Posts

Showing posts from August 14, 2011

perbezaan...

ni entry nak citer pengalaman pergi terawikh.. saya selalu pergi surau area rumah,semalam saje pergi tempat lain. yang kat surau tu penuh dengan orang tua..kiranya saya antara yang muda la kat situ. ada nenek2 ni yang dah tak larat,still pergi.. sangat kagum dengan diaorang.. dan diaorang semua akan buat sembahyang sunat dulu. jadi sebab dah selalu pergi kat sana,memang automatik buat jugak. sebelum tunggu solat isyak berjemaah atau solat terawikh. surah yang dibaca pun walaupun pendek tapi tak terlalu laju dan sebutan pun jelas. yea la kan baca surah panjang2 tak larat pulak nenek2,atok2 ni nak ikut.
yang tempat lagi satu nie...majority budak2 muda. sebelum solat berjemaah tido dulu,berborak dulu..(dulu saya pun perangai mcm ni..teruk btul) surah dibaca ada yang panjang,ada yang pendek..pastu uiihhh laju betul.. kita baru nak habiskan al-fatihah dah rukuk...sabar2..semput orang nak ikut.. orang suka la kalau tu diaplikasikan time terawikh..tapi solat fardu.. tu la tak semua orang boleh jadi imam …

Segmen | Cerita Aku dengan Bulan

Image
http://zulfattah.blogspot.com/2011/08/segmen-cerita-aku-dengan-bulan.html
kalau nak join segmen ni boleh..meh la,just klik header atas ni...
first time dia buat segmen..jadi alang2 tengah tak de kerja dan selalu blog-walking blog dia ni..jadi..join la segmen ni.. tarikh tutup segmen ni esok 20/8...pukul 11 malam..

kena citer apa2 yang ada kena-mengena dengan bulan...emm...apa ekk..aku dengan bulan..
"Dengan kuasa BULAN akan menghukum mu" ayat Sailormoon...hahaha

selalunya dapat ayat macam ni,"jerawat ko tu macam BULAN..berkawah2"
kejam betul...xde la berkawah pun..cuma macam kertas pasir je..

saya tak makan kuih BULAN.. tengok je..(abis semua ada BULAN,semua nak cakap)

saya lahir BULAN mei...hehehe..pe lagi ek?? pikir2...emm..(bersungguh-sungguh perah otak)

"Kalau rindu tengok la kat BULAN tu..."

bila BULAN kemerdekaan..mesti kena nyanyi lagu patriotik kat sekolah..kena hias kelas..penuh dengan Jalur Gemilang...(alang2 je nieh)

ni dah macam bukan citer j…

citer di bilik darjah #3: main lawan pemadam

Image
korang pernah main lawan pemadam tak? tak pasti sebenarnya nama permainan ni.. hanya memerlukan pemadam dan diri sendiri.. cara main : kena kalah kan dengan gerak sama ada kita serang lawan atau 'lari' kan diri dari pihal lawan.. nak lagi menarik, kalau kalah..kena bagi pemadam kepada pemenang... (tak reti nak describe,taw main aje..) challenge member time sekolah rendah dulu..

pastu kena marah dengan bapak sebab terlalu banyak pemadam kat rumah tak berguna <membazir katanya> pastu tiap-tiap hari gi beli pemadam..sampai orang dah kenal la.. sampai stok pemadam abis la kot hehehe bukan salah saya okay kalau stok pemadam tu habis.. tapi memang yea...tak kira saiz la nak lawan pemadam.. ada pulak pemadam favourite..siap pilih nak guna yang mana satu untuk kalahkan pihak lawan.. koleksi penuh tu..hahaha dulu time beg kena check dgn parents mesti sorokkan dulu pemadam2 tu..nanti abis kena buang.. ssshh...jangan bgtaw diaorg...tak pasal2 mintak ganti rugi ke.. agak-agak sekarang ada lagi …

real life csi scene

have you been in situation where actually on scene.. it must not just be on murder case. for me,yeah i do have experience on it.. my house just like in the CSI drama. take the fingerprint,evidence... i also become the witness. just before my family went out, i found out there were 2 stranger persons just wondering around in front of my house.
i told the police what i saw.. gave the full details about it.. the police asked me a lot of questions. and the best part was...after 1-2 weeks later they were been arrested.  my description give information about them, but it just they changed their hair style.. so that,no one will recognise them.. so,what about you guys?? have the same experience as i am?

