Sunday, July 31, 2011

semangat puasa

memandangkan puasa dah nak dekat
entry kali ni pasal puasa...
awal2 mesti semangat nak sahur
dah nak hujung2 bulan dah malas nak bangun
kalau saya,mesti sahur..kalau tak sahur
rasa tak sempurna je hari tu
kali ni puasa kat rumah (YAHOOO!!!)

so,hopefully time puasa jangan pulak
entry penuh pasal makanan je
tak pasal2 boleh terbatal puasa..
mesti time bazaar,semua benda nak beli kn?
mula2 je tu..harapnya saya pun sama la tak tamak
tengok semua benda sedap
semua la nak beli..
mintak la dijauhkan perasaan tamak tu..

Thursday, July 28, 2011

hang out

memandangkan hari ni baru je 
premier untuk Captain America
(x perasaan pun hari ni 1st tayangan)
awal2 pukul 11 pagi dah pergi bahau
pergi tgk wayang
"tgk je la apa2,janji ada"
tu larh 1st plan kitaorg,tgk dgn hanis(kebetulan nama sama)
time beli tiket,kitaorg yg 1st beli
abg kaunter tiket ckp,"kalau xsampai 4org,citer xle on"
padahal bila nk beli tu,dh melonjak2 keriangan
"kita je ke?? gilerrrrr best"
kalau tak mmg suka hati la nk ddk kat mne nnt

rating: 4/5
xnk citer sgt,sbb still 'panazz' kn?
kalau dh citer,xde lak org nk tgk...

nak ucapkan terima kasih kepada kawan saya,hanis
mula2 takut gk kot2 dia xlayan citer ni
tapi sampai dh tukar profile picture kat fb
mknenye suka la tu...
thanks for today...
p/s: saya ni kurang suka tangkap gambar,
so..xde gambar time hang out...(sorry hehe)

Wednesday, July 27, 2011

#1 wordless wednesday


ini adalah 1st entry saya 
untuk "wordless wednesday"
nampak sedapkan...mmg pun sedap..
yummy~~

Apa saya akan buat...

Ini adalah list "Apa saya akan buat kalau..."

1. dalam keadaan stress?
(makan aiskrim byk2,main apa2 sukan sampai penat)
2. homesick?
(mem'buzy'kan diri dgn kje,kalau dh xde kje tlg mmbr)
3. kawan dalam kesusahan?
(tlg selagi mampu)
4. dengar bunyi2 pelik kat area rumah?
(nak buat2 tdo mne boleh,nnt kata tak bertanggungjawab..kalau ada bapak,,hehehe dia lah hero ku)
5. bosan tahap gaban?
(internet,lyn citer,guling2,berangan)
6. ada org yg annoying kat dpn mata?
(kalau tgh tak rasional,myb tumbuk...kalau tgh rasional,layan je la)
7. ada org gila mintak nombor konon2 nk berkenalan?
(bg nombor yg salah)
8. ada lembu nk kejar? -pengalaman sendiri
(menjerit dulu sebelum masuk dalam rumah,nyorok dalam selimut)
9. tak sengaja rosakkan barang org lain?
(mula2 gelabah,then pikir ayat baik punye,dh pikir masak2 baru bagitahu...kalau org len gtaw dlu...tanggung sndr la)
10. orang mintak direction kat area bandar/ highway?
(mne yg tahu boleh la,kalau tak pass kn kat bapak..kureng skit la hehehe)
11. kena marah dgn parents?
(dgr je la...sbb betul apa yg diaorg ckp tu)
12. barang kesayangan korg hilang?
(mesti la cari dlu,kalau dh tak jmpe2 jgk..tawakal je la)
*yang ni je dapat pikir,nnt kalau ada lg buat part 2 la

Monday, July 25, 2011

citer seram? NO way...

sekarang ni dh banyak citer genre seram kn?
bpe byk pun citer seram, saya siyes x minat
w/pun org ckp, "xseram pun"
kadang2 tgk je la,pastu akan ckp
"tidakkkkkk nyesal tgk..xbest pun"
mulanye nape saya 'suka' tgk citer seram
citer CHILD'S PLAY
korg dh tgk?? dipaksa tgk...semua sekali (1-4)
bila tgk mata tutup dgn tangan..tapi still intai2 nk jgk tgk
malam2 terbayang,si chucky tu dtg kat bilik
dengan bawak pisau...then nak tikam!!
then jerit "tidaakkkkkk!!"
tu la selalu dlm bygn time kecik
dh la tdo sorg2 dlm bilik...
time sekolah mmbr citer hantu..time2 tgh syok citer
leh pulak pintu tu tertutup sendiri...<imaginasi bbdk>

dh makin besar,tak kan semua nk kne diteman,
so buat decision,elak dari tgk citer seram
lepas beberapa tahun,tak tgk citer horror,
so,mmg dh x kisah kalau pergi toilet pukul 4pg
time ddk kat Samura dlu...
sampai mmbr ckp, "berani nye ko.."
disebabkan keberanian saya ni,ramai mmbr suh temankn..
gi ampaian,temankan kalau time 3-4 pagi

sekarang? ok je kalau tgk...
sbb memori x bpe kuat khas utk citer seram
tapi...bila ttbe dtg...uishh
yg aritu mmbr knekan link kuar muke 'x serupa bikin' tu
xle tdo malam kot..
yg ada bdk menari2...ttbe masuk dlm bilik
igtkn biasa2 je..ttbe amik kau kuar dengan mengilai2nya
mmg mengucap la saya time tu..
xle tdo..siyes..jadi tolong la..jangan buat begitu...

