Posts

Showing posts from August 28, 2011

mood raya #5: bahang exam?

Image
entry kali ni nak citer, yea la kan dah dengar semua buat apa kn... mesti ada jugak yang kes lepas raya ni exam.. uiisshh..nak kesian tak leh..nanti kena kat diri sendiri baru taw.. tak yah cari jauh la..adik sendiri ni..lepas raya sambung spm trial paper Lukisan Kejuruteraan risau la jugak..time bila pulak dia nak study kan.. kepada adik-adik yang nak amik UPSR yang bermula 13 September ni..  PMR lagi sebulan dan SPM lagi dua bulan. bila pergi beraya mesti ada yang dok wish good luck kan? tak lupa jugak untuk member diploma UiTM pun exam lepas raya.. cousin yang kat UTP ambil Foundation tu,hang buat la elok2 ea..raya tu raya la jugak, belajar jangan lupa sudah..

sampai buat joke dengan member "alarh ko makan ketupat sambil study,style kot..tak de spe pernah buat lagi" gurau je pun..jangan marah ea..dugaan orang nak exam la katakan.. hope semangat belajar tu ada la lagi,walaupun bulan Syawal sebulan khas untuk beraya..

mood raya #4: di 'interview' sedare-mare

time sekali setahun jumpa ni la orang akan tanya "buat apa? study? kerja?" kalau untuk orang yang study macam saya ni, "bila nak abis?", "apa plan lepas study?" ha!! time ni la kita akan mula sedar nak buat jawab..
pasal masa depan tu..kalau salah jawab... macam saya sendiri jawapan macam ni.. "emm...err..industry kot..tapi minat ke arah bank sikit2 tapi tak nak mengajar" tgk la tu ada lak demand tu..adeiii... sepanjang kena interview tu la antara soalan nya..ada lagi.. "belajar kat mana??" maklum la banyak sangat sedare-mare yang study...so,kadang-kadang terlupa tu biasa la.. bila cakap je belajar kat UiTM Shah Alam.. diaorang akan cakap,"ha!! ni mesti selalu pergi i-city kan?" saya jawab, "1st year tu selalu la..sekarang dah kurang la" ada jugak akan cakap, "Jakel terbesar ada kat situ...PKNS pun ada.." elok la tu diaorang taw jugak dari tak tahu langsung..
korang kena interview jugak? setahun sekali je …

mood raya #3 duit raya..

Image
raya memang best.. tiap rumah confirm akan makan aje.. nak tolak xle..jaga hati tuan rumah alasanku.. untuk entry kali ni nak citer pasal duit raya. kawan-kawan saya selalu persoalkan.. "dah umur 20-an dapat lagi ke duit raya?" kalau ikut family saya,selagi tak kerja boleh lagi dapat duit raya.. haha..yes!! layak lagi.. tapi satu je yang kureng..bukan apa la segan kuasa lima la bila kena beratur nak amik duit raya.. adess..yang xle bla bila kena yang paling tua duduk depan.. diaorang kalau nyakat mmg la terbaikk... cucu first la kata kan...tu yang kne depan sekali.. tersipu2 la den..siyes ni..blushing dah pipi nieh..
kalau nak suh bagi pihak,kata apa pulak la kan.. korang macam mana?? kalau kena situasi beratur nak dapat duit raya.. korang nak buat apa??

Raya Datang Lagi!!

lepas je pengumuman raya,apa lagi syok raya dah datang lerrr...hahaha
macam biasa raya kat perak. kemas rumah atok check, baju raya pun dah siap.. esok just sambut aje... beraya semua atok-atok sedara yeahhh...
(rancangan kat tv time raya pun best jgk
issh2 ptt nye semangat raya) disini saya nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA!!! makan lemang,ketupat,rendang puas-puas.. kuih raya yumm~~ sedap betul.. 'serbu-menyerbu' rumah orang lain..haha tapi yang penting saling bermaafan di hari yang mulia ini dan bergembira meraikannya...
konfirm lepas ni semua tunjuk gambar raya..hehe =)
 sebelum terlupa nak mengucapkan jugak
SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN
p/s: kepada sesiapa nak datang raya,meh2..sila la..
tapi bagitaw dulu..hehehe

Cabut Gigi daa...

Image
baru-baru ni adik saya cabut gigi kat sekolah dia. biasa la kena check kat sekolah,tapi sian lak kat adik hehe.. budak darjah 4,still takut nk cabut gigi sendiri. situasi yang sama macam citer upin ipin.. tetiba teringat peristiwa time saya sendiri nak gi check gigi.. mula nya kena la beratur nk check kn.. "eh,ko lah depan..aku takut la" kalau yang jenis berani giler,"elehh..biar la aku gi dulu..tu pun nak takut" clishe la ni..padahal dalam hati semua takut.. okay,dah sampai turn saya untuk check.. "okay,meh sini duduk kat sini..saya nak check"doktor gigi cakap. terketaq2 kot time tu..doktor tu pun check.. lama gak la dibelek2nya..bahasa doktor buatkan saya try nak paham,tapi haha memang tak paham. tetiba doktor tu cakap "ehh..kamu ni banyak betul gigi susu la, tak yah la bercinta ek dik..gigi pun gigi budak-budak lagi" aduuiii..malu lak den time tu..ado ke patut doktor tu gi kobar time ramai ni.. abis semua orang gelak..budak kelas sebelah pun ada dengar.. blu…