"Wrestling??"

Image
ini ada post member saya mimi dari sekolah lagi taw dia minat wrestling sebenarnya saya pun sama. jangan dok pikir suka wrestling sebab benda tu,okay.. pakai spendar je, tak de makna nya..
time sekolah rendah pernah gaduh dengan member lelaki berebut nak layan majalah wrestling sapa yang bawak time tu? hahaha tak ingat. perempuan minat wrestling,pelik?? mungkin...tapi suka tengok sebab banyak sangat ni musuh dengan ni,kaw-team dengan ni..
tarik2 rambut,buat kill move hahaha
mana tak nyer adik2 laki ku layan wrestling
so,dah bukak tv kn..mula la tanye..
"eh dik,ni sapa ni? nape diaorang jerit2? tampar2?"
macam tu la soalan di minda ku ketika tgk wrestling.. dulu THE ROCK...sekarang?? JOHN CENA...
tapi minat gak BAUTISTA hehehe semua scene lakonan semata-mata,bahaya untuk cuba di rumah "so kid's don't try this at home" kata2 ni mesti ada..mne tak nye..kalau budak2 tgk.. buat kat kekawan dia..tak ke naye.. saya tengok aje..tak lebih dari tu.. credit post to my friend,mimi and…

SEGMEN : PEPERANGAN ANTARA BLOGGER

Image
http://lzulxocraxme.blogspot.com/2011/08/segmen-peperangan-antara-blogger.html

disebabkan tak de kerja nak buat..
jadi saya nak join segmen ni..
entry apa nak bagi untuk 'peperangan' ni
ialah....
sepanjang bulan ramadhan ni,ye la kan
saya cuti sem,tak tahu nak buat apa kat rumah
jadinya blog-walking bila line broadband tak buat hal.
nak layan facebook,twitter bila 
semua blog dah terjah, yang update je la..
jadi "JOM KITA SERANG BLOG!!!"

terlupa pulek..segmen ni abis malam ni taw 18/8

"From Jemapoh to Manchester"

bila mula pindah kat sini (Jemapoh) ambil masa jugak nak sesuaikan diri. kat sekolah baru orang akan tanye, "ko duduk kat mana?" the truth,tak tahu nak cakap sebab takut orang tak tahu mana Jemapoh ni kepada yang tak tahu Jemapoh ni kat mana, ianya dekat K.Pilah sebelum Bahau... diantara Pelangai dan Juasseh.. (dah macam nak bagi direction untuk datang beraya)
entry kali ni nak citer time sekolah baru bila nak perkenalkan diri biasa la kena sebut tempat tinggal. jawapan skema la time tu hehehe then cikgu cakap macam ni, "owh Jemapoh ke?? macam dalam citer from Jempoh to Manchester" time tu pelik la, "ha?? owh ye kot"
"owh ada yek citer macam tu?" monolog dalaman saya. tak sangka femus rupenye nama tempatku.. jadi ada sape2 pernah tengok tak citer ni? (^_^) hehehe

next semester time table

Image
after i register the courses that   i want to take  for next semester so,this is the time table

actually there is one more subject that I cannot find the time table in the system Experimental Design... it seems like heaven huh?? holiday on Thursday and free everyday in the morning.. btw,it is not fix yet so hope I can hanging there since my time table will be pack in the evening uuurrggghh,how am I want to do meeting with my club??  and I hope with all of free time.. I can score in all of my subjects.  I want to perform well in my quizes,tests and even project before the final exam of course..(^_^)

terlayan citer "One Litre of Tears"