tido, tido dan tidur

tidur yang berkualiti selama 8 jam, betul ke?
tapi makin kita byk tanggungjawab,kerja...makin kurang kita tido (mungkin utk beberapa org)

entry kali ni nk share sikit cerita pasal tido
korg prnh x tido dalam kelas? saya pernah...hahaha 
1. time tu kelas biology,tajuk pasal nutrition...slide kat depan kelas semua pasal makanan dan yg bengangnya time tu bulan pose..paham la kn? sedar tak sedar tertido dalam kelas. yg memalukan dh la paling depan dalam kelas, tido giler khusyuk..dan member sebelah pun join tdo sekali..aduyaii..tiba2 rasa mcm diperhatikan. mmg pun diperhatikan.. "jom,tgk diaorg tdo ramai2".. bukak je mata satu kelas pandang...dan sebelah kitaorg sederet dak laki semua pandang..aduyaii,malu giler den.. mmbr sblh xbangun lg,apa lagi siku la dia skit..boleh pulak lepas dia terjaga buat2 xde pape..segan nyaaaaaaaa

2. Cikgu Z : nisa,awat ngantuk sgt ni..tajuk emprical formula ni boleh buat x?
     Saya : ha? saya ke cikgu?? hehe boleh <sipu2 malu>
    Cikgu Z : ramai sgt ke anak kamu nak kne jaga?
    Saya : Apa? eh, xde la cikgu..saya bangun awal sangat pagi tadi. pukul 4..
             <sebab jadi alarm clock utk kejutkan bdk2 dorm>
    Cikgu Z : larh,yeke?? ok kalau mcm tu..
                 <announcement> Hari ni, saya benarkan anisa tido dalam kelas. kepenatan sgt dia ni..
percaya atau tidak, saya betul2 tido lepas cikgu saya ckp mcm tu.. 
lepas kelas, "taw x td tu cikgu perli ko? ko lak suke hati je gi tido..geram betul aku"
apa lagi blushing la lepas mmber ckp mcm tu.. "larh igtkan betul2 hehehe" <ayat cover>
bertapa lurus bendulnya saya ni..

banyak lagi sebenarnya peristiwa tido dalam kelas ni.. xle bilang la.. 
sampai mmbr ckp, "geram betul tgk nisa ni asyik tido dalam kelas,xpernah kantoi"
perlukan banyak latihan taw untuk tak kantoi. mcm mne? hehe ada la..nnt dh x best la kalau semua org tahu..
cara mengatasi : lompat bintang dlm tandas, suruh mmbr cubit tangan sampai lebam <yg paling bagus: korg tepuk je mmbr,kasi dia terkejut skit..ttbe dia angkat tgn+menjerit..tu extra credit utk korg utk tgk la>
kesimpulan : jgn la tdo kelas!! malu giler bila dh kantoi. berbisa sungguh bila lecturer cakap, "yg tertido tadi tu, harapnya paham la apa saya ajar tadi ek? saya tgk dari td awak nmpk phm je"<sujud sahwi>

Sunday, July 24, 2011

menangis sebab tak siap kje sekolah?

korang pernah tak mengalaminya?
well...adik saya contoh paling dekat
dia baru dapat kerja sekolah tu hari rabu
due date rabu minggu depan dan
dia boleh nanges malam nye(hari rabu mlm dia dpt kje rumah)
sbb xtaw nk buat pe..<tajuk P.Seni : corak batik>
bila saya tanya,"bila nk kne hantar?"
then dia cakap, "minggu depan"
apa lagi mengamuk la saya bila dengar, buat suspen je
tu nk menunjukkan bertapa adik saya ni,nanges tak bertempat

kalau kita...esok due date,malam before tu baru nk buat
ada la skit rasa segan dgn adik sendiri
dia baru darjah 4 dh pikir nk siapkan kje awal2
saya ni..hahhaa....<paham2 je la>
hopefully,perangai dia nk siapkan kje awal ni
sampai dia sekolah menengah
mne la cikgu dia x kenal
"adik kamu ni rajin, kalau dia terlupa bawak buku..
risau betul la dia..takut saya marah" kata cikgu dia.
jadi korg macam mne? pengalaman tak siap kje sekolah
kne diri luar kelas? diri atas kerusi?
semua orang mesti pernah kena kn??

