Posts

Showing posts from September 25, 2011

untuk renungan bersama

Image
saya sangat suka ayat ni... jadi prinsip dalam kehidupan saya..
boleh share.. kalau mahu..

Patut ke tak: "Ko ingat aku ni apa?" part 1

Image
assalamualaikum kepada semua.. entry kali ni...tak de la berat sangat.. tajuk je macam tu,tapi ni la kisah benar. pernah tak kawan korang macam layan korang ni P.A dia? kejadian berlaku dalam dorm.. member ni bertubi2 bagi arahan (tanpa dia sedari) kena text message, tengok kan schedule dia.. siyes time tu macam tah la..layan kn aje la.. tetiba saya cakap macam ni.. "apa ko ingat aku ni P.A engkau??" (nada spontan)
time tu macam blur2 lagi..kecoh satu bilik.. pergh nisa tak pernah2 cakap mcm tu..direct kan? at the same time blur2.. member tu pun tersedar yang dia layan saya mcm tu secara tak sengaja.. yang kelakarnya,saya ni dok layan je kerenah member ni  dengan rela hati.. kecoh satu bilik bukan bergaduh ke hape...tapi dok gelak.. so sekarang ni jadi trademark pulak.. kalau kawan yang dah rapat tak pe nak buat mcm ni..yg dah taw perangai.. tapi..kalau yang baru kenal ke hape ke..jangan la buat.. tak pasal2 perang dunia pulak nanti..

Analysis untuk segmen: himpunan nama-nama part 1

Assalamualaikum kepada semua.. entry kali ni seperti yang dijanjikan oleh saya untuk kumpul semua nama-nama.. untuk segmen pertama saya iaitu: "Segmen: Himpunan Nama-Nama"
1. Fatin Fadhillah (kawan sematrik saya,satu kelas saya) nama nya: FATIN yang bermaksud cantik, menawan dan FADHILLAH bermaksud keutamaan dan keberkatan. sesuai dengan orangnya..dah kenal boleh la cakap macam ni kan...hehehe..
2.Pertama Biru nama nya yang sungguh unik NILAM SUHANA OTHMAN cerite detail boleh baca kat page ni. - istana biru nak korang kenal dan kebetulan dia pun ada buat entry pasal nama-nama yang bermakna. banyak2..terjah2 kalau rasa tak keberatan..sedap betul nama-nama dalam entry ni..
3. nama blog:Induced Mind nama beliau NURUL HUDA BINTI JAFNI Nurul bermakna cahaya, Huda pulak bermakna petunjuk ada la selitkan kisah sampingan namanya.. klik pada nama Induced Mind di atas
p/s: haha guna ayat statistik lak untuk tajuk entry kali ni.. aplikasikan apa yang diajar.. tunggu sambungan nya... ka…

"sorry la saya memang suka warna kuning"

Image
Assalamualaikum kepada semua yang sudi singgah baca kat sini.. lama dah tak menulis apa2 kat blog ni.. buzy sikit dan TAK ada idea nak buat entry.. so kali ni nak cakap..saya ni memang pencinta warna kuning tak pun ungu handphone kuning, beg kuning, kereta pun kuning..
sekarang sangat suka kereta MYVI EXTREME 1.5 warna kuning tu la.. mantap!! siyes best.. dah lama dah minat warna kuning ni.. dari form 2,tak kisah la orang cakap warna kuning ni menyakitkan mata ke.. hape ke.. bagi saya warna kuning tu,memang warna saya.. eh, entry ni bukan nak touching2 pun.. just want to make a clear statement.. I REALLY LOVE YELLOW that much...

#1 Spontaneous Thursday

Image
something that I want to share. the picture credit from Google.. p/s: my first ever spontaneous thursday..

#11 wordless wednesday

Image
cafe AJ(my little sister cafe) cake+nescafe=rm3.00 (cheap huh??) cake only=rm6000(if I was not mistaken) want some?? (^_^)

#10 wordless wednesday

Image
jadikan profile picture kat facebook pun macam menarik je..hihihiii

segmen: "Jom Senyum Sambil Hadiahkan Al-Fatihah"

Image
Assalamualaikum kepada semua... kali ni entry datang dari blogger mizz ary dan saya dah ditag oleh kawan blogger saya, istana biru
 bagi saya ni segmen yang menarik sebab tak ramai yang ada idea nak buat segmen macam ni..
tahniah kepada empunye blog..
bila cakap pasal sedekahkan Al-Fatihah mungkin ada yang segelintir pikirkan untuk orang yang dah meninggalkan dunia ni.
sedekah Al-Fatihah tidak semestinya yang telah meninggal dunia..
kita juga boleh sedekah kepada seluruh muslimin dan muslimat
terutamanya yang tengah berperang demi menegakkan agama Islam ni..
tak lupa jugak kepada kedua ibu bapa,guru2,sahabat handai,kaum kerabat..
besarkan hadiah ni..bagi saya ni lebih bermakna...

kawan yang saya nak tag:
syed
yusdi
nur raudha
zafirah azlan
nak tag ramai lagi...tapi ni je la..kalau rasa segmen ni okay,mari la....
sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia..

dengar lagu hindustan..dot..dot...