Image
citer ni dah pernah layan time matrik disebabkan dah puas main dengan remote
tapi takde citer yg best kat tv jadi,amik keputusan untuk layan citer ni walaupun dah tengok banyak kali mesti nangis...adeii sampai lebam rasanya mata ni nanges sebab sedey sangat bila nak control balik supaya tak nanges boleh bertahan dalam...30 saat je citer tu best based on real life.. inspiring me about life hargai apa ada.. tentang apa je bersyukur kita dapat berjalan,bercakap,berlari walaupun ability dia hari ke hari makin hilang, tapi ability dia menulis still ada. melalui penulisan,dia bantu orang lain.. kan best saya pun bagi inspire kat orang lain melalui blog saya..walaupun saya bukan dilahirkan sebagai penulis   kena tengok sendiri la ek citer ni..tak best dengar citer dari orang mood : blessing~~

#5 wordless wednesday

Image

register course for next semester

as for today most of my classmates all begin to worried about what courses or subjects that they want to take for next semester there are some of my friends will be last semester for next semester and there also need to extend another semester whatever that they decide are the best for them
because to register the courses for the first time in  my semester break,I call my friend.. <what?? hahaha..just call for a good purpose huh??> the good thing for today is.... all of us ask each other opinion, give advise to work much more harder for next semester.. happy register for my friends?? hope have a 'nice' time table for next semester hahaha (^_^)

macam mana nak menaikkan semangat pada bulan kemerdekaan..

Image
bulan ogos kali ini,memang menarik..bulan puasa dan bulan kemerdekaan.. 1) menyanyi lagu patriotik tiap-tiap hari <kalau boleh hafal dan hayati lirik> 2) mengibarkan Jalur Gemilang di pagar rumah, kereta
<lagi besar,lagi bagus...orang yang 4kilometer boleh nampak> 3)nak lebih bersemangat, pakai baju Jalur Gemilang kemana-mana sahaja <untuk menunjukkan rasa patriotik,lebih elok baju kurung atau baju melayu> 4) tengok kisah-kisah perjuangan tokoh-tokoh <Sarjan Hassan, Hati Malaya> tak cukup lagi? apa ek lagi...emm... 5) baca buku sejarah?? 6) tengok History Channel, Discovery Channel <lebih-lebih lagi bulan ni, serious menarik>

walau macam mana kita nak menaikkan semangat patriotik biarlah berpada-pada, jangan sampai ada yang terasa hati ek jadi..."SELAMAT MERDEKA RAYA!!!"  (^_^)

buat header yang simple sudah

Image
akhirnya saya buat keputusan untuk buat yang  paling simple still kekal kan karakter dan tambahkan  bunga untuk menunjukkan still ada feminin  walaupun boyish..hehehe puas hati..simple,anime sesuai sangat dengan karakter saya ni ok tak header ni bagi pendapat korang?

"Undercover Boss"

Image
rancangan tv "Undercover Boss" ialah rancangan majikan
atau boss akan menyamar bekerja sebagai kerja yang
orang akan tidak memilih sebagai karier contohnya sebagai janitor, cashier,cleaner saya tahu rancangan ni daripada Oprah Winfrey's Show dalam rancangan tu yang saya rasa inspire dengan pekerja 7-Eleven CEO 7-Eleven, Joe DePinto menyamar jadi pekerja syif malam untuk memahami dan mengalami bekerja di syif malam Beliau berasa kagum melihat pekerjanya walaupun bekerja di tengah malam tetapi masih berfikiran positif, bersemangat dan ceria salah seorang pekerja nya, Dolores yang telah bekerja selama 18 tahun yang dikenali oleh pengunjung dengan sikap peramahnya membuat kopi hampir 2500 cawan setiap hari yang menjadikan antara jualan di 7-Eleven terus maju


selalunya boss akan sentiasa berada di kedudukan di atas dan tidak tahu bahawa pekerjanya membuat lebih kerja dari boss.. saya rasa pengalaman seperti ini akan mengajar seseorang untuk tidak memandang rendah terhadap sesiapa pun walaupu…

SEGMEN : APA AKU BUAT KALAU BOSAN?