Saturday, July 23, 2011

rindu dengan kawaters KMNS

dlu time matrik aktif dgn kawad, time tu masuk utk sje2 je. then x sangka lak terpilih utk KAKOM 
yg paling rse berbesar hati kitaorg jd tuan rumah time tu, tiap2 petang ada training
lepas kelas,rushing2 siap gi kawad sampai nk ke pkl 7
yg paling best kena pakai full uniform. dh rse mcm PALAPES je ek...x rasenye kureng skit la tp ala2 je
time matrik rasa tu je yg saya pandai : kawad, buat formasi. dari form 1 sampai form 5 dh kawad
move on je la dgn pe yg tahu kn?

training plus minus 2 bulan rasanye. kne hentak kaki kasi seragam, kawad tongkat
time nak cari ketua pelatun..fuhh,dh mcm nk uji bakat apa je
siap ada kriteria lagi : tinggi, kawad mantap etc (xigt la)
antara peristiwa yg xdpt dilupakan
mcm biasa semua gi training kat area surau kat atas bukit jauh la jgk. dgn pakai boot yg siyes berat,kne lak kawad utk gi training. then...ada sesuatu yg tak diduga
ada yg datang lambat?? aahhh sudah mcm ne la pulak ni
apa lg mengamuk la trainer kitaorg tu (pggl stap nama manje la konon2)
time tu yg lambat kne denda... guling kat atas tar dgn full uniform dan kalau tak silap time tu jalan tar basah
adus, seksa lak tgk mmbr2 yg kne..pe lg pagi2 dh kne 'ceramah'. time tu stap dh mcm merajuk dgn kitaorg..
disebabkan dia dh merajuk,so kitaorg training sendiri2. training yg paling mantap la saya boleh katakan
masing2 bersemangat,sbb dh kne fire.. tu la manje sgt kitaorg

time pertandingan tu.. 2 hari, hari yg 1st check pakaian je dan btul2 dh keluar baris lepas check pakaian
saya rebah, demam panas. dh la xpernah2 nk sakit time tu pulak boleh sakit
masa tu nmpk la kkwn caring. ada yg bagi ubat,suruh rehat>>best sangat..caring2 ske 
utk hari yg kedua baru pertandingan formasi,kawad tongkat, terdengar time kitaorg lalu,ada yg ckp mcm ni 
"eh..tu bkn bdk2 yg dlm CD tu ke?"
taw x npe diaorg ckp mcm tu? sbb kitaorg kne buat demo CD utk semua matrik. ikut format standard, disebabkan kitaorg ni tuan rumah, tu yg kne jd model dlm CD tu
kelakar je bila dgr org ckp mcm tu
ketua platun kitaorg, SYAFRI dpt 1st medal gold utk matrik n9..terbaik larh

mmg xle lupakan la time KAKOM. sampai sekarang kitaorg rapat, still contact each other, 
rindu sangat2,walaupun x sama kuliah; ada yg bdk hayat,fizikal, akaun
tapi bila dh dlm platun,mcm dh adik-beradik pun ada

time ada pertandingan antara blok... ha,tu pun satu hal jgk. kitaorg yg bdk2 KAKOM kawad kne jd jurulatih
masing2 tunjuk bakat, training siang malam. kecuali blok saya (A5,C5) nyer platun. bersaing sesama sendiri.
memandangkan saya ada yg dari blok C5,so tak berani nk buat training sampai lewat malam
buat sampai petang je, saya releks je..tapi mmbr2 lain takut kata diaorg
"semua berlatih petang malam,npe kita tak buat?"
siap kata tak kisah tapi saya tak berani jgk, uishh anak dara semua tu
kang pe2 terjadi saya jgk yg kne dan alhamdulillah utk laki dan pmpn, dapat no 2

boys kawaters

girls kawaters


Friday, July 22, 2011

melatah??

mesti korang mengalami situasi ni kn?
sama ada korang yang melatah atau dengar org len melatah
tahu x melatah tu apa?
hehehe melatah tu biasa nye orang2 tua je ngidap nye..
tapi sekarang dh xkire umur
dan...jantina
jadi jangan la terkejut sgt kalau dgr bdk lelaki melatah
"owh pocot mak ko tergolek"
tu antara yg common la..
then kalau korg yg dgr,tanye kat mak korg cepat2,
"mak..td mak tergolek ke?"
<maaf2,gurau2 je..>
orang kata melatah ni xbagus...boleh buat kita nyanyuk
ye ke?? xtaw la btul ke x fakta tu..
apa2 pun jgn la dibuat2...dengar pun mcm buruk je
tapi kalau yg dh terkejut tu,spontan terus kuar ayat2 kn...
dalam situasi saya pulak
sepupu saya melatah xde titik noktah..
sampai la 5-7 patah perkataan
dan dia lelaki..hehehe yg paling peliknya
xde orang perasan dia tgh melatah
reaksi yg len blurr???
dan saya bersuara, "tadi tu kn...ko melatah ke? awat mcm pjg je? xde noktah"
abih yg len dok gelak sampai pecah perut..
seharian sepupu tu dok jeling,"yg gtaw tu buat pe...kantoi ler"
kesimpulannya : yg xpernah ada simptom ni,jgn dibuat2... kalau ada member yg ada simptom ni jgn dok kenakan dia..kang kne kat diri sendiri..nanges x berlagu korg nnt..kadang2 ada yg mmg dia dh jd mcm tu..
pendapat masing2...dlu saya pun buat2 melatah jgk..tapi ramai dh tegur,buang le tebiat tu..so,what's your guys opinion? let me know...something to share

