walking... mood : keletihan tapi seronok sebab balik kampung of course..

p/s: blog baru kena review dari miz ruha ----> SINI
terima kasih yea miz ruha sebab review kan Anisa's Corner ni... cakap omputih tu...boleh la..tapi still bapak kata grammar teruk2... *sedih-sedih*