Image
kalau kat rumah: - main dengan remote..tukar2 channel - online kalau line broadband tak buat hal  - main game..layan facebook,twitter,blog -tido puas2 - lipat baju kalau ada heehehhe - dengar lagu,layan citer anime,korea



kalau kat universiti : - main game..layan facebook,twitter,blog (tapi blog kurang sikit..) - hang out dengan kekawan - jalan2 satu uitm,jogging sambil dengar lagu kat fone -buat kerja giler...hahaha contohnya keluar berjalan2 dari pagi sampai ke petang

ni la yang saya akan buat..tapi selalunye...
saya akan mem'buzy'kan diri
sebab tak nak ingat rumah (homesick konon)
ikut aktiviti fakulti hehehe...what i enjoy the most

classroom #2

ingat lagi masa semester tiga kelas philosophy, kelas berfalsafah philosophy on science and technology,humanity kelas tu bagi saya..okay la.. tapi membaca kan..hehehe kurang skit la pensyarah yang ajar ni ENCIK ZAKI dia seorang yang betul2 teliti dengan buat research pasal Syed Naquib Al-Attas segalanya..teori, falsafah, pendapat beliau semata-mata untuk bagi nota kat kitaorang dalam banyak2 kelas..kelas beliau la saya selalu TIDO!! hahaha..maaf ea tak leh nak tahan kelopak mata ni dari tertutup
topik yang hangat dibincangkan dalam kelas dia perubatan cara Islam dengan menggunakan kambing dalam waktu tu,tah berapa kali perkataan kambing  yang lagi menarik..ada sequel..sambung next week nye kelas
walaupun selalu tertido dalam kelas beliau, tak de langsung preparation time presentation kelas ni ajar tengok secara menyeluruh.. before exam bagi nota khas soalan past year question dengan skema jawapan.. terbaikkk lahh..

baju raya dah siap!!

Image
memandangkan raya dah nak dekat baju raya pun dah ada hahaha semangat tiba-tiba tempah dari bulan 3 <advance kan?> beli kain kat nilai 3 lepas beli,terus hantar kedai.. dilemma sekarang ialah... mana nak pakai dulu untuk hari raya pertama... emm...kena pikir betul-betul ni.. baju ada lebih dari 1,tu yang dilemma sikit... <dah macam pikir nak jawab exam pulak> korang pulak macam mana? tadi pun gi shopping mall,semua sibuk untuk persiapan raya.. mana tak nye,masuk je mall sale sana,sale sini discount 70%, time raya je dapat... apa-apa pun, biar lah bersederhana ek kekawan.. "Selamat bershopping..dimana2 pun korang pergi even...kat Petaling Street" p/s: kalau korang takut tak muat time raya nanti, beli je last minute harga last minute pun baik punyerrrrrr....(^_^)

"dulu saya pengumpul sijil...."

salam semua...hari ini saya nak buat entry pasal sijil,sijil dan...sijil dulu time sekolah memang tu penting sebab nak masuk sekolah asrama sebagai tanda kita ni aktif time sekolah bukan kita datang ke sekolah semata-mata study 24 jam (hiperbola giler) dulu saya juga memang kalau boleh semua nak masuk tak kisah habiskan masa,tenaga, dan duit.. terus-terang time sekolah boleh kita nak kumpul sijil tapi time universiti, sijil tu tak menentukan apa-apa pada masa yang sama tengok jugak sijil macam mana... kalau macam kawan saya budak network,perlukan CCNA(tak sure nama panjangnye) tu lebih pada pengiktirafan ke arah profession kalau dalam sijil dalam bentuk penyertaan..not so much apa? untuk time kerja nanti? ye ke majikan akan mintak? not really..diaorang mesti tanya "pandai buat kerja tak?" ni entry saya buat untuk ada kawan saya tanya semalam.. saya cuma harap dia tak pressure kan diri dia nak kejar sijil tapi kalau nak tahu macam mana nak bekerjasama, buat event, dapatkan kenalan sangat bole…