surat+kad dari kawan: sentimental value

mungkin surat-menyurat hantar ke kawan dh xde sekarang ni
suka sangat time diaorg bagi
ini pun sbb aritu mengemas bilik,terjumpa la ni...
kad birthday..walaupun cuma kad tapi hadiah yg bermakna sgt

kad ni dapat time form 4 (kebanyakannya) 
sbb 1st time ddk asrama dan plg xbest nye
time besday tu exam add math..
yg ada gmbr ladybird tu kawan saya nama dia lyana yg bg
kreatif kan?
time form 5,dia bagi yg ada bunga2 tu..
perasan x,yg ada kad warna merah tulis "Selamat Hari Lahir Anisa"?
ni kwn2 lelaki kelas 4 cerdas yang bagi 
yg paling sweet,diaorg letak kat atas meja
so pagi2 sampai kelas nmpk kad tu atas meja

surat lagi
kali terakhir dapat surat mcm ni tahun 2005 kot
sbb masing2 sibuk kn..nak PMR kn time tu
surat2 ni biasa nye tanyakn khabar
hehehe xguna pun format surat kiriman tak rasmi
awal2 je la,lepas tu guna point form je
yang pernah bagi mmbr SK Cenderawasih
rinuga, fatehah, farah atiqa,ain syazana,hawa
dulu selalu excited bila surat sampai rumah
dari kiri: congratulation, wish good luck,perpisahan
ini lak kad yg terharu jgk la..
so,terima kasih taw..
simpan lagi..sayang nak buang
kad2 raya...banyak lagi sebenarnya tapi xcukup ruang
ini tak kan xtaw kot...hehehe
KAD RAYA
kelakar bila baca balik,soalan yg common..
"balik raya kat mne?"
"bpe pasang baju tahun ni?"
"buat ke beli kuih raya?"
yang paling kelakar nk post kn kad2 ni
sbb kalau mintak address kantoi sudeh
so masing2 amik alternative letak kad raya kat bawah meja owner tu
sbb saya pun buat jgk hehe =)
mesti dah lama kn xdapat kad2 ni..
mula2 kad,then sms sekarang facebook
lepas ni?? tunggu je pe nk jadi
ni la kje time cuti sem ni..kemas2 mne yg ptt
last2 jmpe kad dan surat2 ni...
korang mcm ne? dpt mcm ni gk ke?

Thursday, July 21, 2011

"dalam banyak-banyak...."

korang pernah tak main teka-teki
yang bermula dengan 
"dalam banyak-banyak...."
hahaha...korang boleh cuba..siyes best...
jawapan boleh ngarut,soalan suka hati kita cuma 
syaratnya mesti LOGIK

contohnya: "dalam banyak2 jam, jam apa yang besar?"
korang pasti akan tergelak
kalau ada yang jawap merepek,layan je...
kadang2 bengang jgk kalau ada yang ckp mcm ni
"suka hati la tu soalan aku, jawapan pun aku nye la..."
biasanya kalau orang yg ckp ni tanya soalan tah apa2,jawapan pun tah apa2
ayat cover,gitu la 
yang penting kena sporting,andai kata kawan tu nk jd kn kita bahan teka-teki ni
sampai member aritu sakit la kepala dia nk perahkn otak pikirkn "dalam banyak2..."

kalau naik bas, orang yg x sertai teka-teki ni..kena la bersabar
sbb ada kemungkinan bas tu akan riuh rendah dgn gelak tawa dak2 ni
(berdasarkan pengalaman)
so,kalau korg nk try buat
mula2 cari kawan..lg ramai lg bagus
then,cari yg cepat pick up
kepada yg tanya kn soalan,andai kata mmbr mungkin akan ckp
"xtaw jawapan" sabar la ek
then,korg leh la sarcastic ckp mcm ni "apa korg ni malas nk jawap ke hape"
apa lagi cuba la...nnt leh share experience
p/s: kalau nk buat teka-teki yg 18 tahun ke atas pun hati2 ok?
nasihat je