Assalamualaikum kepada semua dan hai!! harap2 korang semua sihat aje.. okay,aktiviti fakulti dah habis tadi.. tadi lepas kelas Econometric,terus berlari cari bas nak pergi intekma.. perghhhh...mencabar betul nak gi kelas jepun ni.. selalunya kitaorang memang akan lewat ke kelas ni sampai la 30 minit.. entry ni nak cakap.. walaupun penat2...sebab kelas jauh.. tapi pak cik yang drive bus tu yang bawa ke bus stop Kolej Seroja... memang la pandai buat saya tersenyum tibe2.. bukak video clip lagu hindustan.. adeii..dah la kot tak dengar.. lagu yang classic2 dari Shah Rukh Khan lak tu... hilang penat tu...sekejap la.. boleh pulak tertinggal bas nak ke intekma.. apa lagi kol pak cik taxi pulak.. dah naik taxi terus cakap gini, "pak cik, saya tak kire la mcm mne pun...kena sampai dalam 3 minit" memang drift habis la wa cakap sama lu... "pakcik...nanti kita sambung borak2...kami dah lambat ni" memang betul2 laju la..tapi pak cik ni memang suke berborak (regular customer) la…

Macam paham2 je...

Assalamualaikum kepada semua dan hai!! ni nak dok complain.. awat time nak post status,tak keluar apa2.... asyik2 dok kuar "what's on your mind" adeiii...sabaq je la.. mungkin hikmah nye..apa yg saya nak luahkan kat status tu tak sesuai kot.. xpe la... lantak je la.. tetibe teringat bile time nak exam... asal nak exam je,line nak log in facebook xde.. tak time exam,mesti time2 nak test.. macam paham2 je la facebook ni kan.. hahaha...korang pernah mengalaminya?? sama la kita...paham sangat...
macam best pulak buat entry  "Macam paham2 je.."
tag : dakulala ada sesiapa nak join ke tajuk ni?? alarh..jangan malu2,just go on...peace~~

1st Segmen Santri : Komputer Kesayanganku

Image
assalamualaikum kepada semua..dah hai!! saya dah dijemput oleh tuan punyer blog untuk join first segmen dia.. meh la usha dia ni.. Alumni Nurul Iman
lappy yang saya dok guna ialah: BENQ Joybook S32 Series dah guna dari tahun sept 2008 (anggaran) sampai sekarang.... alhamdulillah lama jugak bertahan..nak dekat 3 tahun.. warna hitam..sangat2 sayang sama lappy ni.. xle hidup tanpanya..
dengan lappy ni saya dah berjaya siapkan banyak assignment contohnya database, C++,
research, ada jugak buar proposal untuk aktiviti kelab, buat laporan kelab dan meeting..
tak lupe jugak dengan lappy ni..saya dapat layan citer2 menarik..
layan facebook,twitter,youtube... ni gambar dari pak cik google aje la ek..



 bestnyer lappy ni...TAHAN SANGAT LAMA..
kekurangan ek.. tak tahu la nape..lappy saya ni walaupun dh tukar bateri tapi still kena plug in kalau nak guna..

so meh la share citer pasal LAPPY KESAYANGAN korang..
walaupun ada la lappy ni buat hal,still sayang sangat2..

#2 Patut ke tak...

Assalamualaikum dan hai!!! di pagi ahad yang mulia ni, awal-awal pagi dah bukak facebook.. siyes sangat suka application yang baru... totally awesome!!! (hahaha okay xde kena-mengena)
isu nya ialah patut ke tak... unfriend kan kawan facebook yang jarang update dengan kita..?? sebab tah la..tegur pun memang tak la kat facebook tu.. yang tak on9 tu lain la..tu xpe la..lain cerita. bukannye apa...add semata-mata untuk apa? apa gunanye add..?? aah..senang je kan..ada butang friend..kalau kat dunia luar.. "selamat berkenalan...bla..bla..." (byk pulak procedurnye kan?) saya ni nak nampak 'wujud' kat facebook ni..like aje la boleh...
at least tu cara saya nak taw update kekawan.. saya tegur2 siapa yg kenal dan tegur saya..dah lepas add atau accept as friend,tegur la kan.. tapi kalau nak add tu...mmg pikir byk kali la nak buat.. that is just me..tak tahu la korg macam mana kn.. kalau kawan kat facebook banyak2 pun..cuma berape kerat je yg taw pasal kita,
tu pun dah kire untung gak …

#1 Patut ke tak..

Assalamualaikum semua dan hai... entry kali ni nak citer patut ke tak... kalau kita tak suka sesuatu menu kat kedai tu,kita perlu mention sampai orang lain dengar? berdasarkan pengalaman sendiri di kedai fast food.. apa pendapat korang? bagi saya...tak sedap telinga ni mendengarnya.. masing-masing ada citarasa sendiri, tapi kalau yea pun jangan la sampai macam tu sekali.. ni nama nye kita tak jaga budi bahasa kita.. kadang-kadang,secara jujurnya saya rasa sedih bila ada yang melakukan demikian. sedih sebab makin hari kita dah makin lupa tentang tatasusila, adab, berbudi pekerti.. entry ni bukan untuk menjatuhkan sesiapa tetapi peringatan untuk bersama..