someone special to me

teruskan entry dgn mcm ne 1st time kitaorg kenal. lepas orientasi time part 1 dlu,terus senior kitaorg buat training utk basketball player perempuan utk Sukan Antara Fakulti (SAF).. sebenarnye, xde la terer sgt men...dh lme xmen...(last men kat samura,tu pun men sje2 je) senang citer mule kenalkan sini la,nama dia Zulfadli Hilmi Zainudin (pggl dia Fad). kat court basketball la kenal2, nyakat-menyakat... so, at that time I treat him as my best friend. support each other game..dia men utk boys and of course I play for the girls la.. hihihi mse tu bukan rapat dgn dia,as well as Syatirah and Yan (my other team-mates)
dia ni bukan saya kenal tujuan utk be my boy friend...i prefer pggl buah hati la...pakwe ni,,mcm pe je (sorry la ek) dh kenal perangai,then tiap kali kuar makan asyik pilih makanan yg sama...kalau makanan xpe jgk,ni pun kadang2 drinks pun nk sama..org kata pe tu..emm..ha coincidence mcm tu la kisah kami jgk..
at 1st saya siyes menyampah dgn dia... dh tu kat luar court pun nk nyakat, masa tu pikir,"gile annoying mamat ni" tapi bila dia xnyakat rse pelik la pulak...hahaha...tu la org ckp mula2 benci,lama2 sayang..amik ko,kena batang idung sendiri.. time tu suka la kena nyakat..w/pun kat luar buat2 nyampah...
lepas dh lama berkenalan tu, in relationship la dgn dia...supportive,caring...
nak kata byk dating...xla jgk... tapi saya lebih prefer kalau keluar dgn dia dengan member2 la..sama ada kawan dia atau kawan saya... hehhe...
so,entry ni saya dedicate kat dia la ek...kdg2 mmbr2 tanye jgk la, "ko ada someone ke?"
ni la jawapan saya, "ada..hehehe"
saya ni xde la jiwang orangnya..biasa2 je...x suka sangat heboh2 pasal ni..tapi orang asyik tanye mende yang sama je, nak lari dari soalan kang kata dh macam artis lak...hehe...
paling suka dengan dia ni ialah dia lebih memahami diri saya ni dari saya sendiri...=p kikkiki

xpe ke ajar adik tgk citer korea?

my sister just 4 years old
suka sangat tgk kartun
especially citer kat channel ceria, 611 astro
kalau dia bangun kena bukak channel tu je
antara citer dia selalu tgk
muscleman <mantaro!!>
hagemaru, detective conan, one piece
so nak x nak kena layan
antara taktik utk diriku ni nk tgk citer korea kat KBS World
"akk nak tgk citer abg hensem boleh?"
<mata kena berkelip2,ala2 kensian...hihi>
selalunye tgk citer saya ni xde la bising
tapi kalau dgn dia kne bising,kalau x nnt dia akan bosan
so,saya akan jerit mcm ni,"ensem nye abg ni!!"
then,ingatkn xkn dpt respon dr dia, i guess i was wrong
"aah la...ensem2...hehehe"
dan dia akan tanye mcm ni,"ini spe ni?" atau "spe hero kak?"
or "kenapa ni kak?" or "spe jahat?"
so time tu xle nk fokus sgt la,kne berciter the whole sinopsis kat dia (alarh summary kn je)

mcm ni la keadaannye nnt kalau tgk citer
teka spe yg paling excited tgk citer korea??


ni pulak post fb
antara alasan saya,kenapa ajar adik saya tgk citer korea
-nnt xde spe nk ajar dia tgk citer korea
-kalau dh kje nnt(insya-Allah) at least ada org tlg ushakn citer mne yg best
-w/pun mungkin dia leh belajar sndr tp lg best kalau dia belajar dr kakak dia sndr
bad effect(s):
-dia buat judgement ttg kehenseman laki tu
-memilih mne laki hensem je
-and dia akan ckp kat semua org,"kakak asyik tgk citer abg hensem je"
<aduii,malu la den..>
so,apa pendapat korg? boleh diteruskan ke x niat ku ini kekeke

Wednesday, July 20, 2011

peristiwa naik flight dgn member2

okay, ini dh berlalu lama pun. semua berkumpul kat KLIA. bla..bla..bla..(flow perjalanan tu jauh sgt)
naik flight bukan saje2 taw.. tujuan nak pergi kat UiTM Samarahan, Sarawak and of course sampingan jalan2 tu ada la..dah jauh2 xkn xpergi jalan2.. tapi saya kat sana hihihi try mcm2 makanan kat sana..
mee kolok, laksa sarawak, tapi kat entry ni xde la gambar2 makanan..
tujuan entry nak cerita peristiwa kelakar sebelum naik flight..sebelum tu nak mintak maaf kepada kawan2 saya..kerana cerita anda disiarkan disini...

1. kawan saya ni syok betul record perjalanan kitaorg dlm airport. dia punye semangat nak record, dia terjatuh kat area escalator yg mendatar tu...dia xperasan dh sampai.. kawan yg jatuh,saya lak jadi trauma..hihi time tu nak gelak xle, mmbr jatuh tu...terkejut aje la..

2. ha,yang ni peristiwa xle dilupakan..okay before masuk gate lecturer kitaorg ckp la,"ada spe2 nk buang air,g la dlu.." mmg ada yg pergi pun...lecturer (pmpn) saya pun pergi la toilet..
Scene : Toilet
member : eh? puan,buat apa kat toilet ni?
puan : <terkejut> saya yang salah toilet ke...?
nk taw apa jd?? member td tu lelaki, dia salah masuk toilet..lepas dia kuar dari toilet tu..dia menjerit mcm ni, "Ya Allah, pe pasal aku salah masuk toilet lak ni....nmpk sama je toiletnye"
apa la..yg dia g menjerit sampai satu airport dgr tu,awatnye...hhahaha
abis semua org pakat gelak la...dgn dia muka ala2 x bersalah. siap ckp mcm ni, "hahaha(cover malu kot) dh terbiasa lak toilet kat beijing. tandas kena kongsi lelaki pompuan"
aah dia baru balik dari beijing. ada event kat sana..mcm student transfer la.
nak tenangkan balik suasana riuh gelak2 ni...amik masa jgk la..adui,sampai skng kalau saya teringat peristiwa ni,konfirm gelak balik.

3.yg peristiwa ni...bg saya.. poyo la tp suka..straightforward.
kita taw kn dlm kapal terbang kne off fone..mknenye xle guna handphone.. punya la mmbr2 laki,dh naik tu diaorg la paling excited..ada stewardess yg cantik2.. mula la,"eh mcm ne nk pakai seat belt ni ha" (bagi saya time tu la masing2 nk tunjuk charming..paham2 je la diaorg time tu...layan~ )
yang ni nak citer ni...

stewardess : encik,boleh x matikan telefon bimbit tu? (mcm tu kot,lupe la)
member 1: owh okay tapi sebelum tu boleh x saya nak nombor telepon sedari dlu
time tu siyes, tercengang...hahaha giler best la ayat tu...
stewardess : tolong matikan telefon bimbit tu ea..(berdedikasi)
-terdiam la member 1 ni (kot)-
member 2 : aku rasa kalau ko mintak facebook pun tak dapat punye
adus,tgk gelagat mmbr time tu ada2 je... tersenyum memanjang saya tgk...hihihi

xle la nk lupakan...apa pe mcm? korg pernah ada peristiwa mcm ni x? and of course peristiwa (especially no 1 dan 2) jadi bahan bualan..BEST!!

Tuesday, July 19, 2011

KATAK!!!!! Tidakkkkkkk

obviously katak bukan la makhluk yang disukai sangat...urgghhh
maaf ea encik katak.
banyak sangat peristiwa dengan katak yang xdapat dilupakan oleh saya.
1. dalam 1 hari mesti ada seekor katak kat bawah katil
bapak : "bapak rasa akk kena cium katak tu nnt,diaorg bla la tu"
me : "xnk2...dh seminggu dh asyik ada katak..mana dtg diaorg ni..plus minus 7 ekor dh"
bapak : "tah la...sampai bapak penat buangkan katak ni keluar rumah. yea la tu kena 'sumpahan' katak"
me: "pff...pulak...xske2"

2.bila tido dimaklumkan ada katak ada kat bersebelahan je..sumber dari bapak saya la.

3. katak ada dalam kereta??? sapa yang bawak masuk pulak ni....
    what??? that frog was in my shoe??

4. tgh pakai kasut ada 'benda' yang menggelikan dlm tu...

5. my dad pun kena jgk..tapi dia lagi power sampai mati kena lenyek dgn kaki dia..
  "eh? apa ni?? lantak la ha...(terus diri,rasa pelik,bukak kasut nmpk katak?)
   "ha..tu la spe suruh masuk dalam kasut"
   "mati katak la jawabnye" monolog dalaman nisa hihihi

6. kasut melompat2?? 
p/s: yang berkaitan dgn kasut mostly before nak gi sekolah..so I learn a lesson; sebelum nak pakai kasut tu, campak dlu kasut xpun lenyek2 je dlu...takut2 ada katak...
yang no 3 tu...time otw dlm kereta..ttbe kasut melompat dlm kereta..b4 tu bawak kasut tu terus dlm kereta..xpakai la kiranya..
see...mana la x trauma...bila nampak katak hilang ke'macho'an taw x...kalau diberi pilihan katak dgn lipas..
lipas ok lagi la...
bila ada katak je mula la ada yang akan cakap mcm ni..
"nisa, ni ha 'prince charming' tgh tunggu ni...jgn la bagi 'dia' tunggu"
ingat citer princess and the frog tu ke ha? podahh...tolong la wahai katak2...kehadiran mu bagi ku untuk memanggil hujan..bukan untuk menakutkan diriku ini..
(padahal katak tu bkn buat apa2 pun kikikiki)
jadi terima kasih pada adik2 ku dan bapak ku kerana selalu menjadi hero...diaorg kalau dgr saya ni menjerit,memang xde mende lain la..KATAK la puncanya,,,
xpercaya lak buat entry pasal katak...

The Amazing Spider-Man (2012) and Captain America

mesti ramai dah dengar pasal Spiderman 4
yg paling jadi kontroversi ialah 
Peter Parker dah tukar pelakon yg sebelum ni Tobey Macguire
latest Andrew Garfield
yg pasti orang akan salah anggap dan menyatakan 
"it is a replacement" but sure is not..
even Andrew hope people see it as the new chapter for Spiderman

tak sabar nak tgk hasil lakonan dia
mungkin orang akan bandingkan dia dgn Tobey
whatever it is just watch it
maybe there is difference

cool huh??
okay now about Captain America
saya kat sini nak prejudis pasal negara kat sini
but it just a part of me who like superhero that much
selalunya dgr pasal Captain America dari katun
bagus jgk dijadikan cerita
Chris Evan take the main role
and yeah the custom cool too...
dia ni berlakon dalam Fantastic 4
kalau sapa2 ikut la
'Human Torch'
so...best betul dia dh jadi 2 kali superhero
sama la dgn Halley Berry; Cat Woman and Storm (X-Men)

can wait to watch it..

p/s: sorry for the mix up language..bahasa rojak...hehehe

Inspiring me ECX Showdown 2011

I watch Showdown 2011 since the 1st week
and yeah sometimes I missed it
even though i-city is just not far from my place
but I would prefer to watch on TV
ever since the show start, I always support the ELECOLDXHOT (ECX)
they inspire me
they creativity, hard work
although I'm not a street dancer,but I really like they dance

the final Showdown 2011 was end a month ago
but I think it was not too late for me to congratulate them
so I hope they still keep dance, which they really good at

the best performance that I will like to watch on and on
will be the Live Show on Week 8
'Magic' as the theme
for me it's so flawless
LOVE IT!!
keep inspire on others


Monday, July 18, 2011

Best and worst job 2011

all the top 5 are in FSKM

proud to be one of the course that I take to be 
number 8 on the list
on best and worse job 2010 on wall street journal...
and up to number 4 in 2011
when I want to choose what are the courses that I would like to take
all in the list
1st: statistician
2nd: actuary
other I don't remember
the reason that I make the decision to become statistician
because I like the graph,charts
that was my mindset before
but the more I study about it
the more I like it
all about data, not just number data but also non-numeric data
conduct a survey
still have experiment to conduct (not just doctor,engineer or professor)

I don't regret with my option
if there is other person who like to pursue statistic
just go with it..
it might people say,"it's a tough"
that's the best part...challenging..
i would like to say thanks to my aunt..because of her
i see other than engineering and doctor
as my future job *wink2*
although it is based on the US, just take it something as guidance
p/s: just change it...hehehe

Sunday, July 17, 2011

Promote Blog Kawan2 Saya dalam Satu Entry

asalnye dari blog Chegu Zubir ni saya dapat idea... tapi saya rasa saya nak share blog2 yang lain jgk.. 
ini antara blog2 yang saya selalu sekodeng kikikiki...

dia gelarkan dia Chegu Zubir... suka entry2 dia. ada yang berinformasi,ada yang seronok utk dibaca
bagi saya dia seakan2 byk benda nk diceritakan..
selagi saya ada masa utk layan saya akan layan...

http://akudan2day.blogspot.com/
ini kawan saya nyer blog...sgt fan pada SNSD...nice jgk entry dia...

 ini pun kawan saya punye blog... enrty dia ada mcm2 tapi tgk la mood dia mcm ne

http://seindahnukilanizumi.blogspot.com/
antara blog saya akan tgk2 jgk sbb bagi saya dia kreatif...

http://khairulazkar.blogspot.com/
dia ni boleh dikatakan photographer la...kawan satu sekolah dlu...SAMURA...kenal mcm tu je la..
hehehe anyway i like his work...tu yg promote utk entry kali ni...

http://nowevery1canbuy.blogspot.com/
this blog sort of shopping online...for those who like brand things but for me it's kinda affordable to buy it..boleh la usha blog ni...ini pun kawan sekolah saya jugak...

http://sharizazalea.blogspot.com/
ini kawan saya jgk...lately sibuk dgn infosys dia..sort of utk bdk network nye things...
like her entry w/pun pjg utk dibaca...

http://nurraudhazainal.blogspot.com/ini antara kwan saya dekat UiTM jgk...disebabkan dia sebenarnya saya start blog...dlu ada la time kelas IT mse sem 1,tapi blog tu sekadar utk assignment...then,dh lpe password and everything...tu yg start all over again...

p/s: baca la blog ni...hanya mampu bagi link je...nk bg description panjang2 pun xreti nk explain...ada masa tgk la k...ada yang dh lme x update tu,xtaw la pulak...mungkin xde masa sgt or internet problem...
saje nk berkongsi blog2 yang saya selalu usha..even saya sendiri xramai follower tapi ini antara yang saya follow...

Saturday, July 16, 2011

habis sudah....

akhirnya dah habis ronda 1 malaysia...selain kat n9, pulau pinang, sabah
dulu tiap2 kali nak presentation,mesti gugup tapi dah lama2 ok,still nervous
bayangkan la ada kira2 200 audience,it's not easy..
even Final Year Project (FYP) punye presentation xseramai tunyer audience
baru aku paham kerja ayah aku yang dok jadi penceramah utk SPM English Paper sbb kn dia dh biasa, pandai tarik attention orang. tu yang bagi aku,bapak aku buat nampak senang je
bukan senang ek nak buat orang fokus dgn apa yang kita cakap
sedih jgk time kita present ada yang tido,borak2,buat2 xdgr
mmg time tu kne kuat semangat  cari idea nak cakap..maybe kne crack a few jokes...dah la nk melawak xbpe reti nk spontan...
pengalaman yang xle nk dilupakan time presentation
b4 naik atas pentas nk present,diaorang ckp,"statistik susahhh" (siyes kne kuatkn smgt time tu)
and time kat uitm seri iskandar...gugup gile sampai ckp mcm ni time present,"baca je la kat slide ni.."
ayat bercelaru... jeles tgk kwn2 lain present..ada keyakinan,pandai tarik audience,xnmpk pun gugup,berinformasi..kirenye ada maklumat yg cukup la
kdg2 dh abis present,bila termenung sorg2..mula la.."larhh..lupa la nk ckp ni td mse time present"
bengang kalau jd mcm tu...sbb xpresent dgn baik la...
banyak menda yang aku belajar dari lawatan intergrasi ni. antaranya...
1.kenape time kita dgr ceramah kita kne fokus..
sbb time dlu2,aku ada gk tdo,borak2...bila dh terkena batang idung baru la...ishhh =(
2. be a standout person
walaupun ramai yang xbpe nk dgr pe yang kita ckp,kita mesti tunjukkn penampilan yang baik
3.always improve your skills
bila aku rasa aku perlukan improvement,aku buat research dgn presentation aku ada jgk praktis skit2
banyak lagi actually...tapi for now ni je yang igt
sekarang dah ada keyakinan dlm presentation...dlm byk2 presentation,paling suka time kat uitm jengka..
my personal opinion la.. sbb time tu high confident level, sambutan dari audience pun ok
if i have to this again in future, I won't mind...hehehe


Monday, July 04, 2011

kebanyakkan orang...

baru-baru ni saya mengikuti 'Lawatan Intergrasi'
siri Utara dan Timur (paling latest)
tujuannya utk memberi pendedahan pada khususnya pelajar diploma tentang
apa kursus yang ditawarkan di peringkat Ijazah di bawah Fakulti Sains Komputer dan Matematik
kebanyakkan nya akan cakap
"alarh ada calculus utk course math..xnk la"
"programming?? tobat xnk amik lagi"
"susah la course ni"
"mengira?? no way..."
"statistik?? susah kot subjek tu"
sebenarnya banyak lagi tapi tak teringat dalam akal ku
kalau semua susah...apa la guna nya belajar
kalau semua benda senang,baik tak perlu ada nya institusi utk belajar
kadang2 saya sendiri rasa sedih,sebak sebab ada yang cakap macam tu
tapi nak buat mcam mana....
bila seseorang tu tak berminat,alasan ada jalan nye
bak kata senior aku dlu dan aku pegang kata2 dia sampai sekarang
"Alasan satu penipuan terancang"
kalau tak minat tu,xpe la..maknanya korg taw mne kelemahan korg
tapi jgn la down kn orang yang eager (bersemangat) utk buat sesuatu yang baru.
kalau macam tu time nanti korang apply kerja cakap macam ni pada bos
"Bos,susah tak kerja ni?"
rasanya apa bos korang akan cakapkan..
"belum dapat kerja dh demand macam ni.."
"kerja nak senang je..konfirm nak gaji tinggi"
saya rasa la..pendapat saya sendiri
andai kata apa yang saya katakan ini salah,sila betulkan saya
saya akan terima dengan hati yang terbuka..

buy thoughtful gift

baru je balik dari menjelajah timur
jadi mesti la atas dasar ada kerja
kena promote course pada kawan2 diploma cawangan FSKM
dh alang2 berjalan xkn xbeli pe2 utk adik2 and my mum
utk my dad..xtaw nk beli apa..hehehe sorry ek bapak
so..sbb taw mcm ne adik saya sorg ni
yg sgt la princess nyer - beli kn dia sticker princess dan patung turtle pink yg ada blusher
hahaha..sgt2 la lega hati sbb dia suka..
for my mum belikn kain ala2 batik warna emas
sebenarnyer x reti nk belikn orang hadiah..
and my dad say,"how thoughtful of you to buy those"
mmg xtaw la nk ckp pe...hehehe
still belajar lagi nk menilai beli hadiah seseorg..so,hope more improvement after this

I need your help | Email Spam

  Hi semua. Tengah buat clean up email macam biasa especially part (Spam). Sebabkan ni the only appear, jadilah satu kisah entry post unt...